hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Twitter'a kaç başvuru yaptı?

    Türkiye Twittera kaç başvuru yaptı
    expand

    Hükümetler ve diğer yetkililerin, Twitter'dan içerik kaldırma talepleri bir önceki döneme göre 5 kat artarken Twitter bu taleplerin sadece yüzde 11'ini kabul etti. Türkiye Ocak ayına kadar ki 6 aylık dilimde sadece 2 başvuru yaparken Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'ne göre Ocak'tan sonra 100'lerce başvuru yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hükümetler ve diğer yetkililerin, Twitter'dan içerik kaldırma talepleri bir önceki döneme göre 5 kat arttı.

    Söz konusu dönemde, Twitter'dan 365 içeriğin kaldırılması talebinde bulunuldu. 305 taleple Fransa ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 14 taleple Rusya izledi. Türkiye'den giden talep sayısı ise 2 oldu.

    Twitter'ın, 2013'te kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren ve 1 Temmuz-31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan Şeffaflık Raporunda yer alan bu bilgiler kafaları karıştırdı.

    Sebebi ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın dün yaptığı açıklamaydı. O açıklamada Twitter'dan yapılan talepleri Twitter'ın yerine getirmediğinden şikayet edilmişti. Ancak şeffaflık raporu gösteriyor ki Temmuz-Aralık 2013 arasındaki 6 aylık dönemde bile sadece 2 kez Twitter'dan talep de bulunulmuş. TİB'in açıklaması bu dönemi kapsamasa da sadece tek seferde 3 talep de bulunduğunu gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada da, Twitter yetkililerinin Ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

    Ocak ayı öncesi 6 aylık dönemde sadece 2 kez Twitter'a başvuran Türkiye'nin, koordinatörlüğün açıklamasına göre Ocak ayından itibaren yüzlerce başvuru yapması kafaları karıştırdı.

    Açıklamayla raporlar arasındaki uyumsuzluk "TİB gerçekten Twitter'dan talepte bulundu mu?" sorusunu gündeme getirdi.

    CNN TÜRK'e konuşan Serdar Kuzuloğlu, "Ne kadar başvuru var, ben bir tane belge görmedim. Ortada başvuru falan yok. Başvuruları 'Alo, kaldır onları' şeklinde. Böyle bir dünya yok ki!" diyerek bu noktaya dikkat çekti.

    TİB'in açıklaması şöyleydi:

    "Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter’dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.

    Twitter'ın kabul ettiği başvurulardan örnekler

    Almanya: Ekim 2013'te Twitter, Alman Hükümetinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engelledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa: Twitter, 19 Ekim 2012 Cuma günü Fransa'da yazılan ve yayılan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweetleri siteden kaldırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow