Tuna Nehri Nerede, Nasıl Gidilir? Tuna Nehri Nereden Başlar, Nereye Dökülür? Tuna Nehri Nerede, Nasıl Gidilir? Tuna Nehri Nereden Başlar, Nereye Dökülür?
Tuna nehri, on ülkeden geçen uluslararası bir nehir olarak dünyadaki en önemli nehirlerden birisidir. Birçok ülke üzerinden geçen Tuna nehri başlangıç ve bitiş noktaları, uzunluğu gibi pek çok özelliği ile merak uyandıran bir nehirdir. Tuna nehri ulaşımda kullanıldığı gibi suyundan da çeşitli şekillerde faydalanılan bir nehir olma özelliğine haizdir. Görüntüsü ile tablolara konu olan ve kıyısından ya da içinden geçtiği topraklara bambaşka bir atmosfer kazandıran Tuna nehri, Avrupa kıtasının en büyük ikinci akarsuyu olarak bilinir.
Tuna Nehri Nerededir?
Tuna nehrine dair yanıtı en fazla merak edilen soruların başında ünlü nehrin nerede olduğu hususu gelmektedir. Tuna nehri, Almanya’dan doğar. Almanya’nın güney kesiminde bulunan Donaueschingen kasabasından geçen iki nehrin birleşimi sonucunda oluşan bir nehirdir. Tuna nehri isminin doğduğu yerden almıştır. Bu sebeple nehrin diğer ismi Donau’dur. Tuna nehri; Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova olmak üzere tam olarak on ülkeden geçmektedir.
Tuna Nehri’ne Nasıl Gidilir?
Tuna nehri, on ülkeden geçen bir nehir olup çeşitli deniz ulaşım araçları ile Tuna nehrinin geçtiği ülkelerden nehre ulaşım sağlamak mümkün olmaktadır. Tuna deltasından nehrin yukarısına doğru 2.411 kilometre boyunca gemilerle ünlü nehirde yolculuk yapılabilmektedir. Bu uzunluk, toplam nehir uzunluğu ile kıyaslandığı zaman nehrin uzunluğunun yaklaşık olarak %87’sine denk gelmektedir. Tuna nehri üzerinde Kelheim ve Karadeniz arasında gemiler için 78 tane liman mevcuttur.
Tuna Nehri Nereden Başlar ve Nereye Dökülür?
Almanya’nın Donaueschingen kasabasındaki iki nehrin birleşmesi ile oluşan Avrupa’nın en değerli nehirlerinden Tuna nehri, belirtildiği üzere on ülkeden geçtikten sonra Karadeniz’e dökülmektedir. Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova ülkelerinden geçen Tuna nehrinin en büyük kısmı Romanya sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuna nehri havzası, 80 milyondan fazla insan tarafından paylaşılmaktadır. Bu özelliği ile nehir, dünyadaki en önemli uluslararası nehir havzalarından birisi olarak gösterilmektedir.
Tuna Nehri’nin Özellikleri
Tuna nehrinin en büyük özelliği uzunluğu ile yataklarından dolayı nehrin geçtiği yerlerde adaların oluşumudur. Csepel Adası, bu adalar içerisinde en büyük olan adadır. Csepel Adasının uzunluğu 48 kilometre olup genişliği ise 6 kilometredir. Nehir üzerinde çok sayıda kanal vardır. Bu kanallar ticari amaçlarla kullanılmaktadır. Tuna nehri üzerinde bulunan bu kanalların en önemlileri arasında Tuna- Karadeniz Kanalı, Tuna-Tizsa-Tuna kanalı ile Ren-Main-Tuna kanalı bulunmaktadır.
Viyana kentinden başlayan ve Sırbistan’a kadar uzanan bir kıyıya sahiptir. Yürüyüş parkuru olarak da bilinen bu parkur için Sultanlar Yolu tabiri de kullanılmaktadır. Avrupa’nın bu muhteşem nehrinin toplam 23 adet kolu bulunmaktadır. Nehrin en büyük kolu Tısa koludur. Bu kolun uzunluğu ise 960 kilometre olarak ölçülmüştür. Tuna nehrinin diğer bilinen kolları ise Prut ve Drava kollarıdır. Bunlardan Prut kolunun uzunluğu 915 kilometre iken Drava kolu, 893 kilometre uzunluğundadır. Tuna nehri üzerindeki 78 adet limanda gemiler için özel olarak hizmete açılmıştır. Tuna nehrinin 500 kilometreden uzun olan diğer kolları ise Sava, Olt, Siren ve Inn’dir. Sava 861 kilometre, Olt 615 km, Siret 559 kilometre ve Inn kolu ise 515 kilometredir.
Tuna nehrine dair en fazla merak edilen hususlardan birisi nehrin uzunluğudur. Tuna nehrinin uzunluğu 2.850 kilometredir. Tuna nehrinin havzası toplam 801.463 kilometre kare alanı ile Avrupa’nın en büyük ikinci nehir havzası olarak bilinmektedir. Havzası ile Avrupa’nın 2. en büyük nehri olma özelliğini taşıyan Tuna nehri, havzasının en büyük kısmı olan %30’luk bölümü Romanya ülkesinde yer almaktadır. Nehir havzasının diğer önemli bölümü olan ’lik kısmı ise Almanya, Sırbistan ve Macaristan’da bulunmaktadır.
Tuna nehri eğim duruma göre üst, orta ve aşağı havzalar olmak üzere üç alt bölgeye ayrılmaktadır. Nehrin üst havzası, Almanya’daki kaynağından Slovakya’dan Bratislava’ya kadar uzanmaktadır. Nehrin orta havzası üç alt bölgeden en büyüğüdür ve Bratislava’dan başlayarak Sırbistan ile Romanya sınırındaki Demirkapı barajına kadar uzanır. Romanya ile Bulgaristan arasında bulunan platolar, ovalar ve dağlar Tuna nehrinin alt havzasını meydana getirmektedir. Karadeniz’e ulaşmadan önce Tuna nehri üç adet kola ayrılır ve 6.750 kilometre karelik Tuna Deltası’nı şekillendirir.