Facebook profillerinde neden Lübnan bayrağı yok?
Dünya önce Beyrut arkasında Paris'te yaşanan terör saldırılarıyla sarsıldı. Yani böyle olmalıydı. Avustralyalı gazeteci Jenni Ryall makalesinde "dünya Paris'te sarsıldı ama Beyrut'ta gerçekten sarsıldı mı?" sorusunun yanıtını aradı ve sordu "Facebook proillerinde neden Lübnan bayrağı yok?"
Ryall haberine, bir köşe yazarından bahsederek başlıyor. Avustralya'da yayın yapan Dail Life'ın köşe yazarlarından Ruby Hamad'ın ailesi Lübnan ve Suriye kökenli.
O da diğer herkes gibi Paris'teki saldırılardan dolayı çok üzgün ve ölenlerin yasını tutuyor.
Ancak Hamad'ın dikkat çekmek istediği bir nokta var. Köşe yazarı okuyucularını Paris'teki saldırının bir gün öncesine Lübnan'a götürüyor. Hemen hemen Paris saldırısından 24 saat önceye. Lübnan'da, "ona göre beyazların yaşamadığı yerde" iki canlı bomba kalabalık bir pazar yerinde kendilerini patlattı. 40 kişi hayatını kaybetti. IŞİD bu olayı üstlendi. Hemen arkasından ertesi gün Paris'teki saldırılar gerçekleşti. Facebook, Fransız bayrağıyla donanmış profillerle doldu, taştı.
Selfie'si photoshop'lanıp Paris'teki terörist diye lanse edildi
Hamad'ın da belirttiği gibi kimse Lübnan bayrağını Facebook profiline koymayı düşünmedi.
Lübnan'daki saldırı 1990'daki iç savaştan bu yana ülkede yaşanmış en ölümcül saldırıydı.
Hamad okuyucularının Paris'e gösterdiği ilgiyi, en azından kendi ülkesi Avustralya için, Lübnan'a göstermemesinden yakındı.
Avustralya'da 76 bin Lübnan doğumlu ve 200 bin kendileri Avustralya'da doğmuş, aileleri Lübnan'dan göç etmiş kişi yaşıyor.
Avustralya, Sidney'deki opera binası da dahil dünyanın dört bir yanındaki birçok simgesel bina Fransa bayrağının renkleriyle donanırken, sadece Mısır'daki piramitlerde Fransız, Lübnan ve Rus bayrağının renkleri yer alıyor.
Facebook'un profil fotoğraflarının Fransa bayraklarıyla değiştirilmesini kolaylaştırdığı ancak Lübnan için bunu yapmadığı sorusu soruluyor. Yine Facebook'un "safety check" uygulamasının neden Lübnan'daki saldırının ardından hayata geçirilmediği sorgulanıyor. Facebook'un "safety check" uygulamasının ilk kez doğal afetler dışında bir neden için kullanıldığını da hatırlatalım.
Facebook'un bu özelliği Fransa'daki saldırıda test ettiğini ve daha sonra bu türde yaşanmış bütün olaylarda "safety check" uygulamasının kullanılacağını açıkladığını da belirtelim.
Emniyet 81 ilde alarma geçti. 4 DAEŞ şüphelisi aranıyor
Son sözü de Fransa'da bir süre yaşamış Lübnanlı blogger Joey Eyüb'e bırakalım.
"Öyle görünüyor ki dünya için Beyrut'ta benim halkımın ölümü, Paris'teki insanların ölümü kadar önemli değil. Bizim Facebook'ta bir 'güvendeyim butonumuz' yok."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı, kapatılacak mı? TikTok yasaklanan ülkeler!
Threads, Türkiye'de kullanıma kapatıldı mı, neden?
Instagram DM (mesaj) görüldü kapatma nasıl yapılır? Instagram DM okundu bilgisi kapatma özelliği adımları!
2000’li yılların gizemli profiliydi... ‘Ayça_22’ 15 yıl sonra ortaya çıktı!
Whatsapp'ta mesaj başına para ödeme dönemi başladı