Xanthos Antik Kenti Nerede? Xanthos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Xanthos Tarihi Ve Özellikleri...
Likya olarak adlandırılan antik kent kitabelerde Arnna şeklinde geçmektedir. Xanthos Çayının kenarında bulunan ovaya hakim iki ayrı tepe kurulmuştur. Çayın dibinde bulunan tepede Likya Akropolü, kuzeyinde yer alan tepede ise Roma Akropolü bulunmaktadır. Şehir; Likya'lıların dönemini yansıttığı için ayrı bir öneme sahiptir. Yapılan kazıların neticesinde; büyük ana cadde, meclis binası, üç agora, saray, tiyatro ve büyük konut gibi tarihi eserler bulunmuştur. Bununla beraber çok Roma anıt mezarı da bulunmuştur.
Xanthos Antik Kenti Nerede?
Xanthos Antik kenti; Kaş karayolunda bulunan ve Fethiye'ye uzaklığı 46 kilometre olan Kınık Beldesi'nde yer almaktadır. Xanthos Nehri; günümüzde Eşen Çayı olarak isimlendirilmektedir. Eşen Çayı kenarında yer alan ovada iki tepeye hakim olarak kurulmuştur. Likya Akropolü, Eşen Çayının dininde bulunmaktadır. Kayalık biçiminde yükselen surlar ile çevrilidir. Diğer akropol ise; kuzey tarafında bulunan ve daha yüksek olan Roma Akropolüdür. Xanthos, Likya'lıların idari merkezi olarak bilinmektedir. Likya diliyle yazılan kitabelerde buranın adı; Arnna şeklinde geçmektedir. Homeros'a göre burası; Sarpedon yönetimindeydi. Bunun yanı sıra Homeros'a göre; Xanthoslular Truva şavaşına katıldıklarını da anlatmaktadır. Kazılarda yapılan çalışmalara göre şehrin iskanı milattan önce sekizinci yüzyıldaydı.
Xanthos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Xanthos Antik Kenti; Kaş ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Fethiye- Kaş otobüsleri ile buraya gitmek mümkündür. Özel araç ile gitmek isteniyorsa, Antalya yolu üzerinden D400 otoyolu takip edilmelidir. Arzu edildiğinde sahil yolundan Finike ve Kemer yolu ile antik kente ulaşmak mümkündür.
Xanthos antik şehrine araçla gitmek mümkündür. Orta kısımda yer alan geniş alanda araç park edilerek, şehir gezmeye başlanabilir. Gezmek için ödeme yapılmalıdır. Bu kentin gezilmesi adına iki ayrı yöne gidilmesi gerekir. İlk önce gişeden sol bölüme gitmek gereklidir. Bu sol kısımda bulunan Xanthos kentinin bizilikasının ve nekropolünün bulunduğu alandır. Soldan yürümeye devam edildiğinde nekropole ulaşılabilir. Bunun adına 425 metre kadar yürümek yeterli olacaktır. Buraya giden yol çalılık ve patikalar ile kaplıdır. Bu yüzden yürürken zorlanmak olasıdır.
Sağ kısımda ise bazilika bulunuyor. Bazilikadan sadece birkaç duvar kalıntısının bulunduğunu söylemek önemli olacaktır. Xanthoslular, savaşçı bir millet olarak bilinirdi. Xanthos kentinin birçok trajik hikayesi vardır. Antik kentin diğer kısmına gidildiğinde tiyatro ve agora kişiyi karşılayacaktır. Tiyatronun arka kısmında yer alan akropol bulunuyor. Akropolün görülmesi adına tiyatronun arkasına kadar yürünmesi gerekir.
Xanthos Tarihi ve Özellikleri
Xanthos antik kenti; milattan önce 545 ve 546 seneleri içerisinde Pers Kumandanı Harpagos açısından kuşatma geçirmiştir. Xanthoslular; bu durum karşısında şehirlerini kahramanca savunmuşturlar. Ancak yenilgiye uğrayacaklarını anladıkları zaman; şehirde bulunan çocuk ve kadınları öldürerek şehri ateşe verirler. Bu sayede Harpagos’a harabe, yıkık ve dökük bir şehir bırakmışlardır. Şehir; milattan önce 475 ve 450 yılları içerisinde yangın felaketleriyle karşılaşmıştır. Milattan önce 334 senesinde bu kenti Büyük İskender almıştır. Büyük İskender vefat ettikten sonra bu kent, milattan önce 309 senesinden sonra Mısır hanedanı olan Ptolemaios'ların yönetimine geçmiştir. Ardından Likya şehrinde olduğu üzere kenti; Suriye Kralı 3. Antiokhos ele geçirmiştir.
Xanthos kenti; milattan önce ikinci yüzyılda Likya'lıların başkenti olmuştur. Milattan önce 42 senesinde Romalı Brütüs; burayı işgal etmiştir. Ardından İmparator Marcus Antonius, burayı tekrardan inşa ettirmiştir. Milattan sonra birinci yüzyılda Roma egemenliği altında yer alan Xanthos kentine İmparator Vespasianus adına tak yaptırılmıştır. Günümüze dek ulaşan bu Roma yapılarının önemli bir bölümü, bu dönemde inşa edilmiştir. Xanthos kenti, Bizans egemenliği altındayken Piskoposluk merkezi şeklinde kullanılmış olup, bu dönemde de yeni yapılar inşa edilmiştir. 7 yüzyıl sonrasında Arap akınları nedeninden ötürü şehir önemini yitirmeye başlamıştır. 1938 senesinde Charles Fellows; kenti keşfederek bazı kalıntıları Londra'ya almıştır.
Xanthos şehri; akropolleri farklı örgü sistemleri yer alan surlarla çevrilidir. Likya akropolünün kuzeyinde bulunan Roma Devri Tiyatrosu dışında kentin en ilgi çeken kalıntıları tiyatronun batı kısmında yer almaktadır. Bunlardan birkaçı; Harpy anıtı, Likya Lahdi, Roma Devri Agorası, Harpy Kabartmaları olarak sıralanabilir. Xanthos veya Likya Antik Kenti; 1988 senesinde Letoon Antik kentiyle beraber UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Bu şehir; Anadolu'nun göz kamaştıran en önemli eserleri bulunmaktadır.