Sarımsaklı Nerede, Nasıl Gidilir? Sarımsaklı Gezilecek Yerler Nelerdir?
Zeytin ve çam ormanlarının denizle kucaklaştığı, birbirinden güzel koyların ve irili ufaklı güzel adaların bulunduğu Ayvalık ve Sarımsaklı mimari yapıları ve büyüleyici su altı dünyası ile keşfedilmeyi bekliyor. Diğer yandan Cunda (Alibey) Adası'nı gezerken tarih kokan muhteşem sokaklarında bir anda kendinizi bulabileceğiniz, sessizliğin melodisinde ruhunuzu dinlendirebileceğiniz, doğa ile iç içe bulabileceğiniz bir turizm cennetidir.
Sarımsaklı Nerede?
Sarımsaklı, Ayvalık'ın plajlar ve oteller bölgesidir. İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Sarımsaklı plajı 7 km uzunluğunda ve 100 m genişliğindedir. Türkiye'nin en ince kumuna sahip plajında güneşin tadını çıkarabilir, serin sularında deniz tutkunuzu cezbedebilirsiniz. Güzel kumlarına gelince; bu kum, Kozak'ı çevreleyen tepeleri oluşturan granitin çeşitli etkenlerle çökmesi sonucu oluşmuştur. Deniz, nehirlerin getirdiği malzemeyi on bin yıldan beri kıyılarımıza serpiyor.
Sarımsaklı’ya Nasıl Gidilir?
Sarımsaklı ulaşım açısından oldukça önemli ve yoğun olan iki önemli yol üzerindedir. İzmir-Çanakkale karayolu üzerindedir. Ayrıca Bandırma-Balıkesir üzerinden gelen araçlar, Edremit-İzmir yoluna bağlandıktan sonra Edremit güzergahından Ayvalık - Sarımsaklı'ya taşınacaktır. İstanbul'dan vapur ile Bandırma, Yenikapı üzerinden yaklaşık 1 saat 30 dakika sürecektir.
Sarımsaklı Gezilecek Yerler Nelerdir?
Şeytan Sofrası
Demir bir kafesin içinde şeytana ait olduğu söylenen bir ayak izi olduğu için bölgeye ''Şeytan Sofrası'' deniyor. Bu noktadan sonra deniz, çamlar ve koylar ayaklarınızın altında kalır. Özellikle yerli ve yabancı turistler gün batımını izlemek için bu bölgeye akın ediyor. Gün batımının yanı sıra doğanın saklı güzelliklerini yaşarken her anı güzelleştirmek için bir adım atarak doğa ile iç içe olabilir ve Ayvalık'ın güzelliklerini kuş bakışı görme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Cunda Adası
Ayvalık'a bağlı adalardan biri olan Cunda Adası (Alibey Adası), Sarımsaklı’ya yakındır. Bu yüzden hazır oraya kadar gitmişken adayı ziyaret etmeyi de unutmayın. Cunda Adası’nda yer alan Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında Rum Ortodoks cemaati tarafından Metropol (Metropol) Kilisesi olarak eski temeller üzerine inşa edilmiştir. 1865 yılında ilk kilise olarak yapılmıştır. 1922 yılına kadar ibadete açık olan kilise, mübadele sonrası kendi kaderine terk edilmiştir. Günümüzde hala üç duvarı ayaktadır.
Patrik Teodosios döneminde İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı olan manastırın ana kilisesi kuzeybatı kesimindedir. Bu şapel de mimarisi ile manastırın vazgeçilmez bir parçasıdır. Aynı zamanda 1835 yılından itibaren burada bulunan kütüphane zenginleşmeye başlamış, dini kitapların yanı sıra 17. ve 18. yüzyıl kilise hukuku ile ilgili yayınlarla kütüphane ünlü olmuştur.
Agia Ianni Kilisesi (Saatli Cami)
Sarımsaklı’ya yakın olan Ayvalık semt merkezinde bulunan eski kilise Rumlar tarafından yaptırılmıştır. Kapalı bir Yunan haçlı planı vardır. Eski kilisenin güneybatı köşesinden yükselen çan kulesindeki saat yapıya isim vermiş. Saatli Camii, kilise olarak hizmet verdiği dönemden bu yana çan kulesini korumakta ve Ege'nin farklı inanç ve kültürlere saygısını simgelemektedir. 1850 yılında inşa edildiği tahmin edilen yapı, mübadele öncesi Ortodoks Hıristiyan cemaatinin kilisesiydi ve 1928'den sonra yapısı bozulmadan cami olarak hizmet vermeye başladı.
Agia Iorgi Kilisesi (Çınarlı Cami)
Kendi görüntüsünü göğe açmış gibi görünen Çınarlı Cami, yaşlılığını ve çınar ağaçlarının huzurunu bahçesinde topluyor. Tarihi çınar ağaçlarının geçmişteki yaşam tecrübeleri tanımlanmıştır. Pazar yeri olarak adlandırılan semtin merkezinde yer alan yapının yapımında ağırlıklı olarak sarımsak taşı kullanılmaktadır. Cephe düzeninde küçük sütunlar üzerine yerleştirilen kemerli formlar ve bunlar üzerine yerleştirilen ağ dokuları ve pencere formları yapıya etkileyici bir görünüm kazandırmıştır. 19. yüzyılın ikinci yarısında Ayvalık'ta yaşayan Osmanlı Rumları tarafından yaptırılmıştır. Kilise, Cumhuriyet döneminde camiye dönüştürülmüştür.
Ayrıca, Osmanlı Rumları döneminde “Helen Okulu” olarak adlandırılan Kato Panaya Kilisesi (Hayrettin Paşa Camii), 19. yüzyılda Osmanlı döneminde yaşayan Müslümanlar için yapılan Hamidiye Camii, Hristiyan ve Müslümanların bir arada yaşadığı bir mahallede bulunan ve 1844 yılında inşa edilmiş olan Taksiyarhis Kilisesi, son olarak Ayvalık'ta Kemal Paşa Mahallesi'nde bulunan Ayazma Kilisesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.
Sarımsaklı Plajı
Doğal dokusu, tarihi ve mavi bayraklı plajları ile turizmde yükselen bir yıldız olan Sarımsaklı, su altı dünyası güzellikleriyle de öne çıkıyor. Sualtı zenginliklerinin en önemlilerinden biri Kızıl Mercanlar. Genellikle Kızıldeniz'de yaşam alanı bulan mercanların yanı sıra resifleri, sığ ve derin su batıkları, birbirinden güzel amfora kalıntılarını görebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Düden Şelalesi, 2024'te 840 bin ziyaretçiyi ağırladı
Tohtamur Yaylasında masalsı kış yürüyüşü
2024'TE İNTERNETTE EN ÇOK ARANAN ÜLKELER! Listede 'Türkiye' sürprizi!
Türkiye’den Akın Akın O Ülkeye Gidiyorlar! Artış Yüzde 105! Keşfetmek için Bu 7 Rotayı Mutlaka Ziyaret Edin
Doğu'nun "Saklı Cennet"i Olarak Biliniyor! Türkiye'nin En Yüksek Gölü Buz Tuttu