hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pisa Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir? Pisa Kulesi Hikayesi Ve Özellikleri...

    Pisa Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir Pisa Kulesi Hikayesi Ve Özellikleri...
    expand

    Pisa kulesinin ismini Türkiye ülkesinde ve dünyada yaşayan her birey mutlaka yaşamında duymuştur. Bu kulenin efsanesini, hikayesini, hangi ülkede bulunduğunu elbette ki birçok birey ayrıntılı bilmeyebilir. Kulenin tam ismi Piazza del Duomo olarak geçmektedir. Buradan kulenin bu isminin İtalyanca olduğu anlaşılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pisa Kulesi Nerededir? 

     Pisa kulesi İtalya ülkesinde yer alan bir kuledir. Kule tam olarak İtalya ülkesinin kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de yer almaktadır. Dolayısıyla kule ismini bulunduğu bu yerden almaktadır. 

     Pisa kulesi 56 metre yüksekliğinde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu kule üst üste bindirilmiş yuvarlak şekilli 6 adet sütün dizisinden oluşmaktadır. Kule 1173 yılında ana yapıdan ayrın olarak inşa edilmiştir. 1063 ve 1090 yılları arasında yapılan şehirde ise katedralinin çan kulesi olarak anılmaktadır. 

     Pisa kulesi tam olarak Miracoli Meydanında bulunmaktadır. Tam adresi arasında Piazza del Duomo, 56126 Pisa PI, İtalya geçmektedir. 

     Kule sabah saat onda açılmakta akşam yedide de kapanmaktadır. 1372 tarihinde açılan kule her yıl dünyanın birçok yerinden gelen kişiler tarafından ziyaret edilmektedir. Kulenin yapım mimarları arasında Diotisalvi ve Guglielmo yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu mimarla kulenin yapımına 9 Ağustos 1173 senesinde başlamıştır. Kulenin yapımında da mimari tarz olarak Romanesk Mimari tercih edilmiştir.

     Pisa Kulesine Nasıl Gidilir?

     Pisa kulesine gidiş yolu kişinin bulunduğu ülkeye yani yerine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin Floransa'da bulunan bir kişi Pisa kulesine tren ile gidebilmektedir. Türkiye ülkesinden Pisa kulesine gitmek için öncelikle hava limanı kullanılarak İtalya ülkesindeki hava alanına inmek gerekmektedir. Ardından İtalya hava limanındaki kara yolu aracılığıyla Pisa şehrine giriş yapılmalıdır. Şehre girdikten sonra şehirdeki Miracoli Meydanı bulunarak Pisa kulesine ulaşılmaktadır.

     Türkiye ülkesinden uçak ile İtalya şehirlerindeki hava alanlarından Milano, Venedik ve Roma gibi İtalya'nın büyük şehirlerindeki hava limanları tercih edilebilmektedir. Bu yerlerden rahatlıkla Pisa şehrine kara yolu ile ulaşabilirsiniz. 

     Pisa Kulesinin Hikayesi Nedir?

     Pisa kulesinin yer aldığı İtalya ülkesinin Pisa şehrinde yer alan meydan mucizeler meydanı olarak anılmaktadır. 

     Pisa kulesinin tarihe geçiş nedeni ise 11. yüzyılda inşası esnasında yapılan hata ve yanlışlar sonucunda kulenin eğik bir yapıya sahip olmasıdır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pisa kulesinin yapımına 1173 senesinde başlanmış ve kule sadece beş yıl kadar dik bir şekilde durabilmiştir. Kulenin üçüncü katı tamamlanmış ve fazla ağırlık meydana gelmiştir. Bu ağırlık da kulenin eğilmeye başlamasına neden olmuştur. 

     Aynı zamanda bu yapı çan kulesi olarak bilinmiş ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Orta Çağ Mühendisliğinin en güzel örneklerinden biri olarak bilinmektedir. 

     Kendine özgü olan eğimi ve bağımsız beyaz çan kulesi sayesinde yer çekimine adeta meydan okumaktadır. Bu sayede de binlerce turisti kendisine çekmektedir. 

     Eğik olan Pisa kulesi trajik bir tarihe sahip olup askeri zaferleri ve ihtişamı temsil etmektedir. Kule beş yıl kadar dik kalıp sonra kendiliğinden eğilmeye başlayınca İtalyan halkın şaşkınlığını almıştır. 

     Aslında bu eğilmeye neden olan inşasında yapılan küçük bir hesap hatasıdır fakat kulenin ünlenmesine neden olmuştur. 

     Pisa Kulesinin Özellikleri Nelerdir?

     Kulenin inşa edilmesinde ilk başta sekiz kattan sadece üç kat inşa edilmiştir. Kuleyi inşa eden mimarlar ise kulenin kısa olan taraflarında küçük parçalar kullanmıştır. Bu da katlar yükseldikçe ağırlığın artmasına neden olmuştur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu yapının temelinin bir tarafında yumuşak alüvyal toprak bulunmaktadır. Bölge zayıf ve dengesiz zemine sahiptir. Kule bu yüzden sürekli eğilmeye devam etmiştir. Kulenin eğikliği 1233 senesinin Aralık ayında biraz da olsa düzeltilmiştir. 

     1272 yılında ise mimar Di Simone yönetimindeki mühendisler üst katları da inşa etmeye başlamıştır. Buradaki amaç ise üst katları yaparak eğimi en az seviyeye indirmektir. Fakat bu yapım eğimi daha da arttırmıştır. 

     Bu yüzden eğiklik sorununa bir çözüm bulunamamış ve yapım sonlandırılmıştır. Pisa şehri Cenova, Lucca ve Floransa ile çatışmalara girmiştir. Bu sebepten dolayı asırlar boyu bu kuleye dokunulmamıştır. Sadece kuleye 1372 senesinde Çan kulesi ilave edilmiştir. 

     Kulenin altındaki toprak zamanla oturmuş ve kule günümüzdeki haliyle yani bu eğikliği ile kalmayı başarmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Günümüzdeki kule 4 derece kadar eğik durmaktadır. Aynı zamanda kule Kompleksteki Katolik kiliselerinin karakteristik özelliklerini temsil etmektedir. Gotik ve Romanesk mimari tarzın birleşimini kulenin mimarisini oluşturmaktadır. 1987 senesinde de UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır .

     Pisa Kulesi Hakkında Kısa Bilgiler

     Birçok kişi tarafından merak edilen Pisa kulesi hakkında kısa bilgiler şöyle sıralanmaktadır:

    Pisa Kulesi İtalya'nın Toskana Bölgesinin Pisa şehrinde yer almaktadır.

    Kulenin 8 katlıdır. Yüksekliği 55 metredir. Çapı ise 16 metredir.

    Kule toplamda 198 yılda tamamlanmıştır. Kulenin yapımına savaşlar nedeniyle ara verilmiştir. Yapımına ise tam olarak 1174 yılında başlanmıştır.

    Yapıldığı tarihten itibaren kule eğilmeye başlamıştır.

    Kulenin eğikliği toprak zeminle artmıştır.

    Kulenin günümüzdeki eğriliği 4 metre 41 cm’dir.

    Dünya mirası listesinde yer alan kule en çok ziyaret edilen turistik yapılardan biridir. 

    İnanışa göre bu kule bir kilisenin Çan kulesi olarak yapılmaya başlanmıştır.

    Kulenin her katı sütunlar üzerinde yükselmektedir.

    Kulenin ilk katında 15 sütun yer almaktadır. Sonraki katlarında ise 30 sütun yer almaktadır.

    Kulenin son katı olan sekizinci katında ise 12 sütun kullanılmıştır.

    Kulenin duvarları mermer ile kaplanmıştır.

    İlk katındaki duvarların kalınlığı 4 sonraki duvarların kalınlığı da 2 metredir.

    Kulenin derinliği 3 metredir.

    Kulenin eğilme nedeni yapımındaki mimari hatalar ve toprak zemindir. 

    Pisa Kulesinin Bilinmeyen Bilgisi 

     Pisa kulesi eğikliği nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Oysaki kule İtalya ülkesinin en ünlü sembollerinden biridir. 

     Tarihi olan bu kule son 20 yılda kendiliğinden 4 cm kadar düzelmiştir. Kule 1990 senesinde yıkılma endişesi yaşamış ve ilk kez ziyaretçilerine kapatılmıştır. Bu senede kule 4,5 metre eğikti. 

     Kuleyi yıkılma endişesinden kurtarmak için 1993 senesinden 2001 yılına kadar mimar Michele Jamiolkowski önderliğinde grup sağlam hale getirmeye çalışmıştır.

     Kulenin en tepesine 294 basamaktan oluşan bir merdiven yardımıyla çıkılmaktadır. Kulenin kuzey tarafından 294 adet, güney tarafında 296 adet merdiven basamağı bulunmaktadır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow