Sultanahmet Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Sultanahmet Camii Tarihi Ve Özellikleri...
Sultan Ahmet Camii, Türkiye’nin ve hatta Dünya’nın da en özel camileri arasında yer alıyor. İhtişamı, sahip olduğu ince detayları ve tarihi ile İstanbul’a gidince mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılmış olan Sultan Ahmet Camisi’nin yapımına 1609 yılında başlanmış olup 7 yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda ise, 1616 yılında tamamlandı.
Mimar Sinan’dan sonra böyle bir eseri ortaya çıkarabileceğine inanılan tek kişi yine Mimar Sinan’ın öğrencilerinden arasında yer alan Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa‘dır. Sultan Ahmet camiisinin mimarlığını da o üstlenmiştir.
Sultan Ahmet Camii Nerede?
Sultan Ahmet Camii tam olarak Dikilitaş’ın hemen yanında ve Ayasofya Müzesi’nin karşısında bulunur. Tarihi Yarımada üzerinde ve Fatih semtinde bulunan bu camii At Meydanı’nda (Sultan Ahmet Meydanı) yer alır.
Sultanahmet Camii'ye Nasıl Gidilir?
Camiye Eminönü’nde ulaşmak istiyorsanız yürüyerek 10-15 dakika içinde Eminönü Meydanı’ndan camiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda camiye Galata ya da İstiklal tarafından ulaşmaya çalışıyorsanız da, Karaköy tramvay durağını tercih ederek Sultan Ahmet durağına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Camiye ulaşmak için ilk olarak Eminönü’ne daha sonra Sultan Ahmet Meydanı’na gelmeniz gerekiyor.
Camiye ulaşım için Kabataş - Bağcılar tramvay hattını tercih edebilir ve Sultan Ahmet durağında inerek camiye kolaca ulaşabilirsiniz. Eğer camiye Anadolu Yakası üzerinden ulaşmaya çalışıyorsanız ilk olarak vapurlar ile Eminönü İskelesine gelmeniz gerekiyor.
Buradan da ister tramvaylara binerek 2 durak sonraki Sultan Ahmet’e ulaşabilir isterseniz de yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz. Sultan Ahmet istikametine giden tek toplu taşıma aracı tramvaylardır. Aynı zamanda gün içinde akşam saatlerine kadar da Sultan Ahmet araç trafiğine tamamen kapalıdır.
Sultan Ahmet Camii Tarihi ve Özellikleri
Cami külliyesi ile birlikte düşünüldüğü zaman Türkiye’nin en büyük kompleks yapılarından birisi Sultan Ahmet Camiisi'dir. Ama külliye günümüze kadar tam olarak ulaşamamıştır. 1934 yılında Ayasofya’nın cami vasfını yitirerek müze haline getirilmesi sonucunda İstanbul’un hatta Türkiye’nin de ana camisi olma özelliğini kazanmıştır. Günümüzde ise, hem ibadet etmek için, hem de gezip görmek için gün içinde on binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Sultan Ahmet Camisi, Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırıldı. Bu camiinin yapımına ise, 1609 yılında başlandı ve yaklaşık olarak 7 yıl süren yoğun çalışmaların ardından 1616 yılında camii tamamlandı.
Sultan Ahmet Camii'si UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan çok özel bir camidir. 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınan ve Dünya mirasları listesine eklenen Sultan Ahmet Camii İstanbul'un en büyük camileri arasında yer alır. Cami avlusunda sadece ibadethane değil, darişşüfa, hamam, türbe gibi yerler de bulunur. Yapılış mimarisi sayesinde ise, Sultan Ahmet Camii en önemli eserler arasında yer alır. Aynı zamanda camide kullanılan süslemeler de camiyi diğer ibadethanelerden farklı kılıyor.
Sultan Ahmet Camii Bilinmeyen Özellikleri
Sultan Ahmet Cami’nin temeli atılırken padişah kaftanına toprak doldurarak temele toprak taşımıştır. Aynı şekilde dönemin önde gelen din ve devlet adamları da temel atma törenine katılarak ve dualar etmiştir.
Sultan Ahmet Camisi yapısı itibarı ile en aydınlık mabetler arasında yer alıyor. İçinde yer alan İznik çinileri nedeni ile de Avrupalılar tarafından Mavi Cami (Blue Mosque) ismi ile de bilinir.
6 minaresi olan tek selatin camisidir
Bir rivayete göre ise, minareleri altından yaptırılmak istenmiştir. Ama buna bütçe yetmediği için Sedefkar Mehmet Ağa aldığı bu emri güya yanlış anlar ve bunun sonucunda ise, ‘altın’ yerine ”altı” minare yapar
Caminin 6 minareli bir yapıya sahip olması, Kabe’nin de 6 minareye sahip olması nedeni ile büyük tepkilere yol açmıştır. Padişah tepkilere kendisi de hak vermiş olacak ki, bu sorunu çözmek için Kabe’ye 7. minareyi ekledikten sonra caminin minarelerini tamamlamıştır.
Camide tam olarak 260 pencere bulunuyor ve bu pencerelerle aydınlatılıyor. Kubbe yüksekliği yaklaşık olarak 43 metre olan bu camide kubbe çapı ise, tam 23,5 metredir.
Cami girişinde ise, demir bir kordon bulunuyor. Padişah camiye girdiği zaman atı üzerinde eğilerek camiye girmek zorunda kalıyor. Bu sayede de Allah’ın evine giren padişah da olsan eğilerek girmelisin mesajı verilmeyi amaçlamıştır.
Bu camii ilk yapıldığı zamanki ismi Yeni Cami’dir. Eminönü’nde yapılan Yeni Cami’den sonra ise ismi Sultan Ahmet olarak değiştirilmiştir.
Caminin yapımında I. Ahmed’in ilk temel atılırken kullandığı kazma günümüzde ise, Topkapı Sarayı’nda saklanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tohtamur Yaylasında masalsı kış yürüyüşü
2024'TE İNTERNETTE EN ÇOK ARANAN ÜLKELER! Listede 'Türkiye' sürprizi!
Türkiye’den Akın Akın O Ülkeye Gidiyorlar! Artış Yüzde 105! Keşfetmek için Bu 7 Rotayı Mutlaka Ziyaret Edin
Doğu'nun "Saklı Cennet"i Olarak Biliniyor! Türkiye'nin En Yüksek Gölü Buz Tuttu
2025'İ KARŞILAYABİLECEĞİNİZ EN GÜZEL TATİL YERLERİ! Yeni Yıl Hedefleriniz İçin Motivasyon Kaynağı Olacak!