hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sosyal ağlarda "Carpe Diem" rüzgarı

    Sosyal ağlarda Carpe Diem rüzgarı
    expand
    KAYNAKEren Caner / cnnturk.com

    Carpe diem, anı yaşa, anın tadını çıkar demek. Peki biz hangi sosyal ağ üzerinde anın tadını en rahat çıkarıyoruz? Cevap: Snapchat

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki nedir Snapchat’teki bu carpe diem rüzgarı? Snapchat neden günlük aktif kullanıcı sayısında Twitter’ı geçti? 

      1.   Çünkü Snapchat’te anı yaşayarak doğal olabiliyoruz, ne paylaşırsak paylaşalım 24 saat sonra silineceğini biliyoruz. Bu da bizi özgür kılıyor.

      2.   Instagram’da yıllardır pek değişmeyen filtreler var. İlk yıllarda kötü fotoğraflar bile bir filtre ile müthiş görünebiliyordu ama artık hep aynı filtreler vb. sıkıldık. Snapchat’te ise hemen her gün farklı filtreler olduğu için başka başka şekillerde vakit geçirebiliyoruz. Bu da insanda her gün Snapchat’e en azından bir bakma isteği uyandırıyor ve yüz değiştirme özelliği ile aynı kişi bile olsa sayısız farklı hikaye oluşturulabiliyoruz. Bir de emojiler var, çizim yapma var. Biri eğlence mi dedi? 😃 Yeri gelmişken Snapchat’te ekleyin, birlikte eğlenelim. @erencaner

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Instagram mı Snapchat mi?

    Bayram tatilinde nereye gidilir?

      3.   Snapchat’i Z kuşağının ebeveynleri keşfetmedi, en azından henüz. Bu da bu genç kuşağın rahatça vakit geçirebilmesini sağlıyor. 

    Marka gözünden carpe diem rüzgarı ise henüz şu noktada;

    Snapchat’teki bu anlık, salaş içerik üretimine markalar da uyum sağlamış durumda, ki böyle de olmalı lakin bu, öngörüme göre birkaç sene içinde değişecek. 2010-2011’li yıllardaki markaların Facebook ve Twitter paylaşımlarını hatırlayın; görsel kimliği olmayan, direkt internetten stock olarak bulunan görseller kullanılırdı ve haliyle ki  kalite derdinden uzaktı fakat sonra birçok marka dijital iletişime başlayınca aralardan sıyrılabilmek için kalite, bir farklılaşma noktası oldu. Benzeri Snapchat’te de olacak yüksek ihtimal. 

    Konuyu toparlayacak olursak; Instagram kalıcı bir paylaşım mecrası olarak algılanıyor hala. Bu da Instagram’daki paylaşım kaliteli olmalı, cool görünmeliyim endişesini tetikliyor. Neticede kalıcı bir paylaşım kişi için bir etiket olacak belki de. Bu algıyı kırmak için Instagram hikayeler özelliğini getirdi. Ne kadar başarılı olacak, göreceğiz. 

    Snapchat’i bu kadar övdükten sonra bir soruyu şuraya bırakarak kafaları karıştırıp kaçayım.  

    Peki, insanlar her gün değişse bile uzun vadede aslında benzer işler yapan bu yüz filtrelerinden ve selfie’lerden sıkıldıklarında ne olacak? 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow