Murgul Nerede, Nasıl Gidilir? Murgul Gezilecek Yerler Nelerdir?
Murgul ilçesi, Artvin sınırları içinde kalan bir Karadeniz ilçesidir. Artvin Murgul daha önce de bakır işletmelerine sahip olan bir şehirdi. Bu tesise bağlı olarak da çok kalabalık bir yerdi. Ama daha sonra işletme kapandığı için nüfus da azalmaya başladı. Yeşil bir doğaya sahip olan bu güzel ilçe, Murgul Deresi ile ayrı bir güzellik kazanıyor.
Murgul Nerede?
Murgul ilçesi, Artvin sınırları içinde yer alan şirin bir Karadeniz ilçesidir. Artvin ilinde yer alan bu Karadeniz ilçesinin nüfusu yaklaşık olarak 6 bin civarıdır. Murgul ilçesinin, Artvin ilçelerinden sınır komşu olan ilçeleri, doğuda Merkez, kuzeyde Borçka, güneyde Yusufeli, kuzeybatıda Hopa ve batıda da Arhavi ilçeleri yer alır.
Murgul ilçesinin Artvin kent merkezi ile arasında kalan uzaklık yaklaşık olarak da 48 kilometredir. Artvin merkezinden biraz uzak bir yerde bulunuyor. İlçenin yüz ölçümü ise, yaklaşık olarak 406 kilometrekaredir. Murgul ilçesi, harita konumu olarak da 41° 16´ 51.0024″ Kuzey ve 41° 33´ 48.4452″ Doğu koordinatları arasında yer alır. Murgul ilçesinin ortalama deniz seviyesine yükseltisi ise, 439 metredir. İlçede ise, 1 mahalle bulunur.
Murgul'a Nasıl Gidilir?
Murgul, Artvin sınırların içinde yer alır. Bölgeye şu an sadece kara yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Günümüzde yapım aşamasında olan Rize - Artvin Havalimanı yapıldığı zaman Murgul'a hava yolu ile ulaşım da rahatlıkla sağlanacak. Bölgeye İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden kalkan otobüsler ile de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Murgul, İstanbul'a ortalama olarak 1300 km, Ankara’ya ise, 950 km mesafede yer alıyor. Buraya Karadeniz’in eşsiz doğasını seyrederek güzel bir yolculuk yaparak gelebilirsiniz.
Murgul ilçesine ulaşım en rahat ve en kullanışlı şekilde tercih edebileceğiniz toplu taşıma alternatifinde otobüsler yer alıyor. Murgul’a farklı ulaşım alternatiflerini kullanarak kentin pek çok farklı bölgesinden kolaylıkla erişim sağlanabiliyor. Murgul ilçesine aynı zamanda, özel araç kullanarak da kolaylıklar ulaşım sağlanabiliyor. Pek çok farklı noktada bulunan minibüs hatları da tercih edilebiliyor.
Murgul ilçesine Kara yolu üzerinden Artvin Merkez’den D-010 Otoyolu istikametinden yaklaşık 1 saat 10 dakikada ulaşılabiliyor. Farklı olarak Murgul Yolu üzerinden de yaklaşık 58 dakika içinde Murgul’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Hopa’dan ise, bölgeye Hopa Artvin Otoyolunu kullanarak yaklaşık 52 dakika içinde kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Ardanuç İlçesinden Artvin - Ardahan Yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 34 dakika içinde Murgul’a ulaşım sağlanabiliyor. Aynı şekilde Erzurum - Artvin Yolunu ve Yusufeli ilçesinden D-010 Otoyolunu kullanarak da yaklaşık 2 saat 5 dakikada Murgul’a ulaşım sağlanabiliyor.
Murgul Gezilecek Yerler Nelerdir?
Murgul, Anadolu'nun en bakir toprakları arasında yer alır. Henüz çok keşfedilmemiş bir bölge olsa da doğal güzellikleri ile gören herkesi büyülüyor. Bahar aylarında bu bölgeyi ziyaret eden kişiler, Murgul Kültür ve Sanat Festivali’ne de katılabilir. Murgul festivalinde çok sayıda etkinliğe ve konsere katılma imkanı bulabilirsiniz. Aynı zamanda belli aralıkla yapılan yayla şenlikleri de ziyaretçilere eğlenceli bir anlar yaşatıyor. İlçenin el değmemiş doğasını görmek ve pek çok güzelliği keşfetmek için şu rotaları tercih edebilirsiniz;
Damar Karagöl: Murgul ilçesine bağlı Damar köyünde yer alan 2600 rakımlı tepede bulunan Karagöl, gezebileceğiniz doğal güzelliklerden birisidir. Bu bölge, her yıl 600 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bu göl, insanların ve araçların ulaşımına elverişli bir noktada bulunuyor. Buraya ilerleyen dönemlerde de sosyal tesis kurulacağı söyleniyor.
Delikkaya Şelalesi: Başköy sınırları içinde kalan şelale, bölgeye yolu düşen ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Kayanın içinde akan su, harika bir seyir zevki sunuyor. Tortul kayaçların zaman içinde kil ve kireç taşlarının su aşındırılması ile oluşmuştur.
Papart Vadisi: Artvin Şavşat, ilçesi sınırları içinde kalan bu vadi, Murgul'a giden kişilerin mutlaka uğraması ve görmesi gereken bir doğal güzelliktir. Burada farklı kuş çeşitlerini ve bitki örtüsü çeşitlerini görme imkanı bulabilirsiniz. Aynı zamanda yaban hayatı ile sizlere eşsiz bir seyir zevki sunar.
Tibeti Kilisesi: Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan bu kilise, 914 yılında inşa edildi. Bu kilisenin ise, Bagratlı Prensi Aşot Koukhi tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Çatısında ise, koç heykelleri yer alıyor. 1000’li yıllarda dini bir merkez haline gelen kilisedeki havari figürler, ziyaretçilerin dikkat çekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Düden Şelalesi, 2024'te 840 bin ziyaretçiyi ağırladı
Tohtamur Yaylasında masalsı kış yürüyüşü
2024'TE İNTERNETTE EN ÇOK ARANAN ÜLKELER! Listede 'Türkiye' sürprizi!
Türkiye’den Akın Akın O Ülkeye Gidiyorlar! Artış Yüzde 105! Keşfetmek için Bu 7 Rotayı Mutlaka Ziyaret Edin
Doğu'nun "Saklı Cennet"i Olarak Biliniyor! Türkiye'nin En Yüksek Gölü Buz Tuttu