Markaların yeni rekabet alanı: Facebook haber kaynağı
Facebook, sonunun bir myspace olmaması için olabildiğince kendini yenilemeye çalışıyor. Bunu geçmişte kimi zaman Zaman Tüneli’ne geçişte olduğu gibi makro ölçekte kimi zaman üzgün, kızgın gibi yeni ifadelerle mikro ölçekte yaptı. Şimdi ise Facebook, haber kaynağında kişiselleştirilebilen kategori özelliğini test etmeye başladı.
Eren Caner / Cnnturk.com
Kişiselleştirilebilir haber kaynağı özelliğine göre, kullanıcılar hangi konularla daha çok ilgileniyorsa Facebook haber kaynağını o konularda iletişim yapan kişilere ve markalara göre kişiselleştirebilecek; TV, müzik, haber, yemek, seyahat vb. gibi. Muhtemeldir ki çok yakında bu kategorilerde, markaların olabildiğince dolu bir şekilde yer alabilme, o kategoriyi domine edebilme rekabeti de başlayacak.
Yıllardır Facebook kullandığımızı ve geçmişte birçok markayı, ünlüyü de like ettiğimizi düşündüğümüzde haber kaynağımız artık bu birçok markaya, ünlüye ev sahipliği yapıyor. Bunu kargaşa olarak algılayabilen kullanıcılara yönelik de Facebook, birkaç ay öncesinde seçilen kişileri en başta görebilme özelliğini getirmişti. Bu yenilik ile de Facebook’un, artık belli bir hacme ulaşan hesapları rahatlatmayı, kullanıcıların ilgilendiği haberleri daha yoğun göstererek onları Facebook’ta daha çok tutmayı amaçladığını söyleyebiliriz.
Sanal gerçeklik önümüzdeki 10 yılda bize neler vaad ediyor?
Twitter'dan da benzer bir hamle gelebilir
Sonuç olarak, orta ve uzun vadede pazarda belli bir doygunluğa ulaşan birçok sosyal medya ağının kullanıcılarını elinde tutabilmesi için bu tarz kişiselleştirmelere yöneleceğini tahmin edebiliriz. Benzer ilk hamle de Twitter’dan gelebilir. İşin marka iletişimi boyutunda ise yukarıda dediğim gibi her markanın kendi kategorisini domine edebilme, “bakın biz marka olarak sektörümüze ne kadar hakimiz ki, Facebook’ta kendi kategorimizde en yoğun iletişim bizim tarafımızdan gerçekleştiriliyor.” mesajını verme rekabeti başlayabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı