Sapanca Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Sapanca Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
Türkiye, bir turizm ülkesi olarak dünya genelinde kendine haklı bir yer edinmiştir. Elbette ülkenin coğrafi konumu, tarihi ve doğal güzelliklerinin çokluğu bunda önemli birer etkendir. Ancak son yıllarda bilinçli bir biçimde turizm sektörüne yapılan yatırım ve uluslararası alanda tanıtımın da etkisi yadsınamaz.
Yabancı turist kadar, iç turist sayısında da artış olmaktadır. Ülke insanı da tatil yörelerinde hiç olmazsa yılda bir kez tatil yapmak için program yapmaktadır. Ayrıca kısa hafta sonu tatilleri ile günübirlik kısa geziler de çok rağbet görmektedir. Günübirlik geziler için nehir kenarları ya da göl kenarlarında tercih edilmektedir. Bunların başında da Sapanca Gölü gelmektedir.
Sapanca Gölü Nerededir?
Sapanca Gölü, Doğu Marmara Bölgesi'nde bulunmaktadır. İki farklı ilin sınırları içinde bulunan Sapanca Gölü'nün batısı Kocaeli'nde, doğusu ise Sakarya ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Sapanca Gölü; Kartepe ve Serdivan ilçelerinin sınırları içerisindedir. Sapanca Gölü'nün İzmit iline uzaklığı 27 km ve Sakarya iline uzaklığı ise 12 km'dir.
Sapanca Gölüne Nasıl Gidilir?
Sapanca Gölü'ne civar illerden gelinmesi durumunda çoğunlukla özel otomobiller tercih edilmektedir. Ya da otobüs seferleri ile ya Sakarya otogarına gelinmektedir. Buradan yine toplu taşıma araçları Sapanca Gölü'ne gidilebilmektedir. Ya da Kocaeli otogarına varıldıktan sonra, buradan her saat başı kalkan araçlara binmek de mümkündür.
Yurdun hemen her yerinden Kocaeli ya da Sakarya'ya otobüs ile ulaşım mümkündür. Şayet bu şekilde bir sefer olanağı bulunmazsa İstanbul üzerinden de Sapanca Gölü'ne ulaşmak mümkündür.
Sapanca Gölü Hangi Şehirdedir?
Sapanca gölü iki ayrı şehrin içerisinde yer almaktadır. Gölün batısı Kocaeli şehrinde iken doğusu da Sakarya il sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Sapanca Gölünün, Büyüklüğü, Oluşumu ve Özellikleri
Doğu Marmara Bölgesinde bulunan Sapanca Gölü, tektonik kökenli bir
Sapanca Gölü'nün uzunluğu yaklaşık 16 km civarındadır. Sapanca gölü doğu-batı doğrultusunda bir göldür. Gölün genişliği de 5 km'dir.
Sapanca Gölü'nün en derin noktası 61 m ve yüzey rakımı da 33 metre civarındadır, yani deniz seviyesinden yüksekliği 33 metre kadardır. Sapanca Gölü'nün yüzölçümü de 46,9 km civarındadır. Bugün Sapanca Gölü'nün kenarında çok fazla sazlık vardır.
Sapanca Gölü'nde Gezilecek Yerler ve Yapılacak Etkinlikler Nelerdir?
Sapanca Gölü, yılın her mevsiminde keyifle vakit geçirilebilecek bir yerdir. Günübirlik gelen ziyaretçilerin en büyük keyifleri göl kenarındaki kahvaltılar ve lezzetli mangal ekinlikleri olmaktadır. Sapanca Gölü'nde konaklama, kahvaltı sunumları ve yapılabilecek keyifli etkinliklerden bazılarını şu şekilde saymak mümkündür:
Sapanca Gölü'nün etrafında köy kahvaltıları çok ünlüdür. Genellikle çocuklu ailelerin pazar günleri bu tarz kahvaltıları tercih ettikleri görülmektedir.
Sapanca Gölü etrafında köy kahvaltıları ile ünlenmiş pek çok mekan ve restoran bulunmaktadır. Buralarda nefis köy lezzetlerini tatma şansını bulabileceksiniz
Kahvaltının ardından yürüyüş yollarında yürüyüş yapmak ve temiz havadan maksimum derecede faydalanmak düşünülebilir. Unutulmamalıdır ki; Sapanca Gölü çevresi 16 km uzunlukla bu iş için çok uygundur.
Bisiklet severlerin de çok tercih ettiği bu parkurda bisiklet turu yapmak çok eğlenceli olmaktadır.
Hava şartlarının uygun olması halinde bir başka etkinlik de gölde kano ya da deniz bisikleti ile tura çıkmaktır.
Gölün etrafında çok sayıda otel mevcuttur. Hafta sonu kısa bir tatil için konaklama sıkıntısı bulunmamaktadır.
Bölgede çok sayıda villa ve lük otel de bulunmaktadır. Aileler daha uzun süreli tatilleri için villaları da kiralayabilmektedirler. Ayrıca lüksten uzak daha mütevazi konaklama tercih eden tatilcilere de temiz, pırıl pırıl pansiyonlarda hizmet vermektedirler. Sapanca Gölü'nde konuklama asla sorun teşkil etmemektedir.
Sapanca Gölü tatili asla sadece göl kıyısında geçirilecek bir tatil değildir. Mutlaka yakınlardaki Lahitler, Yaylalar, Kartepe ve Maşukiye'de gezilmelidir.
Sapanca Gölü civarında mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar da vardır. Bunlardan birisi ünlü mimar, Mimar Sinan tarafından yapılmış olan "Vecihi Kapısı"dır.
Bu bölgeye gelince görülmeden gidilmemesi gereken bir başka yapı da "Rahime Sultan Camii ve Tuğrası"dır. Bu yapı, bölgenin en önemli tarihi eserleri arasında sayılmaktadır.
Sapanca Gölü, yanlış bir şekilde sanki sadece yaz turizmi için uygun bir yermiş gibi algılanmaktadır. Oysa buranın meraklıları Sapanca Gölü'nde kış tatilinin keyfine varmışlardır.
Son yıllarda kış aylarında da Sapanca Gölü hafta sonu tatilleri için çokça tercih edilmektedir. Hatta İstanbul'dan ciddi şekilde adeta akın olmaktadır. Bu sebeple mutlaka önceden rezervasyon yaptırmak gerekmektedir.