Priştine Nerede, Nasıl Gidilir? Priştine Gezilecek Yerler Nelerdir? Yapılacaklar Listesi...
Avrupa'nın en yoğun Türk nüfusuna sahip olan şehirlerinden olan Priştine aynı zamanda bir başkenttir. Priştine'nin tarihi de Osmanlı döneminden gelmektedir. Bu şehirde Osmanlı dönemine ait olan pek çok eser yer almaktadır. Priştine'ye nasıl gidileceği bu şehre gitmek isteyenlerin en merak ettiği detaylar arasındadır.
Priştine günümüzde Kosova'nın başkenti olup Kosova'nın en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ile birlikte Priştine'de de Türklerin varlığı bilinmektedir. Priştine Kosova'nın en güzel şehirlerinden bir tanesidir. En yoğun nüfusa sahip olan yerlerinden olan Priştine gezilip görülmesi gereken yerleri bir hayli fazladır. Osmanlı döneminde kalma olan bu yerleri ziyaret ederek fotoğraflayabilirsiniz.
Priştine Nerede?
Priştine Kosova'da yer almaktadır. Kosova'nın başkentidir. Kosova Sırbistan'a ve Bosna Hersek'e çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Avrupa kıtasında yer alan bir başkenttir.
Nasıl Gidilir?
Priştine'ye ülkemizden direkt olarak gidebilme şansımız vardır. Kosova ülkemizden vize istemediğinden dolayı pasaport ve uçak bileti ile birlikte Kosova ve Priştine'ye gidebilirsiniz. Kosova'ya İstanbul'dan direkt olarak aktarmasız ve aktarmalı olarak uçuşlar mümkündür. Bu şekilde Priştine'ye 1 saat 30 dakika gibi kısa süre içerisinde uçuş sağlayabilirsiniz. Priştine'ye hızlı bir şekilde ülkemizden hava yolu ile ulaştıktan sonra transit araç kiralama hizmetlerinden de yararlanarak Priştine merkezine gidebilirsiniz.
Priştine Gezilecek Yerler Nelerdir? Yapılacaklar Listesi
1) Germia Park
Germia Parkı en güzel parklardan bir tanesidir. Priştine'nin sembolik yapılarından bir tanesi olan Germia Park tam olarak 62 kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Germia park 600 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden olan Germia Park 1987 yılında Priştine belediyesi tarafından da koruma altına alınmıştır. Koruma altına alındıktan sonra Germia park düzenli olarak takip edilmektedir. Girişi tamamen ücretsiz olan bu parka giriş yedi yirmi dört saat açık olan bir yerdir. Germia Park şehir merkezine de yakın bir konumdadır.
2) Saat Kulesi
Priştine'nin sembolik yerlerinden bir tanesi olan bu saat kulesi 1840 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde halen daha bu saat kulesi gözle görülür bir vaziyettedir. Saat kulesi Osmanlı döneminde Üsküp Valiliği de yapmış olan Mehmet Yaşar Paşa tarafından şehre inşa ettirilmiştir. Tam olarak da Nazım Gaffuri caddesi üzerinde yer alan saat kulesi zamanında namaz saatlerinin duyurulması amacı ile inşa edilmiştir. Bu saat kulesi altı gen şeklinde inşa edilmiştir. Tam olarak da 26 metre uzunluğa sahiptir.
3) New Born Heykeli
Priştine'de sembolik ve turistik yerlerden bir tanesidir. New Born Heykeli New Born anıtı olarak da bilinmektedir. Tam olarak tipografik heykellerden olan bu heykel 2008 yılında yapılmış olan bir heykeldir. Sırbistan'dan bağımsızlığını kazanan Kosova'nın yaptırmış olduğu bu heykel özgürlüğü temsil etmektedir. Kosova'yı ilk tanıyan devletlerin de burada renkleri yer almaktadır. Oldukça etkileyici ve büyüleyici bir heykel olan New Born heykeli bu şehirde görülmeye değer olan heykellerden bir tanesidir. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bir yerdir.
4) İmparatorluk Cami
Priştine'de yer alan camilerden bir tanesi olan İmparatorluk Cami Osmanlı döneminden kalma nadide eserlerden bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet tarafından bu şehre yaptırılan cami 1461 yılında yapılmıştır. 15. yüzyılın Avrupa'da yapılmış olan en iyi camilerinden olan İmparatorluk Camii zamanında Katolik kiliseye de çevrilmiştir. Fakat daha sonra Osmanlı askerleri tarafından geri alınınca İmparatorluk Camii olarak tekrardan hizmet vermeye başladı. 1990 yılında da kültür anıtlarından birisi olarak kabul edilmiştir. İmparatorluk Camiye ulaşım da çok kolaydır.
5) Kurtarıcı İsa Katedrali
Priştine'de yer alan bir diğer dini yapı ise bu İsa katedralidir. İsa katedrali 1992 yılında inşasına başlanmış olan ve 1999 yılında inşası tamamlanmış bir yerdir. Kosova savaşı yaşandıktan sonra bu katedralin hizmet vermesi de bir süre boyunca durdurulmuştur. Daha sonra da hizmet vermeye devam etmiştir. 2004 yılında Avrupa Birliği devletlerinden alınan fon ile birlikte tekrardan restore edilmiştir. 2004 yılında yaşanan savaşlardan dolayı da yine restorasyon çabaları bir sonuç vermemiş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Günümüzde harabe şeklinde yerini almaktadır. Konumu itibari ile de bu Kurtarıcı İsa Katedraline ulaşmak son derecede kolaydır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi