Almanya’da doping tartışması
Almanya’da gerçekleştirilen ve ülkede 1970'li yıllardan sonra sistematik olarak doping yapıldığı, bunun devlet tarafınan da desteklendiği yönündeki bir araştırma tartışmalara yol açtı.
Süddeutsche Zeitung’un haberine göre, Berlin Humboldt Üniversitesi’nin yaptığı doping araştırmasında, Almanya’da 1970’li yıllarda reşit olmayan çocuklara anabolika verildiği, 1980'li yılların sonunda da kan dopingi Epo’nun etkisinin araştırılmaya başlandığının ortaya koyulduğu belirtildi.
Almanya’da Spor Bilimleri Enstitüsü’nün (BISp) 1970 yılında kurulduktan sonra sistematik olarak doping yapmaya başlandığına ve en az 516 araştırıma projesinin listelendiğine işaret edilen araştırmada, bu alandaki çalışmalardan çok sayıda siyasetçinin haberdar olduğu ve buna karşı bir şey söylemedikleri, tepki verenlerin ise saf dışı bırakıldığı vurgulandı.
Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) spor politikalar sözcüsü Martin Gerster, araştırmada ortaya çıkan bilgilerin tahmin edilenden çok fazla olduğuna değinerek, taşıdığı tüm endişelerin doğrulandığını belirtti.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden Wolfgang Bosbach da soğuk savaş sırasında dönemin Doğu Bloku ülkelerindeki atletlerin dopingle daha başarılı olmasının Almanya'da doping yapılmasına gerekçesi olarak gösterilmesini haklı çıkaramayacağını ifade etti.
Dopingle mücadele eden biyoloji uzmanı Werner Franke, bu araştırmanın kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, konunun sürekli gündemden düşürülmek istendiğini söyledi.
Almanya Atletizm Birliği Başkanı Clemens Prokop, olayın aydınlatılması süreci içinde konuyla ilgili özellikle sporda belirli bir mevkide olan kişilerin isimlerinin de açıklanmasını istedi.
Almanya Olimpiyat Komitesi (DOSB) tarafından 2008 yılında başlatılan, 525 bin avro ile desteklenen ve Almanya’da 1950 yılından sonra doping tarihi ve sosyoloji bakış açısıyla ele alan araştırmayı, DOSB ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı BISp, kişisel bilgilerin korunması gerektiği gerekçesiyle henüz kamuoyuna açıklanmadı.
Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın ülkenin doping geçmişini örtbas etmek istediği yönündeki suçlamaları reddettiğini belirterek, Doğu ve Batı Almanya’nın doping geçmişinin aydınlatılması ve değerlendirilmesini istediklerini vurguladı.
Açıklamada, Bakanlığın BISp’den bu raporun kamuoyuna açıklanasını isteyeceği kaydedildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Taha Akgül, Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına adaylığını duyurdu
Tüm dünyada fenomen haline geldi: Görünüşümüz rahat olabilir ama içimizde fırtınalar kopuyor
Mike Tyson – Jake Paul boks maçı hangi kanalda, ne zaman, saat kaçta?
Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, hamam geleneğini bozmadı
Pehlivanlar, 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için kayıt sırasında