Twitter Türkiye'deki robot hesapları silmeye başladı
Yerel seçimler öncesinde sosyal medyada siyasi amaçlı binlerce ‘robot hesap’ (sahte hesap) oluşturulduğu iddiası üzerine Twitter harekete geçti.
Manipülasyon yaptığı öne sürülen sahte hesaplar, önceki günden beri ‘ihbar’ olmasa bile Twitter tarafından siyasi ayrım yapılmaksızın topluca siliniyor.
Hürriyet’in haberine göre Twitter’ın ‘kullanıcı hizmetleri’ ekibi artan şikayetler üzerine konuyu geçen hafta incelemeye aldı.
Merkezi ABD’nin San Francisco kentinde bulunan şirket, süreç konusunda resmi açıklama yapmayı reddetse de, Twitter’dan iki kaynak Türkiye ’deki sahte hesapların topluca silinmeye başladığını doğruladı.
World trendler neden hep Türkçe?
Hürriyet'in ulaştığı bir kaynak, “Dünya çapındaki TT (trend konu) listesinin manipule edilerek her gün Türkçe etiketlerle dolmaya başlaması ve belgelenen kimlik hırsızlıkları bu kararda etkili oldu” dedi.
Twitter, Türkiye incelemesinde herhangi siyasi değerlendirme yapmıyor. Sahte hesaplar, kimin taraftarı olduğuna bakılmaksızın ve ‘spam’ (istenmeyen posta) ihbarı gelmese bile önceki günden beri topluca kaldırılıyor. Ocak ayında oluşturulan botnetteki (robot ağı) tüm sahte hesaplar silinirken, geçen ay kurulan botnetteki hesaplar dün itibariyle faaliyetine devam ediyor.
Dünya yıldızlarının Türkiye'deki yerel seçimlere ilgisi!
Son dönemde Türkiye’de yoğunlaşan sahte hesapları inceleyen iletişim teknolojileri uzmanı Alman gazeteci Dieter Leder, Hürriyet’e, ‘Bir tv sunucusunun, İngiliz şarkıcı Robbie Williams’ın yahut Amerikalı bir porno yıldızının #Beylikdüzünde641Proje gibi etiketleri Twitter’da paylaştığına şahit olursanız şaşırmayın. Bunlar siyasi amaçlarla oluşturulmuş botlar (robot) veya sahte hesaplar” yorumunu yaptı.
Kimlerin yaptığı tespit edilemiyor
Bu sahte hesapları kim oluşturuyor? İnternetin, iz sürmeyi zorlaştıran doğası gereği kesin bir yanıt verebilmek, Twitter bu hesaplara ait “meta” verileri kamuoyuyla paylaşmadığı sürece pek mümkün değil. Çünkü ipuçları çoğu kez bir noktada belirsizleşiyor.
Twitter “robotlarının” benzer şekilde bir ortak adresi olan ve dijital medya alanında hizmet verdiğini bildiren siteye ise ulaşılamıyor.
Klon ve Botnetler nasıl çalışıyor?
Twitter’da herkes kolayca sahte hesap açabiliyor. Eğer bu sahte hesabın kontrolü, programlı eylemleri yapması için bir yazılıma devredilirse, buna “bot” deniyor. Birbirinin kopyası olan botlara “klon” adı veriliyor. Çok sayıda botun, belirli bir etiketi gündemin üst sıralarına taşımak için eşzamanlı çalıştığı ağa ise “botnet” adı veriliyor. Birçok bot, otomatik olarak internetten rastgele kişilerin fotoğrafını ve bir başkasının ismini kopyalayarak oluşturuluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı