Halikarnas Balıkçısı’nın diyarından Hipokrat’ın adasına
Sudan ucuza ziyafet çekebileceğiniz, tarihin içinde tuzlu saçlarla yürüyeceğiniz Bodrum'un kapı komşusu Yunanistan'ın Kos Adası, nam-ı diğer İstanköy'ü, Alex Akimoğlu CNN TÜRK Seyahat okurları için kaleme aldı.
Haberin Devamı
/

Bodrum yeni liman veya Turgutreis’den tekneye bindiğinizde, ‘’Bostancı-Büyükada’’ mesafesindeki bu adaya en fazla 35 dakikada varıyorsunuz.Sık geldiğim Bodrum’dan adaya gitmek, burada yaşayan dostlarım sayesinde rutin bir 'mini seyahat’' haline geldi son yıllarda.
Bodrum'un komşusu: İstanköy, yani Kos Adası
/

Yaz sezonunda her gün, kış sezonunda haftada üç gün gidip gelen teknelerde tanıdık simalara da rastlıyorsunuz muhakkak. Ayrıca, diğer Yunan adalarına gitmek için ilk durak niteliğini de taşıyor İstanköy.Geçenlerde, gemide tanıştığım İstanbullu ancak Bodrum’a yerleşmiş olan bir çiftle tanıştım, labrador cinsi köpeklerinin veterineri orada olduğu için sık gidip geliyorlarmış. Sadece kasaptan alış veriş yapmaya gidenlerin bile olduğunu duydum.Yani Bodrumlular için tam bir komşu kapısı Kos adası….
Haberin Devamı
En büyük sorun vize zorunluluğu
/

Ancak adaya gitmek isteyen Türk vatandaşları için en büyük sorun vize zorunluluğu. Geçtiğimiz günlerde AB‘nin, yürürlükte olan 'günlük vize’ uygulamasını iptal etmesi ise, en çok ada esnafını üzmüş. Yunanistan’ın yaşamakta olduğu ekonomik krizde, adanın en büyük gelir kaynağı olan turizm ve bilhassa Türk turistlerin komşu ziyaretlerinin azalacağından endişe ediyorlar.
Bizans'tan Roma İmparatorluğu hükmüne
/

İstanköy’ün tarihi ise bir hayli ilginç. Kayralılardan Dorlar’a Bizans İmparatorluğundan Roma İmparatorluğuna birçok medeniyetin işgaline şahit olmuşlar.MÖ 336 ‘da inşa edilen Kos kasabası, daha sonraları Venedik ve Saint Jean Şövalyeliklerinin hakimiyeti altına girmiş.1525-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına dahil olan İstanköy, 1947 yılında, 12 Adalar çerçevesinde Yunanistan’a devredilmiş.400 yıllık Osmanlı hakimiyetinin izleri, adaya ayak basar basmaz hissediliyor. Sahil meydanındaki 1724 yılında Defterdar İbrahim Paşa tarafından inşa edilen ve kendi adını taşıyan cami ile karşılaşıyorsunuz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

17.yüzyıldan kalma Osmanlı Hamamı ise adanın bir diğer ilgi çeken eseri.
'Bodrum'dan daha temiz ancak hüzünlü'
/

Halikarnas Balıkçı’sının diyarından Hipokrat’ın adasına zıp diye vardığınızda neler hissediyorsunuz diye sorsalar şöyle cevap veririm:'Bodrum’dan daha temiz, düzenli ancak daha hüzünlü bir yer.’'Evet, inşaat izni verilmediği için hoyratça yapılaşmanın yasak olduğunu hemen gözlemliyorsunuz. Yunanistan’ın hemen hemen tüm adalarını ziyaret etmiş olduğum için, Kos’un uzakta unutulmuş bir ada izlenimi verdiğini söylemeliyim. Eski binalara dokunulmamış olması 'Avrupai bir değer' olarak kabul edilse de bakımsız görünüyorlar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Türkçe konuşan çok
/

Yorgo, Kostas, Dimitri ve diğerleri. Hemen hemen herkes Türkçe konuşuyor. Kalamış’taki Todori veya Moda’daki Koço ‘yu hatırlayıp çocukluğuma, 'eski İstanbul’a gidiyorum her seferinde.
Balıkçı restoranları diyarı Kos
/

Kos adasının en iyi balıkçı restoranı Nick the Fisherman. Dezavantajı sahilin bir üst yolunda oluşu ve fiyat olarak Boğazdaki lüks balıkçı restoranlarının yanında ucuz olsa da, adanın en pahalı balıkçı restoranı olması. (50-60 euro)
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sahil boyundaki restoranlar da ise, 25-30 euroya Turgutreis manzarası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Tercihim Barbouni restoran.
Ouzo eşliğinde sudan ucuza ziyafet
/

Adaya özel tekneleri ile gidenler ve diğer adalara geçmek isteyen yayalar için Fanos Yachting hizmetinizde. Ouzo eşliğinde, kalamar, ahtapot, jumbo karides ve diğer mezeler, salatalar. Nefis bir öğlen yemeği yiyip ‘sudan ucuz’ bir hesap ödedikten sonra, gümrükten şaraplarımızı, sigaralarımızı alıp tekrar Asım Kaptan’ın teknesi ile Bodrum’a dönüyoruz.