hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    45 yaş üstü siber tehditleri ayırt edemiyor

    45 yaş üstü siber tehditleri ayırt edemiyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Söz konusu olan çevrimiçinde güvende kalmak olduğunda, 45 ve üzeri yaşlardaki tüketiciler genç internet kullanıcılarına kıyasla bilgi paylaşımı konusunda daha dikkatli. Fakat onlar bir dolandırıcılık numarasını veya açık bir siber tehdidi görmek için yeterli bilgiye sahip olamayabiliyor. Kaspersky Lab'ın kısa süre önce gerçekleştirdiği tüketici anketlerine göre, 24 ve daha genç yaşlarda olanlar ise çevrimiçinde kendileri hakkında bilgi vermeye daha yatkın ve korunmak için daha az önlem alıyorlar. Ama diğer yandan potansiyel tehditleri daha iyi anlıyor ve daha kolay bir şekilde tanıyabiliyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerde yapılan araştırmada gençler için çevrimiçinde veri paylaşmanın günlük bir uğraş olduğu ve yüzde 83'ünün çevrimiçinde özel mesajlaşma hizmetlerinden faydalandığı ortaya kondu (45 yaş üzerinde bu rakam yüzde 53). Yaşlıların üç katı genç kullanıcı, çevrimiçinde en az bir kez sakıncalı içerik paylaştığını itiraf etmiş: yüzde 23’ü.

    Yazılım yüklerken genç nesil daha sabırsız

    Yüzde 26'sı yazılım yüklerken hükümler ve koşulların ayrıntılarını atladıklarını belirtmekte. Bu, ne tür bilgilere erişim hakkını elde ettiklerini, hangi ek programları indirmiş olabileceklerini veya işletim sistemi ayarlarının nasıl değiştirilmiş olabileceğini bilmedikleri anlamına geliyor olabilir. 45 yaş üzerindekilerin sadece yüzde 12'si küçük yazıları görmezden geliyor. Gençler ayrıca, dosya indirirken de daha dikkatsiz; yüzde 31'i dosyaları farklı kaynaklardan indirirken bu oran daha yaşlı kullanıcılarda sadece yüzde 10.

    24 veya daha genç yaştakilerin yüzde 24'ü, bir yazılım indirirken engellediği takdirde güvenlik çözümünü devre dışı bırakıyor; daha yaşlı katılımcıların sadece yüzde 13'ü bunu yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Kaspersky Lab'ın araştırmasına göre, potansiyel bir tehditle karşılaştıklarında gençler, zararlı yazılımları tanıma konusunda daha deneyimli. Dört örnek arasından bir şarkı indirmeleri istendiğinde, en tehlikeli ‘.exe’ dosyası gençlerin yüzde 30'u tarafından seçilirken, 45 yaş üzerindekilerin yüzde 42'si tarafından seçiliyor. Güvenli ‘.wma’ seçeneği yaşlı kullanıcıların sadece yüzde 20'si tarafından seçilirken gençlerin yüzde 29'u bu seçeneği tercih ediyor.

    Yaşlılar zararlı yazılımlardan ne kadar etkileniyor?

    Daha az kısıtlamalı çevrimiçi davranışlarının ışığında genç kullanıcıların bir zararlı yazılımla karşılaşma olasılığının daha büyük olduğunu görmek şaşırtıcı değil. Yaşlı kullanıcıların yüzde 34'üne kıyasla 24 yaş ve altındakilerin yüzde 57'si 2015 yılı içinde zararlı yazılımlardan etkilenmiş. 

    45 yaş üstü siber tehditleri ayırt edemiyor

    Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm şunları söyledi:

    “Olgun İnternet kullanıcılarının çevrimiçinde kendi kişisel bilgileriyle daha az risk alacağı açıkken; bir tehditle karşılaştıklarında bunu tanıma ve üstesinden gelme konusunda daha az bilgili oldukları da görülmektedir. Güçlü bir dijital koruma içgüdüsünün yerini hiçbir şey tutamaz. Her yaştan kullanıcının çevrimiçinde dikkatli ve uyanık olması ve İnterneti ne sıklıkla ne için kullanıyor olduklarından bağımsız olarak potansiyel tehditlerin farkında olmaları önemlidir. İnsanlar ayrıca, dosya indirirken ve yüklerken ve çevrimiçinde haberleşirken kendilerine tam bir koruma sağlayacak bir güvenlik çözümüne sahip olmalıdır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siber bilinç seviyenizi buradan kontrol edebilirsiniz: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow