Sarıgerme Nerede? Sarıgerme'ye Nasıl Gidilir? Sarıgerme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türkiye'nin eşsiz güzelliğe sahip saklı cennetlerinden biri de Sarıgerme olmaktadır. Güney Ege’nin keşfedilesi güzelliklerinden biri olan Sarıgerme, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesi olma niteliği barındırmaktadır. Dalaman Çayı’nın Akdeniz’le buluşmakta olduğu büyüleyici bir destinasyonda konumlanan tatil beldesi, Dalaman Çayı’nın kollarından Sarısu’ya da ev sahipliği yapmaktadır.
Sarıgerme Nerede?
Sarıgerme, Türkiye'nin Ege Bölgesi’nin güneyinde, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı olan bir mahalledir. Sarıgerme, Dalyan Çayı ile birlikte Sarısu arasında yer alan sahil şeridi üzerinde, Akdeniz kıyısında büyüleyici bir konuma sahiptir.
Sarıgerme'ye Nasıl Gidilir?
Sarıgerme’ye Muğla-Fethiye Karayolu üzerinde yer almakta olan Ortaca ilçe merkezi üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Ortaca ilçesinden güneye doğru inilirken Göcek’e gelmeden sağa girildiğinde beldeye ulaşım sağlanabilmektedir.
Muğla ilçesine ulaşım sağlandıktan sonra, Dalaman ve Ortaca istikameti olarak 2 farklı alternatif bulunmaktadır. Ortaca istikametinden ulaşım sağlamak isteyenlerin Ortaca-Dalaman Yolu üzerinde Ortaca'yı yaklaşık 1 km kadar geçince sağ tarafta Sarıgerme tabelasından dönülmesi gerekiyor.
Yol devam edilirken Güzelyurt Köyü’ne varılmakta ve yol dörde ayrılmaktadır. Sonrasında Dalaman, Mergenli ve Sarıgerme levhaları görmezden gelinerek yaklaşık 12 km daha devam edilmesinin ardından, Sarıgerme Köprüsü’nün geçilmesinden sonra Sarıgerme’ye ulaşmış olur. Sarıgerme’ye ulaşıldığında ise köy merkezine ve otellere olmak üzere yol ikiye ayrılmaktadır.
Sarıgerme’ye otobüsle ulaşım sağlamak isteyenler: Hemen her şehirden Dalaman ve Ortaca’ya direkt otobüs seferleri düzenleyen firmaları tercih edebilirler. İzmir-Fethiye otobüslerinin büyük çoğunluğu hem Dalaman’da hem de Ortacaya ulaşım sağlamaktadır.
Ortaca Otogarı’na ulaşım sağlandığında Sarıgerme Minibüs Kooperatifi’ne ait dolmuşlar vasıtasıyla Sarıgerme’ye rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir.
Sarıgerme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Sarıgerme, Dalaman Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü bir konumda bulunuyor. Belde Dalaman Çayı’nın kollarından Sarısu’ya da ev sahipliği yapmaktadır. Dalaman Çayı’nın üzerinde taşınan tomrukların denize ulaşmasını önlemek amacıyla yerel halkın deniz bağlantısını kapattığı işleme germe adı verilmekteydi. Sarı ile Germe kelimelerinin birleşimi sonrasında bölge Sarıgerme adını alan beldede Türk sineması klasiklerinden, 1982 yapımı Tomruk filminin de çekildiği yer olarak karşımıza çıkıyor.
Bölgenin büyüleyici manzarasını sinemaya taşıyan bu yapım Orhan Oğuz’a 1983 Uluslararası Antalya Film Festivali En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazandırmıştır. Asırlar boyunca Dalaman Çayı ve Sarısu’nun taşımış olduğu kumullar ile oluşan Sarıgerme Plajı, nefesleri kesen doğasına rağmen turizm açısında hak ettiği yere sahip durumda değildir. Bu geride kalmışlık durumu pek çok kişi için bozulmamayı ifade etmektedir. Yedi kilometre uzunluğu sahip olan kumsalın genişliği de yer yer 200 metreyi bulmaktadır. Beldede Plajın yanı başında ise Pisilis Antik Kenti dikkatleri üzerine çekiyor.
Sarıgerme'de Gezilip Görülecek Yerler
Yedi kilometreye uzunluğa ulaşan upuzun kumsalı ve dingin doğasıyla Sarıgerme, daha çok muhteşem güzellikteki plajıyla öne çıkmaktadır. Benzersiz güzellikteki Sarıgerme Plajı’nın beraberinde Osmaniye Köyü ile Sarıgerme Plajı arasında konumlanan Pisilis Antik Kenti, köy merkezinde sadece yaya trafiğine açık olan alışveriş caddesi Sarıgerme’de mutlaka gezilip görülmesi gerekli olan ilgi çekici yerler arasında bulunuyor.
Kaunos Kaya Mezarları, Kaunos Antik Kenti, Dalyan ve caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlama bölgesi olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı, Dalaman ve Köyceğiz Gölü de Sarıgerme’ye gidenlerin mutlaka görmeden geçmemesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Sarıgerme Kamp Alanı Hakkında Bilgi
Sarıgerme kamp için Ortanca-Sarıgerme arasında kamp yapılabilecek belki de tek kamp alanı olmaktadır. Marmaris İçmeler limanında yapılan kampın sonrasında yol üstünde kamp yapılabilecek mükemmel bir ortam sunmaktadır. Kamp yeri belediye tarafından ücretli olarak tatilcilerin hizmetine sunulmaktadır.
Sarıgerme normalde bir Halk Plajıdır. Girişinde kamp yapılamaz biçiminde bir ibare bulunuyor olsa da içeri girildiğinde pek çok kamp çadırıyla karşılaşılması mümkün. Yolu Ortaca taraflarına düşenler için geceyi geçirip dinlenmek için ideal bir ortam sunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Düden Şelalesi, 2024'te 840 bin ziyaretçiyi ağırladı
Tohtamur Yaylasında masalsı kış yürüyüşü
2024'TE İNTERNETTE EN ÇOK ARANAN ÜLKELER! Listede 'Türkiye' sürprizi!
Türkiye’den Akın Akın O Ülkeye Gidiyorlar! Artış Yüzde 105! Keşfetmek için Bu 7 Rotayı Mutlaka Ziyaret Edin
Doğu'nun "Saklı Cennet"i Olarak Biliniyor! Türkiye'nin En Yüksek Gölü Buz Tuttu