Van İlçeleri Nelerdir? Van'ın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Van Haritası…
Türkiye'nin en gelişmiş büyükşehirleri arasında yer alan Van'ın pek çok ilçesi bulunmaktadır. Van'ın tarihi Ermenilere kadar uzanmaktadır. Bu bölgede Bizans ve Ermeni dönemine ait olan pek çok tarihi kalıntı yer almaktadır. Van Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesidir. Aynı zamanda Büyükşehir statüsüne de sahip olan Van şehrinin plaka kodu da 65'dir. Hem doğal güzellik bakımından hem de tarihi gelişmişlik açısından Van Türkiye'nin en önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Van'ın tarihi Urartular dönemine kadar dayanmaktadır. Milattan önce 7000'li yıllara kadar dayanan Van insan yerleşiminin başlıca şehirleri arasındadır. Şehrin en ünlü yapısı Van kalesidir.
Van İlçeleri Nelerdir?
1) Erciş
Van'ın en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Van gölüne yaklaşık olarak 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 25 metre yükseklikte yer alan Erciş Van merkezine 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Erciş Doğu Anadolu bölgesinin en gelişmiş ilçelerindendir.
2) Bahçesaray
Van'ın en ünlü ilçelerinden bir tanesidir. Şehrin eski adı Moks olup Moks Ermenice bir kelimedir. Van'ın tam olarak güneybatısında yer alan Bahçesaray ilçesi Tatar göçmenlerinden sonra bu ismi almıştır. Bahçesaray ilçesinin toplam nüfusu 20 bine yakındır. Rakımı 1.870 metre olan Bahçesaray ilçesi ekonomik olarak en gelişmiş ilçelerdendir.
3) Başkale
Van'ın Güney Doğu bölgesinde yer alan Başkale'nin tarihi Urartular dönemine kadar uzanmaktadır. Urartular döneminde Adamma halkının en önemli yerleşim yerlerinden olan Başkale'ye tarihte ilk ismi Adamkert olarak Ermeniler vermiştir. Başkale'nin günümüzdeki nüfusu 60 bindir.
4) Çaldıran
Van'ın ilçelerinden bir tanesidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Çaldıran 2.050 metre rakıma sahip bir ilçedir. Çaldıran savaşı bu bölgede yer alan ovada olduğundan dolayı ilçenin adı da Çaldıran savaşından gelmektedir. İran sınırına da oldukça yakın olan Çaldıran ilçesinin toplam nüfusu 65 bin civarıdır.
5) Çatak
Çatak ilçesinin tam adı Şatak ya da Şatakh olarak bilinmektedir. 1960 yılına kadar Şatak olan isim daha sonra Çatak olarak değiştirilmiştir. Bu ilçe en eski Ermeni yerleşim yerlerinden bir tanesiydi. Çatak ilçesinin toplam nüfusu 20 bin olup Bizans egemenliğine girmemiş olan ilçelerdendir. Bölge'nin tarihi Ermenilerden geldiğinden dolayı Ermenilere ait olan pek çok kilise yer almaktadır.
6) Edremit
Van'ın en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Edremit'in tarihi Çepni boyuna kadar uzanmaktadır. Van'ın en yoğun nüfusa sahip olan ilçelerinden bir tanesidir. Edremit'in toplam nüfusu 130 bin olarak bilinmektedir.
7) Gevaş
Van'ın en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Gevaş yüzölçümü olarak da 727 kilometre karedir. Gevaş ilçesinin rakımı ise 1750 metredir. Bu ilçede en yüksek yer ise Artos dağıdır. Artos dağı eteklerinde yer alan Gevaş ilçesinin toplam nüfusu da 30 bindir.
Van'ın Kaç İlçesi Vardır?
Van'ın toplam 13 tane ilçesi yer almaktadır.
Nüfusu Kaçtır?
Van şehrinin toplam nüfusu 1.2 milyondur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi