hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cezayirli boksör Imane Khelif kadın mı, erkek mi? Interseks ne demek?

    Cezayirli boksör Imane Khelif kadın mı, erkek mi Interseks ne demek
    expand
    KAYNAKCnnturk.com, hurriyet.com.tr

    Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda bazı sporcular müsabakalardan daha çok konuşulmuştu. Adı karşılaşmaların önüne geçen isimlerden biri de Cezayirli boksör Imane Khelif oldu. Testosteron seviyesinin fazla olması ve erkek kromozomlarına sahip olması nedeniyle Olimpiyat Komitesi eleştirilerin odağı haline gelmişti. Yapılan açıklamalarda Khelif’in Insterseks olduğu açıklandı. Peki, Interseks ne demek, Cezayirli boksör Imane Khelif kadın mı, erkek mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nda tartışma konusu olan isimlerden biri haline gelen Cezayirli boksör Imane Khelif’in testosteron seviyesinin fazla olması nedeniyle kadın müsabakalarında yarışmayacağı yönünde itirazlar yapılmıştı. Şimdiden madalya almayı garantileyen Khelif ile ilgili durumu Hürriyet Gazetesi Yazarı Fulya Soybaş uzman konuğuna sordu.

    CEZAYİRLİ BOKSÖR IMANE KHELİF KADIN MI, ERKEK Mİ? INTERSEKS NE DEMEK?

    2024 Paris Olimpiyatları’nda kadınlar 66 kiloda Cezayir’i temsil eden boksör Imane Khelif’in cinsiyetine yönelik tartışmalara son noktayı Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) koydu. İtalya, Macaristan ve son olarak Türkiye’nin, Khelif’in erkek cinsiyet kromozomları taşıması ve yüksek testosterona sahip olması sebebiyle diskalifiye edilmesi gerektiği yönündeki itirazları reddetti. Cezayirli sporcunun interseks (Swyer Sendromu) olduğu açıklandı. Ancak bu karara rağmen cinsiyet tartışmaları sürüyor. Peki interseks, Swyer Sendromu ne demek? Prof. Dr. Gökçen Erdoğan yanıtladı.

    66 kiloda Cezayir’i temsil eden Imane Khelif’in XY kromozomu taşıdığı, “interseks” birey olduğu açıklandı. Ne demek bu? Diyor ki: “Her insanda 46 kromozom vardır. Bu 46’dan ikisi X ve Y olarak bilinen cinsiyet kromozomlarıdır. Kadınlar ‘tipik’ olarak iki adet X kromozomu taşır, 46, XX kadındır. Erkekler ise ‘tipik’ olarak X ve Y kromozomu taşır, 46, XY erkektir. Interseks ise kişinin biyolojik cinsiyet özelliklerinin tipik erkek veya tipik kadın kategorilerine uymadığı bir durumdur.”

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow