Ürgüp Nerede, Nasıl Gidilir? Ürgüp Gezilecek Yerler Nelerdir?
Turizm sektörü son yıllarda en fazla ciro yapan sektörlerin başında gelmektedir. Tüm dünyada ülkeler yabancı turist çekebilmek için değişik alternatifler ve cazip seçenekler arz etmeye çalışmaktalar. Türkiye ise bulunduğu coğrafi konumu ve zengin tarihi ile adeta bir açık hava müzesi konumundadır.
Türkiye, son yıllarda turizm sektörüne ciddi yatırımlar yaptığından bu alanda yükselen bir yıldız ülke konumundadır. Ülkenin her köşesinin kendine özgü güzellikleri ve özellikleri bulunmaktadır. Bu da turizm destinasyonunu olumlu yönde etkilemektedir. Yabancı turistlerin en fazla gezip görmek istedikleri yerlerin başında da Ürgüp gelmektedir.
Ürgüp Nerede?
Nevşehir ilinin ilçesi olan Ürgüp; doğal ve tarihi güzellikleri ile Turizm sektörünün lokomotifi olan bölgelerden birisidir. Hem iç turist hem de yabancı turist Ürgüp, Göreme bölgesine her sezon akın etmektedir.
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Nevşehir ilinin bir ilçesi olan Ürgüp yaklaşık 35.000 civarında nüfusa sahip bulunmaktadır. Ürgüp, Nevşehir ilinin doğusunda bulunmaktadır. Ülkenin çok önemli turizm merkezlerinden olan Ürgüp, mutfağı ile de turistleri cezbetmektedir. Ürgüp'ün benzersiz doğal güzellikleri çok sayıda turisti bölgeye çekmektedir.
Ürgüp, çok eski bir tarihe sahip bulunmaktadır. Bizans döneminde "Osiana ya da Assiana" olarak adlandırılan kent Selçuklular döneminde "Başhisar" ismini almıştır. Osmanlılar'ın egemenliğine geçtikten sonra "Burgut Kalesi" olarak anılan Ürgüp, bugünkü adını Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren almıştır.
Ürgüp'e Nasıl Gidilir?
Ülkenin farklı şehirlerden Ürgüp'e gelmek için tercihen edilen en baştaki ulaşım aracı otobüs olmaktadır. Karayoluyla Nevşehir üzerinden Ürgüp'e gelmek olanaklıdır. Nevşehir Otogarı'ndan 15 dakika arayla dolmuş seferi yapılmaktadır. Turistler kendi özel araçları ile Ürgüp'e gelmek isterlerse Ankara, Aksaray, Nevşehir güzergahını kullanmaktadırlar.
Ürgüp'e İstanbul'dan Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan Ürgüp'e havayolu ile gitmek olanaklıdır. Istanbul - Nevşehir arasında uçak seferleri bulunmaktadır. Nevşehir havaalanı Ürgüp ilçesi arası mesafe yaklaşık 50 km kadardır. Havayolu şirketlerinin de transfer seçeneği vardır. Havayolu seçenekleri arasında Nevşehir değil de Kayseri Havaalanına uçmak da bir seçenek olarak düşünülebilir. Kayseri Havaalanı'ndan Ürgüp'e Havaş'ın düzenli seferleri bulunmaktadır.
Ürgüp'te Gezilecek Yerler Nelerdir?
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Ürgüp, mistik havası ile de turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ürgüp zengin bir tarihe sahip bulunmaktadır. Ürgüp mutfağı da çok zengin ve çeşitlidir. Ürgüp'e giden ziyaretçilere Ürgüp köftesi, testi kebabı, çömlek fasulyesi, gendime, kayısı dolması, divil ayva dolması, sütlü çorba, sızgı ya da soğanlama gibi değişik, yöreye özgü lezzetleri mutlaka tatmaları salık verilir. Ürgüp'te gezilip görülecek o kadar çok yer ve mekan bulunmaktadır ki; burada sadece bazılarını saymakla yetinmek gerekecektir:
Kapadokya Bölgesi: Bu bölgede turistik balon gezilerine katılmadan ayrılmak asla olmaz. Bu deneyimin yaşanması tavsiye edilir.
Ürgüp'ün bağları meşhurdur. Ürgüp bağlarında yetişmiş üzümlerle ev yapımı şarapları ise dünyaca ün kazanmıştır. Bu butik şaraplardan mutlaka tatmak gerekir.
Kızılçukur Vadisi: Ürgüp'de bulunan birbirinden güzel vadilerden birisidir. Ürgüp'e 5 km uzaklıkta bulunan Kızılçukur Vadisi, güneşin en güzel battığı vadilerdendir. Bu gün batımı manzarasına tanıklık etmek için her yıl milyonlarca insan burayı ziyaret etmektedir. Çok ender görülen "kızıl tüf kayalardan" oluşan bu vadi, güneşin battığı saatlerde tamamen kızıla bürünerek izleyenlere benzersiz bir deneyim yaşatmaktadır.
Üzümlü Kilise: Kızılçukur Vadisinin girişinde bulunur ve oyulmuş peribacasından yapılmıştır. 12.-14. Yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir.
Gomeda Ve Üzengi Vadisi: Yaklaşık 6 km uzunluğunda ve Ürgüp ile Ortahisar arasında yer alan vadi, içinden geçen dere ile meşhurdur. Ağaçları, kuşları, kükürtlü maden suyu ile bu bölge yörenin piknik alanıdır.
Gomeda Harabeleri: Ürgüp- Mustafapaşa yolundan yaklaşık 3 km ilerleyince Ayvalı köyü yoluna girildikten sonra bu tarihi harabelere ulaşmak mümkündür. Adeta bir açık hava müzesi olan bu alanda yine ünlü Aziz Basilios Kilisesi de bulunmaktadır.
Pancarlık Vadisi: Eşsiz güzellikteki bir başka vadi olan Pancarlık Vadisi'nde " ATV Safari" de yapılabilmektedir.
Pembe Vadi: Büyüleyici bir vadi olan Pembe Vadi'de de çok sayıda peribacaları görmek mümkün olacaktır.
Mazı Yeraltı Şehri: Erken Roma ve Bizans dönemine ait, çok sayıda kaya mezarın da bulunduğu bu tarihin yerin kesinlikle görülmesi gerekmektedir.
Ürgüp Müzesi: Sadece tarihi mekanlar değil Ürgüp Müzesi'nin de gezilmesi şarttır.
Kapadokya Sanat Ve Tarih Müzesi: Ürgüp'e sadece 5 km uzaklıktaki bu benzersiz ve farklı müzenin mutlaka gezilmesi önerilir.