Selçuk Nerede, Nasıl Gidilir? Selçuk Gezilecek Yerler Nelerdir?
Türkiye, en önemli turizm merkezlerinden olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Son yıllarda turizm sektörüne yapılan yatırımlar, tanıtım ve destinasyonlar bu sıralamada ülkeyi üst sıralara taşımıştır. Türkiye'nin eşsiz doğal güzellikleri, tarihi değerleri ve kültürel zenginlikleri zaten cazibe merkezi bir ülke olması için elbette yeterlidir.
Ziyaretçilerin her geçen gün ilgisini daha fazla çeken ülkemizin en nadide incilerinden birisi de Selçuk ilçesidir. İzmir'in bu şirin ilçesi doğal güzellikleri, eşsiz plajı ve dünyanın yedi harikası sayılan Antik Efes Harabeleri ile her yıl milyonlarca turist çekmektedir.
Selçuk Nerededir?
Selçuk ilçesi İzmir ilinin en güneyinde yer almaktadır. Denize kıyısı olan Selçuk ilçesi İzmir Aydın karayolu üzerinde yer almaktadır. İzmir merkeze uzaklığı 74 km'dir.
Selçuk'a Nasıl Gidilir?
İzmir'in ilçesi Selçuk'a değişik yerlerden farklı ulaşım imkanları ile gelmek mümkündür. Türkiye'nin her yerinden İzmir'e otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu sebeple otobüsle İzmir'e gelerek buradan da Selçuk ilçesine kolaylıkla geçmek mümkündür. Aynı şekilde İzmir Havalimanına sefer yapan uçaklarla gelip buradan da Selçuk ilçesine karayoluyla gitmek olanaklıdır. İstanbul ve Ankara'dan ise karayoluyla Selçuk ilçesine varmak kolaylıkla mümkündür.
Ayrıca Ankara, İzmir, Antalya, İstanbul gibi şehirlerden doğrudan Selçuk'a seferler düzenlenmektedir. İzmir merkezden, yani Basmane Garı'ndan kalkan ve Aydın'a ulaşan trenlerle bir buçuk saatte Selçuk'a gitmek olanaklıdır.
Selçuk ve Tarihi Hakkında Bilgi
Selçuk; dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biridir. Çünkü tarih boyunca bu bölge Antik Çağ'ında dahil olmak üzere, en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Selçuk ilçesinde bulunan tarihi yapıların çok büyük bir bölümü oldukça iyi durumda olarak ayakta kalmıştır.
Selçuk ilçesinin eski adı "Ayasuluk"tur. 1304 yılında Aydınoğulları Beyliği'nin eline geçen Selçuk yerleşim yeri 1426 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 1957 yılında Selçuk ilçesi İzmir'in e bağlanmıştır.
Selçuk'ta Gezilecek Tarihi ve Turistik Yerler
İzmir'in bu muhteşem ilçesinde mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerin bazılarını aşağıda sıraladık:
Yedi Uyuyanlar Mağarası: Selçuk'ta bulunan Efes Antik Kenti'nde yer alan bu mağara hakkındaki rivayet şöyledir: Roma İmparatoru Decıus yaşayan ve putperestlerin baskı ve saldırılarından kaçan 7 Hıristiyan genç bu mağaraya sığınmışlardır. Ve rivayete göre yüzlerce yıl, bir mucize olarak, bu mağarada uyuyakalmışlar. İşte o mağara meşhur yedi uyuyanlar mağarasıdır.
Pamucak Plajı: Selçuk'ta mutlaka görülmesi ve keyifli vakit geçirilmesi gereken bu plaj benzersiz güzellikte ve özelliktedir. Ege'nin muhteşem denizi ve eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen plaj 60 metreyi bulan eni ile bölgenin en geniş kumsalı olma özelliğine sahiptir. Pamucak plajı, Selçuk ilçesine sadece 9 km uzaklıkta bulunmaktadır. Pamucak plajı, mavi bayraklı olmasının yanı sıra, kum zambaklarının da doğal yetişme alanıdır.
İsa Bey Camii:1375 tarihinde Aydınoğlu İsa bey tarafından yaptırılmış olan camii Mimar Şamlı Ali tarafından inşa edilmiştir. İsa Bey Cami, Saint Jean Kilisesi ile Artemis Tapınağı arasında bulunmaktadır.
Artemis Tapınağı: Artemis Tapınağı dünyanın 7 harikasından biri kabul edilmektedir. İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Artemis Tapınağı'nın kalıntıları M.Ö 6.Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Görkemli ve heybetli görüntüsü ile ziyaretçilerini büyüleyen Artemis Tapınağı 127 sütunludur.
Selçuk Kalesi: Selçuk Kalesi Efes'in ilk yerleşim yerinin üstünde konumlanmıştır. Oldukça iyi durumda olan muazzam bir kale olan Selçuk Kalesi gezilip görülmesi gereken tarihi yerlerdendir.
Efes Antik Kenti: Büyüleyici güzellikteki bu Antik Kent, dünyanın da sayılı antik kentlerinden birisidir. Efes'in ilk yerleşim yeri olan, Selçuk ilçesinde yer alan Selçuk Kalesi'nin de bulunduğu, Aziz Yohannes Kalesi'nin yer aldığı tepe olmuştur. Kesinlikle gezilip görülmesi gereken tarihi bir kenttir. Her yıl tüm dünyadan milyonlarca ziyaretçi Efes Antik kenti için bu bölgeye akın etmektedir.
Hadrian Tapınağı: Oldukça iyi durumdaki bu antik tapınağın da gezilmesi şarttır.
Efes Meryem Ana Kilisesi: Meryem Ana Kilisesi Selçuk ilçesine 9 km uzaklıkta bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi'nin Hristiyanlar açısından özel bir anlamı vardır. Meryem Ana'nın burada yaşayıp öldüğüne inanılmaktadır. Bu sebeple dini referanslarla de bu kilisenin her yıl binlerce ziyaretçisi gelmektedir.
Efes Müzesi: Her ziyaretçinin asla uğrayıp ziyaret etmeden ayrılmadığı Efes Müzesi çok özeldir. Daha 1929 yılında inşaatına başlanan fakat depo olarak düşünülen müze, 1964 tarihinde ziyarete açılmıştır. Daha sonraki yıllarda ek binalarla genişletilen Efes Müzesi bugün 64.000'den fazla eserleri ile müthiş zengin koleksiyona sahip bir müze konumundadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi