hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmangazi Nerede, Nasıl Gidilir? Osmangazi Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Osmangazi Nerede, Nasıl Gidilir Osmangazi Gezilecek Yerler Nelerdir
    expand

    Osmangazi, Bursa ilinin metropol ilçeleri arasında en büyük ilçe özelliğini taşır. Bursa'nın bütün ilçelerinin kesişmiş olduğu noktadır. Osmangazi ilçesi ismini, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu olan Osman Gazi'den almaktadır.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmangazi, Bursa’nın en popüler ilçelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Osmangazi ilçesinde gezilmesi ve görülmesi gereken çok sayıda yer mevcuttur ve bu yerlerin her birinin birbirinden farklı nitelikleri bulunmaktadır.

    Osmangazi İlçesi Nerededir?

    Osmangazi, Bursa'ya bağlı olan bir ilçedir. Osmangazi, Uludağ’ın etekleri üzerinde, doğuda ise Gökdere Vadi­si ile başlamaktadır. Batı kısmında Yeni Mudanya Yolu ve Nilüfer Deresi, kuzey kısmında ise Nilüfer Çayı, Katırlı Dağları ve Bursa Ovası'nı içerisine alan topraklara sınır oluşturabilen bölgeyi kapsamaktadır.

    1165,2 kilometrekarelik bir bölgeye yayılmaktadır. Osmangazi'nin denizden yüksekliği ortalama olarak 150 metredir. İzmir, Eskişehir ve İs­tanbul yollarının kesişmiş olduğu kavşak noktasında yer alan Osmangazi, Mudanya Limanı’na 31 kilometre, Yalova’ya yetmiş dört kilometre, Gemlik’e 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

    Osmangazi İlçesinin İklimi ve Coğrafi Özellikleri Nasıldır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmangazi ilçesinde genel olarak ılıman Marmara iklimi görülmektedir. Ortalama sıcaklık ise 14,4 derece olmaktadır. İlçede rutubet oranı ortalama % 58 civarında olmaktadır. Yağış, en fazla kış ve ilkbahar ayları içerisinde görülür. Haziran ve temmuz ayları ise en düşük yağışın görüldüğü aylardır. Yağışlar senelik 500–700 mm arasında değişmektedir. İlçede ortalama sekiz gün kar yağışı olmaktadır. Uludağ'a ise yirmi beş gün boyunca kar düşmektedir ve bu kar dört ay kadar yerde kalmaktadır. İlçede kar kalınlığına bakıldığında 5 ile 10 cm arasında farklılık göstermektedir. Uludağ'da ise bu oran 250 cm olmaktadır. Osmangazi ilçesinde en çok yıldız, lodos ve poyraz rüzgarları görülmektedir.

    Osmangazi’ye Nasıl Gidilir?

    Osmangazi ilçesi Marmara Bölgesi’nde olduğundan dolayı ulaşımı bir hayli kolay olan ilçeler arasındadır. Gelişmiş bir kara yolu ağı dışında, deniz yolu ve hava yoluyla ilçeye ulaşım temin edilmektedir. Osmangazi’ye Türkiye’nin bütün şehirlerinden şahsi araçlar vasıtası ile ulaşım mümkün olmaktadır. Şehirlerarası ana yollara çıkarak, Bursa'nın tabelalarını takip etmek Osmangazi'ye ulaşabilmek için yeterli olacaktır.

    İstanbul ile Osmangazi ilçesi arası yaklaşık 250 kilometredir ve yolculuk ise ortalama olarak 3 saat 30 dakika sürmektedir. İstanbul tarafından gelecek olan kişiler, seyahatin bir bölümünü deniz yoluyla geçerek veya Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak bahsedilen yolculuk süresini kısaltabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmangazi’de Gezilmesi Gereken Yerler Nerelerdir?

    Osmangazi içerisinde gezilmesi ve görülmesi gereken çok sayıda alan bulunmaktadır. Merinos Parkı veya Botanik Park dinlenmek için ideal olan mekanlardandır. Osmangazi'nin mistik yönünü ortaya çıkaran Osman Gazi Türbesi de görülmeden geçilmemesi gereken yerlerdendir. Osman Gazi Türbesi kapsamına bakıldığında, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'e ait olan ve bölgede en fazla ziyaret edilmekte olan noktaların başında gelmektedir. Bursa Arkeoloji Müzesi'nde Anadolu'nun çok farklı bölgelerinden getirilmiş olan eserler sergilenmektedir. Bahsedilen müze, Reşat Oyal Parkı'nın içinde bulunmaktadır. Yeşil Camii, İznik ilçesinde bulunur ve konum itibari ile Osmangazi'ye oldukça yakın olmaktadır.

    Şehrin simgesi olan bu caminin minaresi çinileri ile farklı bir nitelik kazanmaktadır. Osmangazi tatili kapsamında İnegöl'de yer alan Oylat Şelalesi de görülmesi gereken bölgelerdendir. Oylat Şelalesi, doğanın yeşillikleri ile suyun birleştiği ve etkileyici manzaraya sahip olan alanlardan bir tanesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmangazi İlçesinde Yer Alan Tarihi Yapılar Nelerdir?

    Osmangazi ilçesinde önemli tarihi yapılar bulunur. Bu önemli nitelikleri olan tarihsel anıtları ve yapıtları şu şekilde sıralamak mümkündür:

    Bursa Kalesi

     

    Bursa Hisarı

     

    Balabancık Kalesi

     

    Bursa Sarayı

     

    Çakır Ağa Hamamı

     

    Muradiye Türbesi

     

    Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri

     

    II. Murat Türbesi

     

    Pars Bey Türbesi

     

    Şehzade Mustafa Türbesi

     

    Atatürk Müzesi

     

    Bedesten, Arkeoloji Müzesi

     

    Osmanlı Evi Müzesi

     

    Kent Müzesi

     

    Karagöz Müzesi.

     

    Hünkar Köşkü Müzesi

    Bursa Kalesi, günümüzdeki Osmangazi Belediyesi sınırlarının içerisinde yer alan tarihi nitelikteki bir kaledir. Bu surların uzunluğu ise toplam olarak 2 kilometredir. Çakırhamam ile birlikte Tophane arasında biri daire şeklinde diğeri dörtgen şeklinde olan iki burç yer alır. Orduevi, Tophane ve Sanayi Meslek Lisesinin yer aldığı bu alandan, Yıldız Kahve’ye kadar uzanan bölge doğal bir set oluşturmaktadır. Kalede toplam beş adet kapı yer almaktadır. Bunlar Kaplıca Kapısı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapısı, Zindan Kapısı ve Yer Kapı’dır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow