Adana sokak karnavalı coşkusuna doymuyor
Portakal çiçeği kokuları arasında kavruk kahve aromaları burnunuza, kahkahaya karışmış davul-zurnanın sesi kulağınıza ulaşıyorsa, siz de Nisan’da Adana’dasınız.
Haberin Devamı
/

5. Uluslararası Adana Portakal Çiçeği Festivali bu sene de oldukça renkli görüntülere sahne oldu.Her sene katlanarak büyüyen karnaval, bu sene de 7-9 Nisan'da yine bir sivil insiyatif projesi olarak hayata geçti.
/

Baharın gelmesiyle her sene buluşan Adana düşkünleri bu sene de kermesler, panayırlar, konserler ve birbirinden farklı etkinlikler eşliğinde 3 gün boyunca bu bereketli Çukurova topraklarında keyiflerine keyif kattı.
Haberin Devamı
/

Bu sene katılımcılar karnavalın coşkusunu yaşamak için Ziyapaşa Bulvarı’nda değil de, Adana’nın eskiden beri bilinen noktalarından olan Galleria AVM’nin otoparkında buluştular.
/

Ancak belirtmemiz gerekir ki, 2018 karnavalının yine Ziyapaşa Bulvarı'na alınması yönünde talep de şimdiden çok.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Havanın bu sene geçtiğimiz yıllara göre kapalı ve yer yer yağmurlu olmasına rağmen, Adana'da haftasonu kahkaha hakimdi.
/

Bu 3 gün süresince Adanalılar davula zurnaya, neşeye dostluğa doymadı. Gece gündüz sokaklarda, mekanlarda dans eden, yiyen içen ve en önemlisi gülen ve birbirlerini sevgiyle kucaklayan Adana sevdalılarını görmek mümkündü.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Karnavala rağbet çok
/

Türkiye’nin tüm illeri ve hatta yurtdışından bu coşkuyu paylaşmak için gelen çok.
/

Özellikle Mersin, Hatay, Gaziantep gibi çevre illerde yaşayan vatandaşların takvimlerinde bu karnaval işaretli oluyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

2013'te 50 bin katılımcıyla başlayan festivale 2015'te 350 bin kişinin katıldığını söylemeden geçmeyelim. Karnavalın tanıtım değeri de şu anda 30 milyon dolar.
/

Bu, hızla büyüyen, kokusunu sınırların ötesine coşkuyla ileten bir sokak karnavalı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Peki nedir bunca insanı bu güney kentine her sene Nisan'da çeken?
Adana’nın meşhur portakal çiçeği
/

Portakal çiçeği, Adana’da bahar ayların açmaya başlayan, açtıkça tüm şehri esrarengiz büyüsü altına alan yumurta sarısı renginde nadide bir çiçektir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Şehrin dört bir yanını saran portakal ağaçları, kışın aldıkları içe işleyen soğuk ve yağmuru alıp Adanalı’ya bahar aylarında beklediğini her anlamda verir.
Yemek bir sanatsa, Adana bir sanat galerisidir
/

Karnavalın ana teması nereye gitseniz kokusuyla takibinizde kalan meşhur portakal çiçeği olsa da, bazı gerçekler değiştirilemez: Yemek bir sanatsa, Adana bir sanat galerisidir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

‘Güney’in büyük şehri’ olarak bilinen bereketli Çukurova topraklarında Akdeniz, Arap ve Anadolu tatlarının hasını bulabilirsiniz.
/

Mesela içli köfte, şırdan, mumbar, analı kızlı ve fellah köftesi Adanalıların sofralarında sıkça görülen yemeklerdir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Karakuş tatlısı, sarı burma, halka tatlı çok sevilir.
/

Sıcak yaz günlerindeyse karsambaç benzeri yapısıyla Adanalı'nın yardımına bici bici koşar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Adana kebap ve kutsal şişler
/

‘Adana’ deyince akla kebap ve ocakbaşı gelir ve bu oldukça haklı bir reflekstir. Adana’nın dünyaya adını taşımış meşhur kıyma kebabı memleketinden başka yerde yendiğinde aynı tadı zor verir. Biz de bunun sebebini sorduk.Standlarda konuştuğumuz satıcılar, bize Adana kebabı özel kılan detayın, makineden geçmeyen, elde yoğrulmuş et olduğunu söylüyorlar. Bir başka kebap standındaki usta ise, kaburga etinden hazırladığı harcı geçiriyor şişlere, mangalda pişmelerine bırakmak üzere.
/

Kimse sırrını söylemiyor elbet; Adana’da kebapçılık ustadan çırağa veya babadan oğula aktarılan ciddi bir iştir. Bu lezzet yolculuğuna çıkmak için burada kebap için sıra da beklenir, et de ayırtılır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bir sevda olarak Adana
/

Kebap, portakal çiçeği kokusu, şalgam… Bunların hepsini aslında bir şey anlamlı kılar; Adanalılar.
/

Adanalılar yemeyi içmeyi, dostluğu muhabbeti, dansı ve müziği bir yaşam stili haline getirmiş, güney bölgesinin Akdenizli insanlarıdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Turuncu ve beyazın domine ettiği bu şehirden Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney başta olmak üzere çok sayıda dünya çapında sanatçı, gazeteci, yazar çıkmıştır.
/

Belki Adana’yı en özel kılan şey, Adanalıların şehirlerine olan düşkünlükleri, sevdasıdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Adana’yı dünyaya tanıtma coşkusu
/

Portakal Çiçeği Karnavalı hakkında katılımcılara ne hissettiklerini sorduğumuzda, insanların gözlerinden o çok sevdikleri memleketleri olan Adana’yı dünyaya tanıtma coşkusu okunuyordu. Zaten konuştuğumuz bir satıcının, ‘Adana’dan başka neyimiz var ki?’ sorusu bir Adanalı’nın şehrine olan düşkünlüğünü bizlere özetliyor.
Ünlü simalar da Adana'ya kavuştular
/

Festival süresince Adana sokaklarında çok sayıda ünlü sima da görüldü.Usta oyunca Mustafa Alabora Atatürk Parkındaki Aşk ve Sadakat Köprüsü'nün açılışına katılarak pasta kesti, sevenleriyle buluştu.Alabora, sonrasında bir kebapçıda sosyal medya hesaplarımızda canlı yayın konuğumuz oldu, beraber halka tatlı yedik.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Aşk ve Sadakat Köprüsü'yle artık Adana'nın da Paris'in ünlü, yakın zamanda ağırlığı yüzünden kaldırılan, Pont des Arts köprüsündeki benzeri bir asma kilit takma kültürü başlamış bulundu.Bakalım bu köprüyü seneye nasıl bulacağız.
Adana temalı film projesi geliyor
/

Nisan'da Adana'da karşılaştığımız bir başka ünlü sima ise başarısını kanıtlamış yapımcı Timur Savcı oldu. Savcı, Adana'nın kendisi için 'samimiyet ve kardeşlik' demek olduğunu söyledi.Memleketine kavuşmanın mutluluğu yüzüne yansıyan prodüktör, bizlere güzel bir müjde de verdi:Yapım şirketi olarak Adana temalı bir film projesini gerçekleştirmeye karar vermişler bile.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
'Sokakta yaşamayı Adanalı öğretecek'
/

Duayen oyuncu Menderes Samancılar ise Adana sevdasını bizlerle paylaştı.Samancılar, bu karnavalın asıl amacının barış ve kardeşlik içinde kol kola yürümek olduğunu söyledi, seneye de herkesi bu sıcacık insanların memleketine davet etti. Sokak kültürünü Adanalı'nın Türkiye'ye öğreteceğini söyledi.
/

İnsanların sokağa çıkmasını büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olarak değerlendirdiklerini söyleyen Adanalıları bakalım seneye Nisan’da nasıl bir eğlence bekliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Adana’da neler yapılır?
/

Siz de bir iki gün içerisinde bu tarihi şehrin büyüsüne kapılabilirsiniz.
/

Adana Çarşısı’nda bazıları 100 yıllık olan dükkanları gezebilir, dünyanın en eski köprülerinden sayışan Taş Köprü’nün üzerinden Adana’ya bakabilir, dünyanın yine en eski evi sayılan Ramazanoğlu Konağı’nda bir çay-kahve içebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Çarşı Hamamı’nda rahatlayabilir, Börekçi Rıza’nın ‘rezerve edilen böreklerinden' yiyebilir, Ender Şire’de kan şekerinizi afiyetle yerine getirebilir ve Tarihi Adana Ağaç Altı Tatlıcısı’nın 85 senedir sattığı lezzetlerini tadabilirsiniz.
/

Geceleri kurulan ve önünde sıra beklenen şırdan tablaları, gündüzün halka tatlı ve şalgam tablalarıyla aynı önemdedir Adanalı için. Onlar, buranın olmazsa olmazlarındandır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu arada Gazipaşa’daki çocuk parkının yanındaki ülke çapında ün yapmış Kazım Büfe’de muzlu süt içip tost yemezseniz Adana’ya geldiğinize çok kişi ikna olmayabilir.