Türkiye Demiryolları Haritası: Tükiye'de Demiryolu Olan Şehirler...
Türkiye'de ulaşım dört şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar kara, hava, deniz ve demir yollarıyla ulaşım şeklindedir. Türkiye'nin her bölgesine kara yolları ile ulaşım sağlanabilirken diğer üç ulaşım türü olan deniz, hava ve demir yolları ile Türkiye'nin her bölgesine ulaşmak mümkün değildir. Türkiye'nin yer şekillerinin engebeli ve yükseltisinin fazla olması ulaşım türlerinin her bölgede gelişememesinin sebepleri arasındadır.
Türkiye Demiryolları Haritası: Türkiye'de Demiryolu Olan Şehirler
Türkiye'de sadece kara yolları ulaşım türüyle ülkenin tüm bölgelerine gidebilmek mümkündür. Diğer ulaşım türlerinden biri olan demir yolları ise gerek yer şekillerinin engebeli oluşu gerekse yol yapım maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle Türkiye'nin her bölgesine ulaşım imkanı sağlamamaktadır. Ancak demir yolları ile ulaşımın güvenilir ve ucuz olduğu da unutulmamalıdır.
Türkiye'de demir yolu ulaşımının kullanılmasının amaçları arasında şehirlerarasındaki bağlantıyı sağlamak, limanlara ulaşabilmek, komşu ülkelerle olan bağlantıyı kurmak gibi amaçlar sayılabilmektedir. Türkiye'nin demir yolu ulaşımı tarihi incelendiğinde ise eskilere dayandığı göze çarpmaktadır. İlk demir yolları 1856 tarihinde İzmir-Aydın yöresine kurulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından ilk kurulan bu demir yolu hattı 1935 yılında satın alınmış, böylece Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk demir yollarına sahip olmuştur. Türkiye'de bulunan eski demir yollarının birçoğu Osmanlı Devleti döneminde yapılmış olup günümüzde hala kullanılmaya devam edilen demir yolları hatları bulunmaktadır.
Türkiye tarihinde ise özellikle 1950'li yıllara kadar demir yolu ulaşımına önem verilmiştir. Yük ve yolcu taşımacılığında bu yıllara kadar demir yolunun tercih edildiği sıkça gözlenmiştir. Türkiye'de demir yolları ile ulaşım sağlanabilecek bölgelere bakıldığında ise İzmir, Afyon, İstanbul, Adana, Ankara, Sivas, Malatya şehirleri olmak üzere toplamda 7 adet demir yolu hattının geçtiği bölge bulunmaktadır.
Ayrıca Türkiye'de son dönemlerde hızlı tren hatları da oldukça gelişme göstermiştir. 2009 yılında Ankara ile Eskişehir arasına bir hızlı tren demir yolu hattı kurulmuş ve zamanla Konya ve İstanbul'a doğru bu demir yolu hattı genişletilmiştir.
Ankara-Polatlı'dan başlayarak Eskişehir, Bilecik-Bozöyük, Sakarya- Sapanca ve Pamukova, İzmit, Gebze ve İstanbul- Pendik'e kadar hızlı tren yolu hattı ulaşmaktadır. Ve günümüzde bu hızlı tren yolu hattı giderek gelişme göstermeye devam etmektedir.
Türkiye'de Demir Yolu Bağlantısı Olmayan Şehirler Hangileridir?
Türkiye'de her ile demir yoluyla ulaşım sağlamak mümkün değildir. Ek olarak Türkiye'de her bölgeye demir yolu ile ulaşım sağlanabilirken Türkiye'nin her bölümüne demir yoluyla ulaşım sağlanamamaktadır.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Türkiye'nin Komşu Ülkeleriyle Olan Demir Yolu Bağlantıları
Türkiye'nin komşu ülkeleriyle demir yolu bağlantıları 7 sınır kapısıyla gerçekleşmektedir. Bunlar Edirne'de Uzunköprü ve Kapıkule, Van'da Kapıköy, Gaziantep'te Islahiye, Mardin'de Nusaybin, Kars'ta Akyaka ve Kilis'te Çobanbey sınır kapılarında bulunmaktadır.