Vahdettin Köşkü Nerede, Nasıl Gidilir? Vahdettin Köşkü Tarihi Ve Özellikleri...
İstanbul'un en güzel ve en özel köşkleri arasında yer alan Vahdettin Köşkü görülmeye değer olan bir köşkler arasında yer alır. Vahdettin Köşkü son dönemde popülerliğini daha da arttırmayı başarmış ve çok fazla ziyaretçi ağırlayan bir köşk haline gelmiştir. Bu nedenle de Vahdettin Köşkü, sosyal medyada da popülerliği artmış olan ve her gün binlerce fotoğrafı paylaşılan bir köşktür.
Vahdettin Köşkü, barok mimari tarzı ile inşa edilmiş olan görkemli bir köşktür. Son yıllarda inşa edilmiş olan en güzel köşkler arasında yer alır. Vahdettin köşkü, günümüzde aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı tarafından kullanılan bir köşktür.
Vahdettin Köşkü Nerede?
Vahdettin Köşkü İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan çok gösterişli ve önemli bir köşktür. Vahdettin Köşkü, Üsküdar'ın Çengelköy Mahallesinde yer alıyor. Çengelköy Köşkü'nü, Sultan Vahdettin daha çok genç bir şehzadeyken kullanılıyordu.
Şimdilerde ise bu köşk, Başbakanlık Anadolu Çalışma Ofisi olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip tarafından bu köşk kullanılmış olup Almanya başbakanı Angela Merkeli de bu köşkte ağırlamıştı.
Vahdettin Köşküne Nasıl Gidilir?
Vahdettin Köşkü, merkezi bir konumda yer alıyor. Bu nedenle de ulaşım son derecede kolaydır. Vahdettin Köşkü, İstanbul'un Anadolu yakasında yer alıyor. Aynı zamanda da Boğaz'a da çok yakın bir konumda bulunuyor.
Vahdettin Köşkü'ne ulaşmak isteyenler Avrupa yakasından gelen ziyaretçiler özel araçları ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikameti üzerinden Üsküdar tabelalarını takip ederek Üsküdar'a kolaylıkla gelebilirler. Buradan da Çengelköy Mahallesi tabelaları karşınıza çıkar. Tabelaları takip ederek Çengelköy'e çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu noktadan itibaren sizi yine köşke götürecek pek çok tabela bulunuyor.
İsterseniz navigasyon açarak dilerseniz de tabelaları takip ederek bu köşke kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda köşke toplu taşıma araçlarını kullanarak da rahatlıkla gelebilirsiniz. Hem Anadolu yakasından hem de Avrupa yakasından geçen metrobüs hattını tercih ederek Altunizade durağında indiğiniz zaman buradan Çengelköy Mahallesi'ne giden otobüslere binebilir ve aktarma yaparak Vahdettin Köşkü'ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Vahdettin Köşkü Tarihi ve Özellikleri
Vahdettin köşkü aynı zamanda Çengelköy Köşkü ismi ile de bilinen bir köşktür. Bu köşk, 2014 yılından beri Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı forsu şeklinde kullanılıyor. Bu köşk, Osmanlı padişahları arasında yer alan Vahdettin'in emri ile inşa ettirilmiştir.
Ünlü bir Fransız mimar tarafından inşa ettirilen bu köşkün inşasında daha çok Barok mimari tarzı benimsenmiştir. Vahdettin köşkünün baş mimarı ise, Alexander Valluary'dir. Bu köşk, geçmişte çok sayıda hükümet tarafından çeşitli amaçlar için kullanmıştır. 1988 yılında ise, Vahdettin Köşkü, Turgut Özal tarafından dinlenme konutu olarak farklı bir amaçla kullanılmasına karar verilmişti.
Vahdettin Köşkü'nün inşa edildiği dönemde Osmanlı İmparatorluğu Kırım harbine girdi. Abdülmecid'den 37 bin altın karşılığında satın alınan bu tarihi ve görkemli köşk daha sonra şehzadenin kullanımına tahsil edilmiştir. Sultan Vahdettin'in saltanatı sona erdikten sonra da bu köşkü, cariyesine bağışladı. Vahdettin Köşkü zaman içinde çok fazla tahribata uğradı. Özellikle 1950 - 1960 yılları arasında bir tarafı da eskidiği için yıkıldı. 1984 yılında ise, Vahdettin Köşkü korunma altına alındı.
Vahdettin Köşkü, tarihte çok sayıda restorasyona uğrayan çok önemli bir köşktür. Aynı zamanda çok defa kaderine terk edildi. En sonunda ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu köşkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına ve dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a tahsis edildi. Dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan ise, köşkün tekrar onarılması ve güzelleştirilmesi için talimat verdi. 2013 yılında Vahdettin Köşkü son defa restorasyondan geçerek şimdiki halini aldı. Vahdettin köşkü Çengelköy Köşkü olarak da biliniyor.
Vahdettin Köşkü Özellikleri
Vahdettin Köşkü, 112 metre karelik büyük bir zemin alana inşa edilmiştir.
Bu köşkte barok mimari anlayışı ön plana çıkıyor.
Konum olarak boğaza çok yakın bir konumda yer alıyor.
Başarılı Fransız mimar tarafından yaptırıldı.
Köşkün bahçesinde ise, 10 tane fıstık çamı ve 10 tane de at kestanesi yer alıyor. Aynı zamanda 25 tane de köşk bahçesini süslemek için ekilmiş olan güzel kokulu ıhlamur ağacı yer alıyor.
Vahdettin Köşkü'ne herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Köşk Cumhurbaşkanlığı'nın hizmetinde olduğu için günümüzde ziyaretçi girişi de bulunmuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi