hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas İlçeleri Nelerdir? Sivas'ın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Sivas Haritası…

    Sivas İlçeleri Nelerdir Sivasın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Sivas Haritası…
    expand

    Sivas ili, Türkiye’nin önemli şehirlerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi içinde yer alan Sivas ilinin çok sayıda ilçesi bulunmaktadır. Sivas geniş toprakları sebebiyle geniş ve çok büyük bir kültüre sahiptir. Sivas şehrinin genelinde Batı Anadolu Ağızları kullanılmaktadır. Şive olarak ise Tokat ve öbür illere çok daha yakındır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas Nedir?

    Sivas, Türkiye'nin önemli bir şehridir. İç Anadolu Bölgesi'nin en eski kabul edilen ve en önemli kentlerinden birisidir. Doğu kısmında Hafik, güney kısmında Ulaş ve Altınyayla, güneybatı kısmında Şarkışla, batı kısmında Yıldızeli ilçeleri, kuzey kısmında ise Tokat ili ile çevrili olmaktadır.

    Sivas'ın İlçeleri Nelerdir?

    Sivas şehrinde 17 tane ilçe bulunmaktadır. Bahsedilen ilçelerin isimleri şu şekilde sıralanmaktadır:

    Sivas (İl merkezi)

    Altınyayla

    Akıncılar

    Doğanşar

    Divriği

    Gölova

    Gemerek

    Hafik

    Gürün

    Kangal

    İmranlı

    Suşehri

    Koyulhisar

    Ulaş

    Şarkışla

    Zara

    Yıldızeli

    Şeklinde ifade edilmektedir.

    Sivas'ın Nüfusu Ne Kadardır?

    Sivas ilinin nüfusu bir önceki yıla kıyasla 3.067 şeklinde azalmıştır. Sivas ilinin nüfusu 2020 tarihli olan verilere göre 635.889 şeklindedir. Bu nüfusun, 318.771 erkek kadarı ve 317.118 kadarı ise kadından meydana gelmektedir. Yüzde şeklinde bakıldığında ise: %50,13 kadarı erkek ve %49,87 kadarı kadındır. Sivas ilinin yüzölçümü 28.619 kilometrekaredir. Bununla birlikte Sivas şehrinde kilometrekareye 22 kişi düşmektedir. Sivas ilinin nüfus yoğunluğu 22/kilometrekaredir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas'ın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

    Sivas ili merkezin yüz ölçümüne bakıldığında 3.488 kilometrekare olduğu görülmektedir. Sivas ili, sert yapılı bir karasal iklime sahip olmaktadır. Kış ayları soğuk ve sert geçmektedir. Kış aylarında bol miktarda kar yağışı görülmektedir ve ortalama 4 ya da 5 ay kar ile örtülü olmaktadır. Yaz ayları kurak, sıcak ve kısa sürelidir; ilkbahar ve sonbahar aylarıysa yağmurlu geçmektedir. Yapılan gözlem ortalamalarına bakıldığında, son elli sene içinde gözlenmiş en soğuk ay -34,6 dereceyle Ocak ayı olmaktadır. En sıcak ay 38.3 dereceyle Temmuz ayıdır. Aylık yağış ortalamasının en yüksek olduğu ay Mayıs ve en düşük olduğu ay ağustostur. 1992 senesinde gözlenen en yüksek rutubet oranı %80,0 seviyesi ile Aralık ayıdır; en düşük nem oranı %55,2 ile Ağustos ayı olmaktadır. Aynı senede en yüksek basınç miktarı 874,1 mb şeklinde Ocak ayı olmuştur. En düşük basınçsa 868 mb şeklinde Şubat ayıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivas’ın Bitki Örtüsü Nedir?

    Sivas şehrinde ağırlıklı olarak yeryüzü seklini platolar meydana getirmektedir. Şehir oranının yaklaşık % 47,6'sı platolar ile kaplı olmaktadır. Yaklaşık % 46,2'si dağlarla, yaklaşık %6,2'si ise ovalar ile kaplıdır. Sivas şehrinin en büyük platosu ise Uzunyayla olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, Uzunyayla'ya oranla çok daha zengin otlaklara sahip bulunan Meraküm Platosu da Sivas şehrinin nadir yüksek düzlüklerindendir. Şehirdeki. dağlar, III. zamanda başlamış olan Alp kıvrımlaşması esnasında Kuzey ile Güney Anadolu dağ sistemleri belirginleşmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow