Tuz Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Tuz Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
Günümüzde tuz gölü son zamanların en popüler gezilmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.
Tuz Gölü Nerededir?
Tuz Gölü, Ankara, Konya ve de Aksaray illerinin sınırının kesiştiği bir noktada bulunur. Tuz Gölü, genel olarak Aksaray’ a daha yakın olmaktadır. Araç ile Aksaray’a hemen hemen bir saatlik mesafededir. Ankara’ya ise araç ile yaklaşık olarak 2 saatlik uzaklıkta yer almaktadır.
Türkiye‘nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara’nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Ankara üzerinden Tuz Gölüne gelen kişiler Ankara Tuz gölü arası km 149 km. olan bir mesafeyi gitmiş olurlar. Ankara Esenboğa Havalimanından araç kiralama ya da direkt olarak Ankara merkezden de araç kiralama ile ya da özel araçlar ile gelmek mümkündür. Buradan Ankara Konya devlet yolunu takip ederek de Şereflikoçhisar ilçesine giderek ardından da tabelaları takip ederek bu Tuz Gölü kıyısına ulaşmak mümkündür.
Tuz Gölü Hangi Bölgede Olmaktadır?
Tuz Gölü, Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi sınırlarının içinde yer almaktadır. Coğrafi konum bakımından da Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesine daha yakındır.
Tuz Gölünün Oluşumu Nasıldır?
Ülkemizde Tuz Gölü’nün bulunduğu alan genel olarak bazı tektonik hareketler ile oluşmuştur. Platoların arasında gömülmüş olan bu havzanın doğu, batı ve de güney tarafı faylar ile çevrilidir. Yağan yağmur suları ile birlikte de, Peçenek, Melendiz, Karasu, Kırkdelik ve İnsuyu çayları ile beslenir.
Tuz Gölü Özellikleri Nelerdir?
Tuz gölü günümüzde hemen hemen en önemli olan göller arasında yer almaktadır. Dünya’nın da aslında en önemli olan en tuzlu ikinci gölü olmaktadır. Tuz gölü dışarıya bir akıntısı olmayan ve tamamen kapalı olan bir havzadır. Ayrıca buna ek olarak Türkiye’nin de en az yağış almakta olan bir göldür. Uluslararası ölçütlere göre de A sınıfı olan bir sulak alan olmaktadır.
Tuz gölü genel olarak 85 adet kuş, 4 adedi endemik olan 129 tane böcek, 15 tane memeli ve de 38 tane de endemik bitki türü bulunmakta olan bir göldür. Ayrıca Tuz Gölünün diğer özelliklerine bakacak olur isek; ortalama su seviyesi olarak 40 cm civarında olmaktadır. Yağışın en çok artmış olduğu bahar aylarında da suyun derinliği yaklaşık olarak 1,5 metreye kadar da çıkmaktadır. Tuz gölünün yüzölçümü yaklaşık olarak 1620 km² olmaktadır. Güney uzunluğu ile kuzey uzunluğu da yaklaşık olarak 80 kilometredir.
Tuz Gölünün Efsanesi Nedir?
Tuz Gölünün bulunmuş olduğu yerde de zamanında bir üzüm bağı varmış. Bağın sahibi de yaşlı bir kadın olan kötü kalpli biriymiş. Bir gün yaz ayının en sıcak günlerinden bir gün, bir derviş buradan geçiyormuş ve sıcağında etkisi ile serinlemek amacı ile sadece bir dal üzüm istemiş. Sonrasında yaşlı kadın da bu sene üzüm alamadım ve bağım kurudu diyerek bir üzüm vermemiş. Sonrasında yaşlı kadının da yalan söylediğine inanmış olan derviş o zaman tuz ile buz ol, gelen geçen her kişi seni taşlasın diyerek bir beddua etmiş ve işte o anda kadın tamamen taşa kesmiş ve de bağ alanı da dahil olmak üzere her yer bir tuz gölü haline gelmiş. Tuz gölünün efsanesi de bu şekilde gerçekleşmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi