Phaselis Antik Kenti Nerede? Phaselis Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Fasalis Tarihi Ve Özellikleri...
Türkiye gerek tarihi gerek doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken ülkelerden bir tanesidir. Phaselis Antik Kenti de bunlardan biridir. Phaselis Antik kenti piknik alanları ve tarihi yapısı ile insanların ilgisini çekmektedir. Bu kent 3 koyun kenarında bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistler burada hem denizin tadını çıkarabilir hem de tarihi bir gezi yapabilirler.
Phaselis Antik Kenti Nerede?
Phaselis Antik Kenti ülkemizin Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı Tekirova Beldesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Phaselis antik kentinin kuzeyinde Gökdere Vadisi, güneyinde İç Adalar bulunur. Batısında ise Çandır Vadisi bulunmaktadır.
Phaselis Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Phaselis antik kenti, Kemer ilçesinden yaklaşık olarak 12 km uzaklıkta bulunur. Antalya'dan ise yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Burası Çamyuva ile Tekirova tatil beldelerinin arasında kalan bir bölgedir.
Antalya ve Kemer'den bu antik kente gitmek için Tekirova tarafına giden minibüsler kullanılabilir. Phaselis sapağında inerek limana 1 km uzaklıkta olan yolu yürümeniz gerekmektedir. Ancak dilerseniz kendi aracını ile ya da araç kiralayarak da gitmeniz mümkündür.
Phaselis Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri Nelerdir?
Phaselis Antik kenti kaynaklarda genellikler Faselis ismi ile anılmaktadır. Tarihi dokuların bulunduğu bu antik kent halk arasında da Faselis ismi ile bilinmektedir.
Phaselis Antik Kenti içerisindeki kalıntılar kuzey ile güney limanlarını birbirine bağlamaktadır. Limanlar ana caddenin iki tarafında sıralanmaktadır. Bunların dışından Tiyatro, cadde ve agora gibi tarihi mekanlar da bulunmaktadır. Phaselis Antik Kentinde bulunan tiyatro Helenistik Dönem özellikleri göstermektedir.
Roma Döneminde bu bölgeye bir de sahne binası eklemesi yapılmıştır. Bizanslar ise şehrin çevresine surlar inşa etmiştir. Bu surların yapılma amacı ise Antik Kenti baskınlardan korumak içindir. Bu bölgenin kuzeyindeki limanın yamaç kısımlarında ise döneme ait mezarlar bulunur.
Phaselis Antik Kenti iyi bir şekilde korunması nedeni ile günümüze kadar gelmiştir. Bu yapı su kemerlidir. Phaselis kentinin su ihtiyaçlarının giderilebilmesi için bu kemerler kullanılarak tepelerden şehre su sağlanmıştır.
Phaselis Antik Kentinin Tarihçesi
Phaselis Antik Kentinin M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Bu şehri Rodoslu Kolonistler inşa etmiştir. Antik Kentin kurucusu ise Lacios olmuştur. Bulunan bir takım belgelerde kentin kurucusu olan Lacios'un Argos'lu ve Lindos'lu olduğundan bahsedilmektedir.
Yıllar içerisinde kentte pek çok imparatorluk hakimiyet sağlamıştır. M.Ö. 5. yüzyılda ilk olarak Persler, 4. yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve en son ise Lmyra Kralı Pereklis şehirde hakimiyet sağlamıştır. M.Ö. 333 yılına gelindiğinde Büyük İskender'in imparatorluğunda Kent oldukça hareketli dönemini yaşamıştır.
M.Ö. 167 yılında Phaselis Antik Kenti Likya Birliğine üye olmuştur. Ancak şehir sürekli bir şekilde diğer şehirler tarafından istila edilmiştir. Olympos'un istilasından sonra ise Roma egemenliği altına girmiştir.
129 yılında Phaselis Antik Kenti İmparator Hadrian tarafından ziyaret edilmiştir ve buraya tek kemerli bir anıtsal sütun inşa edilmiştir. 451 yılına gelindiğindeyse Phaselis Antik Kenti Kadıköy Konsülüne katıldı.
Phaselis Antik Kenti Gezilecek Yerler Nelerdir?
Phaselis Antik Kentinin en önemli özelliği şehirde üç farklı liman bulunmasıdır. Bunun yanında koylarında denizin muhteşem güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz. Antik Kentin içerisinde ise gezilip görülecek pek çok tarihi bina bulunmaktadır.
Orta ve güney limanlarının birbirine bağlanmasını sağlayan sütunlu liman caddesi görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Caddenin denize bakan kısmında ise tiyatro bulunmaktadır. Bunun dışında Roma Hamamı, Akropol, Su kemerleri, Agora, Hadrianus gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.
Phaselis Antik Kenti Efsanesi Nedir?
Çoğu antik kentinde olduğu gibi Phaselis Antik Kentinin de bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre; Lacios'un liderliğinde olan kolonistler Phaselis bölgesine geldiklerinde Cylabros isimli bir çoban ile karşılaşırlar. Lacios ile kolonistler bölgede bir şehir kurmak istediklerini ve bölgenin değerini sorarlar. Bunun yanında bedelin arpa ekmeğimi ya da kurutulmuş balık olarak mı ödenmesi gerektiğini de sorarlar.
Çoban bölgenin değeri için kurutulmuş balık ister. Bu sebeple çobana her yıl şehrin değeri için kurutulmuşa balık verilir. Bu efsane uzun yıllardır bölgede anlatılmaktadır.
Phaselis Antik Kentine müze kartı ile giriş yapmak mümkündür. Müze kartı bulunan kişiler için Antik Kente giriş ücretsizdir. Müze kartı olmayanlar ise belli bir ücret karşılığında müzeyi gezebilmektedir. 65 yaş üstünde olanlar ve çocuklar için ücret alınmamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi