Ortaköy Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Ortaköy Camii Tarihi Ve Özellikleri...
Boğaziçi Köprüsü'nün hemen önünde yer alan Ortaköy Camii, Türkiye, tüm İstanbul'un göz bebeğidir. Ortaköy Camii fotoğrafları, arka planda köprü ile birlikte, geleneksel ve modernin özellikle İstanbul'un yan yana olduğunu göstermek için sıklıkla kullanılır. Çoğu cami gibi, sabah 9'dan akşam 6'ya kadar açıktır, ancak namaz vakitlerinde ziyaretçilere kapalıdır.
Ortaköy Büyük Mecidiye Camii zarif bir mimariye sahiptir. İstanbul'un en önemli simgelerinden biridir. Ortaköy Camii'nin hemen yanında görkemiyle göz kamaştıran Esma Sultan Yalısı bulunmaktadır. Sultan Abdülaziz'in kızı Esma Sultan'ın Çerkez Mehmet Paşa ile evlendikten sonra düğün hediyesi olarak yaptırdığı bir yapıdır.
Ortaköy Camii Nerede?
Ortaköy Camii, konumu ve mimarisi nedeniyle Boğaziçi'nin mücevheri olarak kabul ediliyor. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nün hemen yanında bulunan Ortaköy Mahallesi'nde bulunan bu cami, 1854 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Kurucusuna ithafen Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinir.
Ortaköy Camisine Nasıl Gidilir?
Sultanahmet'ten Ortaköy Camii'ne gitmek için Beşiktaş İskelesi üzerinden feribotlar kalkmaktadır. Eminönü'nden kalkan ve Ortaköy İskelesi'ne ulaşan direkt vapur seferleri düzenlenmektedir. Günde beş kez hareket eder ve her gün çalışır. Yolculuk yaklaşık 25 dakika sürmektedir.
Ortaköy Camii Tarihi ve Özellikleri
Boğaziçi Köprüsü ile İstanbul'un en belirgin manzaralarından birini oluşturan Ortaköy Camii (Mecidiye Camii), zarif süslemeleriyle dikkat çekiyor. Boğazın kıyısında, sudan sihirli bir şekilde yükselen güzel tasarlanmış bir camidir. 1853-1855 yılları arasında inşa edilen bu barok tarzdaki cami, geç Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneğini temsil ediyor. Semt ile özdeşleşen Ortaköy Camii'nin genellikle barok üslupta olduğu, ancak Avrupa mimari akımlarının Osmanlı uyarlaması büyük çeşitlilik ve özgünlük göstermesi nedeniyle dikkat çekiyor. Bu tür yapıları Osmanlı eklektizminin ürünleri olarak sınıflandırmak daha doğru olacaktır.
Geniş pencerelerinden Boğaz'ın muhteşem manzarası görülebilir. Bu nedenle İstanbul'un Müslüman ziyaretçileri için dünyevi olmayan bir ibadet deneyimi sağlar. Ayrıca caminin içi, bu büyük pencerelerden parlayan güneş ışınlarıyla her zaman aydınlıktır. Mükemmel iç mekan fotoğrafları çekmenizi sağlar. Caminin iç duvarlarında Türk hat sanatının ustaca örnekleri asılıydı. Bu el sanatları, kendisi de usta bir hattat olan Sultan Abdülmecid tarafından yapılmıştır.
Sultan Abdülmecid camiyi 1853 yılında yaptırmış ve İstanbul'un birçok binasının tasarımından sorumlu olan Balyan ailesinden Nigogos Balyan'ı mimar olarak atamıştır. Öne çıkan eserleri arasında; Dolmabahçe Sarayı ve bitişiğindeki Dolmabahçe Camii, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Nusretiye Camii, Topkapı Sarayı'nın klas Adalet Kulesi de kendisi tarafından yeniden inşa edilmiştir. Ortaköy Camii, Boğaz'a bakan karmaşık bir yapıdır. Padişahların emrinde inşa edilen tüm camiler gibi, ana ibadet alanı ve yazlık saray bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Ana alan küçük ve karedir. Tavan, pembe mozaiklerle kaplı kubbe şeklindedir. Büyük ve yüksek pencereler, caminin içinde Boğaz'dan gelen ışık yansımalarının değişen oyununu yakalamak için yerleştirilmiştir. Binanın iki tek şerefeli minaresi ve beyaz taştan duvarları vardır. Boğaz'ın en popüler yerlerinden biri olan Ortaköy iskele meydanının su kenarında yer almaktadır. Bu yapı, İstanbul Boğazı ve Boğaziçi Köprüsü'nün kendine özgü manzarasına sahip olduğu için Ortaköy semtinin ikonik bir simgesidir.
Ortaköy Özellikleri
Ortaköy, Avrupa Boğazı kıyısındaki eşsiz konumu nedeniyle kelimenin tam anlamıyla “ortadaki köy” anlamına gelir. Ortaköy Meydanı, yerel halk için popüler bir buluşma ve gezinti yeridir. Şirin butikleri, sahil kafeleri ve restoranları ile samimi bir ortam sağlar. Ortaköy Meydanı, gençlerin ve İstanbul'u gezmeye gelenlerin uğrak noktasıdır. Meydanda çeşitli kafeler, barlar, restoranlar ve mağazalar bulunmaktadır.
Ortaköy’de Sokak pazarları da oldukça popülerdir. Her hafta sonu düzenleniyorlar. Ziyaretçiler çeşitli el sanatlarının, hediyelik eşyaların, ikinci el kitapların, çeşitli harika eşyaların ve daha fazlasının tadını çıkarabilir ve satın alınabilir. İstanbullular genellikle kahvaltı yapmak için Ortaköy'e gelirler, geniş meydanında takılır ve cıvıl cıvıl sokak pazarında dolaşırlar.
Ortaköy, hem turistlerin hem de yerlilerin gittiği lüks restoranlardan çok ünlü kaliteli restoran ve kafelere kadar çok çeşitli yemek ve şarap seçenekleri sunuyor. Her türlü yiyecek ve içeceği, Türk ve dünya mutfağını damak zevkinize uygun Ortaköy'de bulmanız mümkündür. Ortaköy geceleri oldukça renklidir. Turistler için Ortaköy, ekonomik apartlardan apart otellere, site sakinlerinden iki ila beş yıldızlı otellere kadar çok çeşitli konaklama imkanlarına ev sahipliği yapmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi