Rize İlçeleri Nelerdir? Rize'nin Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Rize Haritası…
Eski dönemlerde Rize ilinde Kolhisliler yaşamaktaydı. Rize ili, 1204 tarihinde Trabzon İmparatorluğu'na bağlanmıştır. 1470 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından da fethedilmiştir. Spesifik bir şekilde Rize'den bahseden kaynaklara esasen 19. yüzyıl içerisinde rastlanmaktadır. 18 ve daha sonraki yüzyıllar içerisinde yazılmış kaynaklarda Rize ilinde derebeylik yapmış olan Tuzcuoğulları ailesinden bahsetmektedir. Bununla beraber II. Mahmud'a birkaç defa isyan etmiş olan bu aile, 1832 tarihinde Tuzcuoğlu İsyanını başlatmıştır.
Tuzcuoğulları'na vergi verme gücü bulamayan köylüler, mevcut topraklarını Tuzcuoğulları'na devretmek ve onlar adına çalışmak zorunda kalmışlardır. Rize ilindeki bir saray da bu aileye atfedilmektedir. Tuzcuoğulları ile rekabet durumunda olan Trabzonlu Memişoğulları ise Memişoğlu ayaklanmasını başlatmıştır. İki aile arasında bulunan kan davasında pek çok üyenin ölmesinin ardından Tuzcuoğulları’nın belli başlı aile üyeleri teslim olmuştur ve Rusçuk-Varna gibi kentlere sürülmüştür.
Rize Nedir?
Rize ili, Karadeniz Bölgesi içerisinde Doğu Karadeniz bölümünde bulunan bir ildir. Tarihi Pontus bölgesinin doğu kısmında kalan Rize ili, Osmanlı dönemi içinde Lazistan Sancağında yer almıştır. Günümüzde ise Türkiye'ye bağlı olmaktadır. Rize'nin kıyı kesimlerinde ılık ve fazla yağışlı bir iklimin hüküm sürdüğü görülmektedir. Rize şehri, Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesini oluşturmaktadır. Bu durum Rize ilinde sel baskının ve heyelanların görülme sıklığını da büyük ölçüde artırmaktadır. Kış mevsimlerinde iç kesimlerde karasal iklimin hüküm sürdüğü görülmektedir.
Rize’nin İlçeleri Nelerdir?
Rize'nin pek çok ilçesi bulunmaktadır. Rize ilinin ilçeleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Rize (il merkezi)
Çamlıhemşin
Ardeşen
Derepazarı
Çayeli
Güneysu
Fındıklı
İkizdere
Hemşin
Kalkandere
İyidere
Pazar
Şeklinde sıralanmaktadır.
Rize’nin Nüfusu Ne Kadardır?
Doğusunda Güneysu ve Çayeli ile güneyinde İkizdere, batısında Kalkandere ve Derepazarı, kuzeyinde Karadeniz ile çevrili olmaktadır. İlin nüfusu 2009 tarihine göre 96.503 şeklindedir. 1927 tarihinde 14.000 civarında olan nüfusu 1990 tarihinde 52.743'e, 2000 tarihinde 78.144'e, 2007 tarihinde 94.800'e çıkmıştır. 2020'nin verilerine göre ise bu nüfus 348.608 biçiminde olmuştur.
Rize'nin Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Rize'nin Kendirli Beldesi'nin çevresi dağlar ile çevrilidir. Orta kısmında düz bir alan vardır ve her tarafından dağlardan gelebilen dereler ve çaylar geçmektedir. Batı kısmından Elma Deresi, doğu kısmındaki dağlar arasındansa Çiyalar Deresi akmaktadır. Dağlar ile çevrili bir bölgeye sahip olmasından dolayı öbür bölgelere göre Rize'nin mevsimlerinin ılıman geçtiği söylenebilmektedir.
Beldenin yerleşiminde genel olarak dağınıklık yoktur ve toplu bir yerleşime sahip olmaktadır. Ağaç çeşitleri ise orman gülü, kızılağaç, yabani karayemiş, kayın, meşe, ceviz ve ladin şeklinde olmaktadır. Belde genel itibari ile çay bahçelerine sahiptir. Beldenin ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Tellerinin bile 1980'li senelerinde toprak altından verilerek çevre görüntü kirliliğine de çözüm olmuştur.
Rize’nin Önemi Nedir?
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili olma özelliği Rize'yi en önemli şehirlerin arasına almaktadır. En önemli ürününün çay olduğu Rize ilinde kivi meyvesi yetiştiriciliği durumu da başlamıştır. Rize 19. yüzyıl içerisinde önemli bir kaza merkezi olmuştur.1878 Berlin Antlaşması ile birlikte Lazistan sancağının merkezi kabul edilen Batum'un Rusya'ya bırakılması ile Rize ili, Trabzon Vilayetine bağlı olan sancağın merkezi olmuştur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi
-
2025'TE AVRUPA’DA POPÜLER OLACAK TATİL YERLERİ! Seyahatseverler dikkat! 'Önümüzdeki yıl bu rotalar yükselişte!'