Facebook Spaces ile yeni bir dünyaya hazır olun
Facebook F8 konferansında sanal gerçelik (VR) platformu olan Spaces'i tanıttı. Facebook’un sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift için beta olarak ücretsiz sunulacak bu platform, sanal gerçeklik dün-yası oluşturarak o dünya içerisinde kullanıcılarına ilk etapta etkileşimli, eğlenceli vakit geçirtmeyi amaçlıyor.
Spaces ile Facebook, 2000’lerde oldukça rağbet gören Second Life’a mantık olarak benzer bir ortam sunacak. Tabii bu kez, ekran üzerinden değil; direkt olayın içine bu gözlükler ile girerek gerçek dünyadaki arkadaşlarımızla vakit geçirebileceğiz. Ayrıca, gerçek hayattakinden farklı olarak tipimizi değiştirebilir; saçlarımızı uzatıp kısaltabiliriz veya saçlarımızın rengini değiştirebiliriz. Spaces’ta 360 derece fotoğraf ve video desteği de olacak. Yani platformun içindeyken istediğimiz yerleri gezebileceğiz. Sanal bir kalemle de istediğimiz her şeyi çizebileceğiz. Örneğin bir dondurma çizip arkadaşımıza hediye edebiliriz, Spaces içinde arkadaşlarımızla selfie çekilip Facebook hesabımıza bu selfie’leri aktararak deneyimlerimizi dış dünyaya taşıyabileceğiz, Facebook Messenger içinden arkadaşlarımızı arayarak Spaces’a davet edip onlarla sanal dünyadaki görüntümüzle konuşabileceğiz.
Aslında Facebook Spaces, bize hepimizin içinde az biraz var olan isteyip de yapamadığımız şeyleri yapmamızı ve görmek isteyip de göremediğimiz yerleri sanki oradaymışız gibi görmemizi sağlayacak. Kuşkusuz, platform kullanıcıların beklentilerine göre şekillenecek.
Geleceği biraz öngörmeye çalışacak olursak;
1- Spaces kullanımının yaygınlaşmasıyla platform içinde gezerken, oyun oynarken, gerçek dünyadaki bir arkadaşımızla konuşurken vb. birçok anda sponsorlu reklam modellerini, hikayesel reklamları, ürün yerleştirmeleri ve elbette dijital iletişim yapan markaları da görebiliriz.
2- Spaces dünyasında gezerken markalı bir oyun mağazasına gidip oyun oynayabiliriz.
3- Gerçek dünya Facebook davranış modellerimiz, daha iyi reklam ve herhangi bir uygulama veya özellik önermeleri için Spaces’a aktarılabilir.
4- İnsanlar Spaces üzerinde çok fazla vakit geçirirse bu haliyle geleneksel mobil cihaz, uygulama, sosyal medya kullanımından düşüşe neden olabilir. Böyle bir durumda Facebook’un en dişli rakipleri dahil Spaces’a dahil olmak veya kendi Spaces’larını oluşturmak zorunda kalabilir.
5- Çok özlediğimiz arkadaşlarımızla yine Spaces’ta buluşup birlikte eğlenceli vakitler geçirebiliriz. Spaces kullanıcılar tarafından benimsenim genel kullanım düzeyine inerse Spaces buluşmaları, toplantıları, iş görüşmeleri düzenlenebilir. Online iş görüşmeleri ve eğitimler yeni bir boyuta taşınabilir.
6- TV kanalları, dizileri Spaces içerisinde konumlanacak TV’ler üzerinden izlenebilir veya gerçek TV ekranı Spaces’a aktarılabilir.
7- Siyasi miting’ler Spaces’ta düzenlenebilir. Liderler illüstratif olmayan canlı videolarıyla ekranlar üzerinden topluluklara seslenebilir.
8- Ünlü isimler, fanlarıyla Spaces içerisinde buluşup birlikte vakit geçirebilirler.
Kısacası gerçek dünyada var olan hemen her şey Spaces’a taşınabilir. İnsanlar bu yeniliği benimserse kuşkusuz, bu dünyada yapamadığımız birçok şeyi yapabildiğimiz yeni bir dünyamız olur. Belki de insanların dış dünyadan sanal dünyaya çok daha derinsel girmesiyle robotların gelişi ve tekilleşmesi hız kazanır. Facebook Spaces, Black Mirror’ın “Playtest” bölümündeki gözlüğün ilk evreleri gibi. Bende bu izlenimi bıraktı.
Spaces’ın kısa, orta ve uzun vadede yaratabileceği etkilerden yukarıda bahsetmeye çalıştım. Yukarıda bahsettiğim gibi Twitter gibi rakiplerin de böyle bir durumda iki seçeneği olabilir. Ya bu dünyayı kabul edip Twitter olarak içerisinde yer alabilir ki bunun gerçekleşmesi için Spaces’ın çok büyük kitleler tarafından yoğun kullanılması gerekir ya da benzer bir dünyayı Twitter kendisi de tasarlar ve kullanıcılar bir dünyadan çıkıp başka bir dünyaya girerler. Bu da uzun vadede olası bir seçenek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı