Türkiye'de internet özgürlüğü "yok" sınırında
Freedom House, "İnternette özgürlük 2015" araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye 65 ülke arasında en kötü 20'de yer alırken raporda Türkiye'deki basın için "özgür değil" ifadesi kullanıldı.
65 ülkenin değerlendirildiği listede 42 ülkenin özel şirketleri ya da internet kullanıcılarını politik, dini ve sosyal konularla ilgili gönderileri silmeye zorlandığı belirtildi. Bir önceki yıl bu ülkelerin sayısı 37'ydi.
65 ülkenin 40'ın insanlar politik konularla ilgili endişe ve düşüncelerini internetten paylaştıkları için hapse atıldı.
Listedeki 65 ülkenin 14'ünde yeni internet yasaları yürürlüğe girdi.
D&R'da temmuz ayında en çok satan kitaplar
Listede yer alan demokratik ya da otoriter rejimle yönetilen ülkelerde teröre destek, ülke sırlarını ifşa etme gibi gerekçelerle çok sayıda yasak ve engelleme kararı verildi.
Rapora göre listedeki 65 ülkenin 19'unda internet özgür değil.
İnternetin özgür olmadığı ülkelerin başında Çin geliyor. İran, Suriye, Etyopya gibi ülkeler Çin'i takip ederken internetin özgür olmadığı ülkeler listesinin en altında yer alan Kazakistan 61 puana sahip. Türkiye ise Kazakistan'ın sadece 3 puan gerisinde 58 puanla, internetin kısmen özgür olduğu ülkeler listesinin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye'nin yer aldığı kısmen özgür ülkeler listesinde 28 ülke yer alıyor.
En özgürü İzlanda
İnternetin özgür olduğu ülkeler listesinde ise 18 ülke bulunuyor. İnternetin en özgür olduğu ülke ise İzlanda. İzlanda'yı Estonya, Kanada ve Almanya izliyor.
Raporda kaynak olarak Hollanda Dışişleri Bakanlığı, ABD Demokrasi Ofisi, İnsan hakları örgütleri, Google, Facebook, Yahoo ve Twitter'ın verileri kullanıldı.
Hangi meslek ne kadar güvenilir?
Türkiye raporu
İnternet Özgürlüğü 2015 araştırmasının Türkiye raporundaki rakamlar ise endişe verici.
Türkiye internet özgürlüğü konusunda 58 puan topladı. 65 ülke arasında en kötü 20 içinde yer alan Türkiye, kıl payı "internet özgürlüğü olmayan ülkeler" kısmında yer almadı. "İnterneti kısmen özgür ülkeler" listesinde yer alan Türkiye'nin raporunda birçok detay yer alıyor.
"Türkiye'de basın özgür değil" ifadesi
Türkiye'nin yüzde 51'i internete erişim sağlayabiliyor. Türkiye sosyal medya, uygulama, politik ve sosyal içeriklere erişimin hepsinin yaşandığı bir ülke olarak listede yer alıyor. Ayırca bloggerların ve sıradan internet kullanıcılarının tutuklandığı bir ülke olarak tarif edilen Türkiye'de basın özgürlüğünün olmadığı da "not free" ifadesiyle vurgulanıyor.
Haziran 2014 ile Mayıs 2015 arasındaki verilerin değerlendirildiği Türkiye raporunda 5651 sayılı yasanın yetkililere izin almadan kullanıcıların kişisel verilerine ulaşma yetkisi verecek şekilde düzenlendiği ancak Anayasa Mahkemesi'nin 1 ay sonra bu hükümleri iptal ettiği belirtildi. Ancak Anayasa Mahkemesi başkanının emekli olmasının ardından iptal edilen maddelerin yeniden eklendiği yasanın Mart 2015'te kabul edildiğinin altı çizildi. Yenilenen yasayla Türkiye'den mahkeme kararı olmadan otoritelerin içerikleri yasaklayabildiği, engelleyebildiği ya da filtreleyebildiği debelirtildi. Rapora göre yasak ya da engelleme için içeriğin halk sağlığını, ulusal güvenliği, yaşam ve özel mülkiyetin korunmasını tehdit ediyor olduğunu iddia etmek yeterli.
Raporda Nisan 2015'te Twitter, Facebook ve YouTube'un geçici olarak yasaklandığı, 2015'in ilk yarısında mahkemelerin Twitter'dan çok sayıda içeriğin çıkarılmasını talep ettiği bilgisine de yer verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 67'den fazla kişi hakkında Twitter'dan kendisine hakaret ettikleri gerekçesiyle dava edildikleri de belirtildi.
Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.
PFD versiyonu buradan indirilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı