Hedy Lamarr Google'a doodle oldu
Google bu kez de anasayfasına mucit ve oyuncu Hedy Lamarr'ı taşıdı. Lamarr kimdir diyenler, aktrisin 101. doğum gününde Google'un videolu doodle'ını izledi. Sinema tarihinde, perdede çıplak görünen ilk kadın oyuncu olarak bilinen Lamarr, aynı zamanda wifi ve bluetooth teknolojilerinin çalışma prensiplerini ortaya koyabilmiş olan bir mucitti.
Avusturya kökenli aktris Lamarr, enteresan ve zor bir kariyer rotası çizerek hem oyuncu hem de mucit oldu. 9 Kasım 1914'te doğan Lamarr, 19 Ocak 2000'de yaşamını noktaladı.
Lamarr 1930'un başlarından, 1950'lerin sonlarına kadar rol aldığı filmler ile bir yıldız haline geldi.
Çok sayıda popüler filmde rol almış olmakla birlikte, bunların başlıcaları arasında 1938 yapımı Charles Boyer ile birlikte başrollerini paylaştığı Algiers filmi, 1940 yapımı Spencer Tracy ile başrolünü paylaştığı I Take This Woman filmi , 1940 yapımı Clark Gable ile başrolünü paylaştığı Comrade X filmi, 1941 yapımı başrolünü James Stewart ile paylaştığı Come Live With Me filmi, 1941 yapımı başrolünü Robert Young ile paylaştığı H.M. Pulham, Esq. filmi ve 1949 yapımı Victor Mature ile birlikte rol aldığı Samson and Delilah filmi yer alır.
Hedy Lamarr 1933 yapımı Ekstase adlı filmdeki rolüyle sinema tarihinin ilk çıplak kadını unvanına sahip olmuştur.
1933 yılında (dahil) Gustav Machatý'nin yönetmenliğini yaptığı Ecstasy isimli filmdeki çıplaklığı ile tartışma konusu oldu ve eşinden ayrılarak gizlice Paris'e kaçtı. Buradayken MGM'in başkanı Louis B. Mayer ile görüştü ve kendisine Hollywood'da film sözleşmesi teklif edildi.
Mucit kişiliği
Wikipedia'da yer alan bilgiye göre ilk evliliği süresince uygulamalı bilimlere karşı ilgisi artan Lamarr, oyunculuk kariyerinden de sıkıldığından dolayı bir mucit olarak buluşlar üretti. II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, müttefiklerin savaştaki güçlerine yardımcı olmak için çok istekliydi. Besteci ve mucit olan George Antheil ile birlikte yayılma spektrumunun radyo güdümlü torpidolarda kullanılabilmesi amacıyla frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat ederek, ABD'de patentini aldılar.
ABD Donanması 1960'lara kadar bu teknolojiyi benimsemedi ancak günümüzde bu teknolojinin çalışma prensipleri Wi-Fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerine dahil edilmiştir. Ayrıca bu çalışması nedeniyle 2014 yılında ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Alexandria şehrindeki Ünlü Ulusal Mucitler Salonu'nda yer verilerek onore edilmiştir.
Hem Hollywood yıldızı hem Wi-fi'nin mucidi!Google'ın doodle'ını yaptı Hedy Lamarr sadece bir Hollywood yıldızı değildi. Aynı zamanda hayatımızı değiştiren GSM, GPS ve Wi-Fi teknolojilerinin mucitlerinden biriydi. Bir filmde çıplak görünen ilk kadın oyuncu unvanına da sahip olan Lamarr, matematik zekasıyla bir dahiydi de. Detaylı bilgi için... http://www.cnnturk.com/sosyal-medya/hedy-lamarr-googlea-doodle-oldu
Posted by CNN TÜRK Teknoloji on 8 Kasım 2015 Pazar
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı