Twitter'ı en çok yasak olmasına rağmen Çinliler kullanıyor
Türkiye'de dün gece yarısından itibaren kapatılan Twitter'a Çin'de 2009 yılından bu yana erişim sağlanamıyor. Buna rağmen Çin, Twitter'ın en çok kullanıldığı ülke.
Dünyanın en sansürcü ülkelerinin başında gelen Çin'de Twitter gibi sosyal medya ağları yasaklı internet sitelerinin başında bulunuyor.
Halkın neyi duyup neyi göreceği konusunda son derece sıkı bir sansür ve propaganda sistemi işleten Çin Komünist Partisi (ÇKP) Propaganda Departmanı, Twitter'ın yanı sıra Facebook, Youtube, Vimeo, Blogspot gibi internet sitelerine karşı da sanal duvar çekmiş durumda. Geçtiğimiz 10 yılda, yeryüzündeki en sofistike sansür mekanizmasını inşa eden Çin'in hedefinde yalnızca sosyal medya ağları yok. Özellikle yolsuzluk ve insan hakları meseleleriyle ilgili haberler, Bloomberg'ten New York Times'a, Guardian'dan BBC'ye kadar çok sayıda medya kuruluşunu "Sanal Çin Seddi" olarak bilinen duvarın dışına itmiş durumda.
Çin yönetimi yasakları sürdürmekte kararlı. Parti liderleri, resmi söylemlerinde medyanın ÇKP ve halkın çıkarlarını savunmakla yükümlü olduğunu açık bir dille ifade ediyor. Resmi söyleme ayak uydurmayan yabancı medya kuruluşları ve sosyal medya ağları çok geçmeden oyun dışı kalıyor.
Bu arada, Çinli yetkililer yurtiçinde Twitter, Facebook ve Youtube yasaklarını ağızlarına almaktan kaçınıyor. Yasaklar, herhangi bir yargı kararına dayanmaksızın bir nevi de facto uygulanıyor. Yurtışındayken internet yasaklarıyla ilgili sorulara muhatap olan Çinli yetkililer ise, halkın çıkarları söyleminin arkasına sığınıyor.
Sky News televizyonunda geçtiğimiz aylarda bir programa konuk olan Çin'in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming'in bu çerçevedeki sözleri, sansürün arkasındaki zihniyeti anlatmaya yeterli. Zira, Büyükelçi Liu, kanunlara riayet ve halkın çıkarlarına hizmet etmedikçe, bazı internet sitelerinin engelli kalmaya devam edeceğini belirterek, "Medyayı yasalara göre idare ediyoruz. Medya, ister yabancı ister yerli olsun, Çin yasalarına uymak zorunda" dedi. Büyükelçi Liu, bazı internet sitelerinin dedikodu yaydığını ve Çin'e karşı önyargıyı körüklediğini söylemeyi de ihmal etmedi.
GENÇLER SET DİNLEMİYOR
Yasaklar özellikle teknolojiyle içli dışlı genç nesil tarafından VPN ve DNS bazlı yöntemlerle kolaylıkla aşılıyor. 700 milyona yaklaşan internet kullanıcısı ile Sanal Çin Seddi'ni savunanlar arasında yaşanan kovalamaca durmaksızın sürüyor. Sayılarının on binleri bulduğu sanılan "Set muhafızları", her gün açılan yeni gedikleri kapamakla meşgul. Bu arada, yasaklar, ters teperek gençler arasında yönetime şüpheyle yaklaşılmasına da sebep oluyor.
TWİTTER'IN EN ÇOK KULLANILDIĞI ÜLKE
Sansür duvarını aşmakta zorluk çekmeyen genç internet kullanıcıları, Çin'i dünya çapında Twitter'ın en çok kullanıldığı ülke haline de getirdi. Londra merkezli bir internet araştırma şirketinin geçen yıl yayımladığı verilere göre, Çin'de ayda en az bir kez mesaj atan Twitter kullanıcılarının sayısı 35 milyondan fazla. Hindistan 33 milyon aktif kullanıcıyla Çin'in arkasında. Twitter'a evsahipliği yapan ABD'de ise 23 milyon aktif kullanıcı var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
-
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı