Troya Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir? Troya Müzesi Tarihi Ve Özellikleri...
Troya, Ülkemizin Çanakkale şehrinde yer alan turistik arkeoloji müzesidir. Müzede Troya Antik Kentine dair eserlere yer verilmiştir. 1998 senesinde UNESCO'nun Dünya Kültür Miras Listesinde yerini almayı başarmış önemli bir yerdir. Troya Müzesinin inşası 2013 yılı itibariyle yapılmış ve ziyaretçilere eserler sergilenmiştir.
Troya Müzesi Nerededir?
Troya Müzesi, Çanakkale şehrimizin Tevfikiye Köyü istikametinde yer almaktadır. Troya Antik Kenti girişinde yer aldığından dolayı isteyenler görmek amacıyla yolculuğunu yapabilmektedir. Her yıl gerek yerli gerekse de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelerek ziyaretçi gerçekleşmektedir. Troya Müzesinde 3.000 m2 sergi salonu ve 11.200 m2 kapalı alanı bulunmaktadır. Müze, 90.000 m²’lik büyüklüğe sahiptir. Müzenin içerisinde ise depolama, idari birimler, teşhir, müze, peyzaj, ziyaret alanlarını içermektedir.
Troya müzesi geldiğiniz zaman üç kattan oluşmakta olduğunu göreceksiniz. Teşhir kampına ulaşmak isteyen ziyaretçiler rampadan çıkması gerekecektir. Teşhir bölgesine ulaşımın yapılabilmesi içinde 480 metre olan rampayı çıkmanız gerekecektir.
Troya Müzesine Nasıl Gidilir?
Troya Müzesine gitmek isteyen ziyaretçiler içinde ulaşım oldukça kolaydır. Tevfikiye Köyüne geldiğiniz zaman, Trova müzesine giden otobüsleri kullanarak ulaşımlarınızı sorunsuz şekilde yapabilirsiniz. Eğer ki Çanakkale il merkezindeyseniz, buradan da müzeye giden minibüs veya otobüsleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle Troya Müzesine giderken de ulaşım ile ilgili olarak bir sıkıntı yaşamazsınız.
Troya Müzesi Tarihi ve Özellikleri
Uzun bir geçmişe dayanan müze, önemini yitirmeden günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Sosyal mimari yapılar arasında yerini alan Troya Müzesinde, antik birçok eserleri görebilirsiniz. Müzeye gelen ziyaretçiler, Truva antik eserleri ve müze tasarımlarına yer verilmektedir. Yalnızca ülkemizle sınırlı olmayarak Avrupa Tarihinde de önem arz eden yerlerden biridir. Troya müzesinde mutlaka görülmesi gereken 9 önemli eserler bulunur. Bu eserlerin neler olduğunu sıralamamız gerektiğinde;
Polyksena Lahdi
Altıkulaç lahdi
Knidos’lu Afrodit Heykeli
Kentauros Triton Heykeli
Bronz Amfora
Troya Hazineleri
İlion Yazıtı
İmparator Hadrian Heykeli
Troya Müzesinin her bir katında farklı farklı eser, hazine ve kalıntıları görme şansına sahip olacaksınız. Müzenin zemin katında Troas kentleri yer almaktadır. Birinci katına geldiğiniz zaman ise Troya'nın katmanları yer almaktadır. İkinci katında Antik dünya yer alırken, üçüncü katında ise Troya kazı tarihi ve teras katı yer almaktadır.
Troya müzesinin tarihçesini incelediğimiz zaman ise ilk olarak Carl Blegen, Truva ve Truva Antik kent yakınlarında buluntulara rastlamış ve bu eserleri bir yerde barındırmak içinde yer aramıştır. Kazılardan elde edilmiş olan buluntular ise klise de saklanmıştır. Tarihler 19. yy geldiği zaman ise Çanakkale ve Truva'da Frank Calvert tarafından bulunmuş olan eserlerde buraya getirilmeye çalışılmıştır. Müzenin eserleri saklayabilecek yeterli bir alana sahip olmadığı fark edilir. Kapatılma kararı alınmış olan müze, 25 sene geçtikten sonra 2019 senesiyle yeniden açılmaya başlanır.
Troya Müzesine Giriş Çıkış Saatleri
Troya Müzesini ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler yaz kış demeden istedikleri zaman ulaşımlarını yapmaları mümkün olacaktır. Geçmişe dair çok önemli ve iz bırakan eserleri görmek için yolculuğunuzu gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Müzeye gelecek olanlar saatlerin kaç kaç olduğunu da mutlaka bilmesi gerekecektir.
Troya müzesine 15 Nisan- 2 Ekim arasında sabah 8 buçuktan, akşam yedi buçuğa kadar açık olacaktır. 3 Ekim ile 14 Nisan arasında ise Troya Müze giriş çıkış saatleri sabah 8 buçuktan akşam 5'e kadar olacaktır. Troya müzesini haftanın hemen her günü ziyaret edebilmeniz mümkün olacaktır. Müze yalnızca Bayramın birinci günü 13.00'e ziyaretçilere kadar kapalı olur.
Troya Müzesi Ücretleri Nasıldır?
Troya müzesinde taş, heykel, eser, altıun kaplar, silah, yazıt, lahit gibi birçok önemli kalıntılar bulunmaktadır. Doğal olarak antik dönemden kalan bu tür önemli eserleri görmek isteyenlerde ziyaretlerini yapmak istiyor. İstedikleri zaman diliminde önemini tüm Avrupa'ya duyurmayı başarmış olan Troya müzesine yolculuk yapılabilir.
Troya Müzesine ziyaret yapacaklar içinde ne kadar bir ücret alınacağı merak konusu olabiliyor. Troya Müzesi giriş ücreti kişi başı 35 TL olarak belirlenmiştir. Fakat ziyaretçiler Troya Müzesine sınırsız bir giriş yapmak için müzekarta sahip olabilir. Müze kartı olanlar yıl boyunca da müzeye sınırsız bir şekilde ulaşım yapabilme hakkına sahip olacaktır. Günün her anında ücret ödemesi yaptıktan sonra müzeye giriş yapabileceksiniz.