Nemrut Dağı Nerede? Nemrut Dağı'na Nasıl Gidilir? Nemrut Dağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı 2150 metre yüksekliğine sahiptir. Adıyaman’ın Kahta ilçesinin simgesi haline gelen dağ Ankar/Toros dağ silsilesinin bir parçasıdır. 1988 yılı itibariyle korumaya alınmıştır ve 1987 yılında Dünya Mirası listesine alınmıştır. Dağda bulunan dev heykeller, kahta kalesi, antik kent kalıntıları ve doğal güzellikler görülmeye değer güzelliklerdir.
Nemrut Dağı'na Nasıl Gidilir?
Adıyaman Havalimanına 68 kilometre uzaklıkta yer alan dağ, ulaşım bakımından problem yaşamamaktadır. Kahta ilçesi Adıyaman iline yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıktadır. Özel araçlarla kolaylıkla Nemrut Dağı’na ulaşılabilir. Kahta üzerinden otobüs seferleri yapılmaktadır. Bu seferler düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Yerli ve yabancı turistler için özel şirketler özel tur düzenlemektedir.
Nemrut Dağı Nerede?
Havalimanından sefer olmasa ada Kahta üzerinden otobüs seferleri ve turlar düzenlenmektedir. Özel araç ile Nemrut dağına İstanbul-Ankara-Malatya yolu kullanılabilir. Malatya yolu üzerinden özel araçlarla Nemrut Dağı’na gitmek mümkündür. Güneyden yapılacak yolculuklarda ise Adıyaman güzergahı kullanılabilir. Özel otomobil, kiralık araç, transfer hizmeti ve otobüs ile ulaşım oldukça kolaydır. Her türlü ulaşım imkanı mevcuttur.
Nemrut Dağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Nemrut Dağı sadece tarihi dokusu ile meşhur olan bir dağ değildir. Doğal güzellikleriyle göz dolduran ve insana huzur veren bir doğal yapıya sahiptir. Özellikle güneşin doğuşu ve batışı Nemrutta bir başkadır. Bu dağda bulunan Arsemia Antik Kent, Nemrut Dağ Ulusal Park, Cendere Köprüsü ve Kahta Kalesi gezilebilecek yerlerdir. Doğal antik yapısı ve özel parklarıyla turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Anadolu’da güneşin doğuşu ve batışı en iyi bu dağdan görülebilir.
Dağ tarihi sit alanı özelliği öne çıkmaktadır. 1881 yılından bu yana yapılan kazılarda dağın tarihi özellikleri öne çıkmaktadır. Charkler Sester (Mühendis) tarafından 1881 yılında keşfedilen Nemrut Dağı tarihi alanı Unesco’nun koruması altına alınmıştır. Yapılan kazılar sonunda bu bölgenin Komagene uygarlığına ait olduğu saptanmıştır. Kral 1. Antiochos tarafından inşa edilen Nemrut Dağı yerleşkesi günümüze kadar ulaşmıştır.
Kahta kalesi de Komagene uygarlığından kalan miraslardan biridir. Memluk Sultanı tarafından restore edilen kalede çarşı, su yolu ve zindan gibi bir kalede bulunması gereken bütün bölümlere sahiptir.
Ülkemizde ve Dünyada en önemli tarihi bölgelerden biri olan Nemrut Dağı, Hz. İbrahim aleyhisselam zamanında yaşayan zalim kral Nemrut adıyla anılmaktadır. Ancak kalıntılar Komagene krallığına aittir. Özellikle insan boyundaki insan başı heykelleri dünyanın ilgisini çekmiştir. Bu heykellerin yanı sıra dağda aslan heykeli de dikkat çekmektedir. Antik kent kalıntıları Komagene Uygarlığının Yunan mitolojisinden etkilendiği yapılan kazılardan anlaşılmaktadır. Ayrıca Yunan Mitolojisine ait heykeller de yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır.
Nemrut krater gölü Van gölü yakınlarında bulunan bir göldür. Nemrut Dağı ile her hangi bir bağlantısı yoktur. Birçok turist Nemrut Krater Gölü’nün Nemrut Dağı yakınlarında olduğunu zannetmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi