Tokat İlçeleri Nelerdir? Tokat'ın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Tokat Haritası…
Tokat, Türkiye içerisinde bulunan bir ildir ve Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Tokat ili pek çok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden dolayı da büyük bir öneme sahiptir. Tokat İli; İç Anadolu Bölgesi'nin iklimi, Karadeniz iklimi, İç ve Doğu Anadolu İklimi ve Orta Karadeniz ikliminin arasında bir geçit niteliği göstermektedir. Uzun seneler ortalamasına göre senelik ortalama sıcaklık; en düşük olarak 8,1 °C en fazla ,se 14,2 °C’dir
Tokat Nedir?
Tokat, Bizans dönemi adı ile Komana, Yunanca adı ile Τοκάτ, İran dönemi adı ile Kah-Cun, Selçuklu Devleti dönemi içerisinde Dar Ün-Nusret, Moğollar dönemi içerisinde Sobaru isimleri ile de bilinmekte olan ve Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi içerisinde yer alan bir ili ifade etmektedir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğu kısmında Ordu, doğu ve güney kısmında Sivas, güneybatısında Yozgat ve batı kısmında da Amasya illeri ile komşu olmaktadır. İlçelerinden Sulusaray ve Yeşilyurt, İç Anadolu Bölgesi'nde kalmaktadır. 1943 senesinde Erbaa, 1944 tarihinde Artova ve Turhal, 1954 senesinde Almus, 1987 senesinde Pazar ve Yeşilyurt, 1990 senesinde ise Başçiftlik ve Sulusaray ilçeleri kurulmuştur.
Tokat’ın Nüfusu Ne Kadardır?
Şubat 2021 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine bakıldığında merkez ilçe ile birlikte 12 ilçe, 37 tane belediye ile bahsedilen belediyelerde 315 tane mahalle ve ayrıca 613 tane köy bulunmaktadır. Şehir merkezinin denizden olan yüksekliği 630 metredir. Tokat ilinin nüfusu 597.861 şeklindedir. 2020 sonu itibari ile bu nüfusun % 79'u ise kentlerde yaşamaktadır. Şehrin yüz ölçümü 10.044 kilometrekaredir. İlde kilometrekareye 60 kişi düşmektedir. Bahsedilen sayı merkezde ise 102 şeklinde olmaktadır. İlde senelik nüfus % 2,43 oranında azalmıştır. Nüfus artış oranının en yüksek ve en düşük olduğu ilçeler; Erbaa % 2,86 ve Başçiftlık -% 33,56 şeklindedir.
Tokat'ın İlçeleri Nelerdir?
Tokat ilinin pek çok ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler şu şekildedir:
Tokat (il merkezi)
Artova
Başçiftlik
Almus
Niksar
Erbaa
Reşadiye
Pazar
Turhal
Sulusaray
Zile
Yeşilyurt
Şeklinde ifade edilmektedir.
Tokat'ın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Tokat ve çevre illerden geçmekte olan Yeşilırmak, Karadeniz Bölgesi içerisinde önemli bir sulak alan meydana getirmektedir. Deveci dağlarının orta kesimlerinin kuzey yamaçlarından doğup sol taraftan Yeşilırmak'a kavuşabilen bir akarsu vadisinin yamaçlarında kurulan şehir, oldukça engebeli bir bölgede yer almaktadır.
Orta Karadeniz kıyılarını, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlamakta olan önemli yolların kavşağı üzerinde eski nitelikteki bir yerleşme alanı olan Tokat ili; kuzeyinde Samsun, kuzeydoğu kısmında Ordu, güney kısmında Sivas, güneybatı kısmında Yozgat, batı kısmında Amasya ili ile çevrili olmaktadır. İlin toplam yüz ölçümü ise 10.071 km² şeklindedir. Kapladığı alan bakımından Türkiye topraklarının yaklaşık % 1.3'ünü kapsamaktadır. Denizden yükseltisi ise 623 metredir. Coğrafi Koordinatlarına bakıldığında 39° 51' ve 40° 55' kuzey enlemleri ile birlikte 35° 27' ve 37° 39' Doğu boylamları arasında bulunan Tokat, 1923 senesinde il olmuştur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Düden Şelalesi, 2024'te 840 bin ziyaretçiyi ağırladı
Tohtamur Yaylasında masalsı kış yürüyüşü
2024'TE İNTERNETTE EN ÇOK ARANAN ÜLKELER! Listede 'Türkiye' sürprizi!
Türkiye’den Akın Akın O Ülkeye Gidiyorlar! Artış Yüzde 105! Keşfetmek için Bu 7 Rotayı Mutlaka Ziyaret Edin
Doğu'nun "Saklı Cennet"i Olarak Biliniyor! Türkiye'nin En Yüksek Gölü Buz Tuttu