Paşalimanı Adası Nerede, Nasıl Gidilir? Paşalimanı Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?
Üzüm bağları ve yapılan şarapları ile ün kazanmış olan Paşalimanı Adası, birçok kişi tarafından merak edilen bir yer olma niteliğine sahiptir. Barındırdığı doğal güzellikleri ile ise tam anlamıyla eşsiz bir tatil beldesi olan ada, her sene yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi misafir etmektedir. Bu anlamda her tatil severin mutlaka keşfetmesi gerekli olan muhteşem yerler arasında bulunuyor. Paşalimanı Adası, adını Kıbrıs’tan dönüşü sırasında sert hava koşullarından dolayı adaya sığınan Lala Mustafa Paşa’dan almıştır.
Paşalimanı Adası Nerede?
Çok kişinin merak ettiği ve keşfetmek için hakkında araştırmalar gerçekleştirdiği Paşalimanı Adası, Marmara Denizi üzerinde takım halinde bulunmakta olan, Avşa Adası'nın doğusunda konumlanmış halde olan bir adadır. Balıkesir iline bağlı olan adanın barındırmakta olduğu toplam nüfusu 2 bine yakındır. Bunun beraberinde Paşalimanı, Harmanlı, Tuzla, Balıklı, Poyrazlı olmak üzere beş adet köye ev sahipliği yapan bir adadır.
Paşalimanı Adası Limanı'na Nasıl Gidilir?
Yeni yerleri keşfetmek ve huzurlu atmosfere sahip yerlerde bulunmak isteyenleri merak ettiği yerler arasında Paşalimanı Adası'da kendisine yer bulmaktadır. Bu sebeple Paşalimanı Adası'na nasıl gidildiğini merak eden insanların sayısı da bir hayli fazladır. Bu muhteşem ve ilgi çekici nitelikteki adaya gidebilmek için ilk olarak Balıkesir'de bulunmakta olan Erdek ilçesine ulaşmak gerekiyor.
İlçeye ulaşım sağlanmasının ardından yapılması gereken ilçenin merkezinden kalkan ve düzenli aralıklarla seferler düzenleyen feribotlara binmektir. Ayada feribotlarla ulaşım 40 dakika kadar bir süre içerisinde gerçekleşebilmektedir.
Paşalimanı Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?
M.Ö. 493 tarihinde Perslere karşı ayaklanmış olan Prokennoslar, yaşamış oldukları şehirleri Fenikeliler tarafından harabe haline getirilince Paşalimanı Adası'na yerleşmişlerdir. Daha sonra bu adaya 'Yeni Prokennos' adını vermişlerdir. Sonraki süreçte ise adanın ismi değişerek Haloni yani harman yeri manasına gelen isme sahip olmuştur.
Ada daha sonraki süreçte ise Bizans İmparatorluğu tarafından kuşatılmıştır. Sonrasında da Aulonia'ya ismini almıştır. 14.yüzyıla gelindiğinde ise Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girmiştir ve I. Dünya Savaşından sonra Yunan işgaline uğraşmış olmasına rağmen Türkler adayı tekrar geri geri almayı başarmışlardır.
Lala Mustafa Paşa, Kıbrıs adasından dönüşü sırasında çok sert olan hava koşulları sebebiyle bu bu adaya sığınmıştır. O günden sonra da adanın ismi Paşalimanı olarak anılmıştır. Lala Mustafa Paşa bu adayı ziyareti esnasında birçok mesken, cami ve çeşmeler inşa ettirmiştir. 1935 senesinde yaşanan deprem sonucunda ise pek çok yer yıkılarak harabeye dönmüş ancak yerlerine yenileri inşa edilmiştir.
1949 yılına kadar Paşalimanı adası, Marmara Kazasına bağlı kalmıştır. Sonraki süreçte ise Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlanmıştır. Adanın dikkat çekici bazı önemli özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bu özelliklerinin başında toprağının verimliliği gelmektedir.Ayrıca sahip olduğu hava koşullarından dolayı bağcılığa oldukça elverişli bir ortama sahiptir. Ada halkının oldukça büyük bir kısmı eskiden bağcılık yaparak geçimini sağlamaktaydı.
Günümüzde adada yalnızca birkaç kişi bağcılık yapabilmektedir. Avşa Adası ve Paşalimanı Adası'nda yetiştirilen üzümler kullanılarak şarap üretimi gerçekleştirilmektedir. Ada, havası ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin gözlerini kamaştıracak bir atmosfer barındırmaktadır. Koynundaki serin sularında dinlenmek isteyen ziyaretçilerine muhteşem bir huzur ortamı sağlamaktadır.
Keşfedilesi güzelliklerle donanımlı olan Paşalimanı Adası, özellikle dalış ve rüzgar sörfü için mükemmel bir ortam sunmaktadır. Bunun beraberinde yelkencilik sporları tutkunları için yelkenciliğe özel olarak ilgi gösteren herkes için adada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ziyaretçiler dilediklerinde bu etkinliklere katılma olanağına sahiptirler.
Paşalimanı Adası'nda Ağustos aylarında Ataköy Marina'dan başlayan ve Bodrum´da biten yelken yarışları da gerçekleştirilmektedir. Tam anlamıyla bir eğlence ve macera adası diye nitelendirilen Paşalimanı Adası'nda sabaha kadar çeşitli mekanlarda eğlencelere katılma durumu söz konusudur. Ayrıca sabahın erken saatlerinde doğanın gibi kokusu eşliğinde rüya gibi bir gün doğumunu seyrinin mümkün olduğu bir atmosferi barındırmaktadır.
Akşam vakitlerinde ise adanın sahilinde güzel bir restoranda enfes bir akşam yemeği eşliğinde muhteşem gün batımını manzaralarına şahit olmak mümkündür. Berrak ve tertemiz deniziyle adeta cenneti andıran ada'da tekne turlarına katılım mümkün olmaktadır.
Paşalimanı adını Lala Mustafa Paşa'dan almış olan ve büyüleyici güzelliklere ev sahipliği yapan adada çok eski mezarlar ve mezar taşları varlık göstermektedir. Bu ada sınırları içerisinde Sahib-i hayat, hasenat Paşalimanı Zabiti Elhoş Halil Ağa, Tiryaki Mehmet Paşa kitabelerini taşıyan taşlar görülebilecek önemli tarihi kalıntılar arasında yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi