Tlos Antik Kenti Nerede? Tlos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Tlos Tarihi Ve Özellikleri...

Türkiye'nin sahip olduğu tarihi güzelliklerden biri olan Tlos Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde kendisine yer bulmuş olan etkileyici nitelikteki yerler arasında bulunmaktadır. Likya Bölgesi olarak bilinmekte olan coğrafyanın en eski yerleşim alanlarından biridir. Tlos Antik Kenti, M.Ö. 14. yüzyıl Hitit belgelerinde Dalawa adıyla geçmektedir. Likya yazıtlarında ise Tlawa adı ile öne çıkmaktadır. Antik şehrin, girişinde bulunmakta olan akropolün doğaya hakim nitelikteki görüntüsü şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri bir hayli etkisi altına almaktadır.
Tlos Antik Kenti Nerede?
Tlos Antik Kenti, Türkiye'nin ilgi çekici niteliğe sahip olan turizm cennetlerinden biri olan Muğla ilinin Fethiye ilçesine yaklaşık olarak 42 kilometre mesafede yer almaktadır. Tlos Antik Kenti, Seydikemer ilçesine bağlı olan Yaka Köyün sınırları içerisinde ziyaretçilerini karşılamaktadır. Günümüzde varlık göstermiş durumda olan Çağdaş Yaka Köyü, bu tarihi antik kentin üzerine kurulmuş durumdadır.
Tlos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Tlos Antik Kenti'ni ziyaret etmeyi arzu edenler bu özel kente nasıl gideceklerini çok fazla merak etmektedir. Bu konuyu bir hayli büyük bir ilgiyle araştırmaktadır. Son derece ilgi çekici bir atmosfer barındıran Tlos Antik kenti, Fethiye-Korkuteli yol güzergahı üzerinde bulunmakta olan Kemer Bucağından sapılması suretiyle kent içerisinden sağa doğru dönüldükten sonra Çatallar Köyü yolu takip edilerek gidilen bir konum üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 13 kilometre yol gidilmesi suretiyle Yaka Köyü'ne bağlı olan Kale Mahallesinde bulunmaktadır.
Tlos antik kentine ulaşım sağlanması noktasında en rahat ve kolay ulaşım şahsi araçla ya da taksi ile olabilmektedir. Antik şehre yakın konuma sefer düzenleyen minibüslerden de yararlanılabilmesi söz konusudur. Böylelikle bölgede bulunan ve geçmişteki mistik izleri günümüze taşımış durumda olan antik kentin güzelliklerine şahitlik etme olanağına kolaylıkla sahip olabilirsiniz.
Tlos Tarihi ve Özellikleri
Tlos Antik Şehri, M.Ö. 2000'li yıllarda kurulmuştur. Neolitik devirden Demir çağa kadar olan süreç içerisinde aralıksız olarak süregelen bir yerleşimin izlerini ziyaretçilerine yansıtan bir yapı barındırıyor. Hititlere ait olan yazılı belgelerde Tlos Antik Şehrinden ülke olarak bahsediliyor. Tlos antik şehri, Hristiyanlık tarihi açısından da son derece önemli bir konuma sahip olmuştur.
Tlos şehri, Likya'nın piskoposluk merkezlerinden biri olarak tarihi süreçte kabul görmüştür. Antik şehir, sahip olduğu dini değerini 12. yüzyıla kadar devam ettirmeyi başarmıştır. Tlos Antik Kenti, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait izleri de taşıyan tarihi bir yerleşim alanı olma niteliği barındırır. Antik kent, 18. yüzyılda ticaret yollarının kesişme noktasında yer almıştır.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan tarihi kentlerden biri olan Tlos Antik Kenti adının Tloos'dan geldiği düşünülmektedir. Tlos, Tloos, Tremilus ve Praksidike'nin dört oğlundan biridir. Likyalıların Ege bölgesine yapılmış olan göçler öncesinde bu bereketli topraklardaki mevcut varlığı, bu özel kentte bulunmakta olan antik yazıtlar ve arkeolojik buluntularla kanıtlanmış durumdadır.
Tlos Antik Kenti, tarihi süreç içerisinde kültürel, dini, arkeolojik ve ekonomik yönden bölgenin parlayan yıldızı haline gelmiştir. Bu tarihi şehir, Likya yol ağının yedi farklı yönden bağlantı yeri olması, kaplamış olduğu coğrafyanın genişliği ve sarp kayalıklar arasında son derece korunaklı bir bölge olması nedenlerine dayanılarak Metropolis unvanını elde etmiştir.
Geçmişin büyüleyici atmosferini günümüze taşımayı başarmış durumda olan Tlos Antik Kenti'nde oldukça fazla görülmeye değer nitelikte tarihi yapı ve kalıntı bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Tlos Kalesi, kaleye çıkış esnasında yamaçta bulunan kayalara oyulmuş durumda olan tapınak mezarlar, Bellerephontes'e ait mezar anıtı, akropol, akropolün eteğinde konumlandırılmış olan stadyum, tiyatro, hamam ve kilise kalıntıları yer alıyor. Ayrıca Likya duvar kalıntıları, Roma Dönemine ait olan surlar ve Kronos Tapınağı görülmeye değer yerlerdendir.
Tlos Antik Kenti, haftanın yedi günü bölgeye gelen ziyaretçilere açıktır. Yaz döneminde 15 Nisan- 2 Ekim ayında 08.30- 19.30; kış aylarında ise 3 Ekim- 14 Nisan aylarında 08.30- 17.30 saatleri arasında ziyarete açık olmaktadır. Tlos Antik Kenti, dini bayramların birinci günü saat 13.00'a kadar ziyarete kapalı durumdadır. Tarihi kenti ziyaret etmeyi arzu eden müze kart sahipleri, yılda iki kez ücretsiz olarak ziyaret edebilme şansına sahip olmaktadır. Müze kart plus sahipleri ise antik kenti sınırsız olarak yıl içerisinde edebilme olanağına sahip olmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
VİZESİZ VE PASAPORTSUZ SEYAHAT EDİLEBİLEN ÜLKELER! Kimlik göstermek yetiyor! En ucuzu bakın hangisi çıktı
Mardin’de ‘Uzak Şehir’ bereketi
Japonya hakkında belki ilk kez duyabileceğiniz 10 ilginç şey
Eksi 10 derecede sıcak havuza giriyorlar! "Soğuğu hiç hissetmiyoruz"
Gölcük Tabiat Parkı'nda hafta sonu yoğunluğu