Maşukiye Nerede, Nasıl Gidilir? Maşukiye Gezilecek Yerler Nelerdir?
Maşukiye, Kartepenin eteklerinde doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Orman havası almak istiyorsanız Maşukiye gidilecek en güzel yerlerden bir tanesidir. İstanbul'a yakın olması nedeni ile özellikle hafta sonları pek çok kişi burayı ziyaret etmeyi tercih etmektedir. Doğa ile iç içe sakin bir tatil yapmayı tercih ediyorsanız Maşukiye tam da size göre bir yerdir.
Maşukiye Nerede, Nasıl Gidilir?
Maşukiye, Kartepe ilçesine bağlı olan bir yerleşim bölgesidir. Kocaeli'ne yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu bölge Soğuksu ile Çınarlı isimli iki farklı mahalleden meydana gelmektedir. Sapanca Gölü ile Kartepe arasında bir bölgede yer almaktadır.
Maşukiye'ye gitmek için kara yollarını ya da demir yollarını kullanmanız mümkündür. Ankara, İstanbul, Bolu gibi şehirlerden bölgeye gelecekseniz TEM otoyolu üzerinden Kocaeli'ne doğru gitmeniz gerekmektedir. Adapazarı'na doğru dönerek buradan Sapanca sapağına girip 10-15 dakika ilerleyerek Maşukiye'ye ulaşabilirsiniz.
Kocaeli'den ve Adapazarı'ndan otobüsler ile bölgeye gitmek mümkündür. Özel aracınız ile ya da araç kiralayarak da bölgeye gidebilirsiniz. İstanbul ile Maşukiye arası yaklaşık 125 km kadardır. Gebze ile Maşukiye arası yaklaşık 68 km kadardır. Bursa ile Maşukiye arası ise yaklaşık 156 km kadardır.
Maşukiye Gezilecek Yerler Nelerdir?
Maşukiye, Kocaeli'ne oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. 1864 yılında meydana gelen Kafkas Rus savaşı sonrası Anadolu'ya göç eden Öçbe Murat Bey ile Çerkezler tarafından burulmuş bir köydür. Köyün o zaman ki ismi ise Voçbe Hable idi. Günümüzdeki adı aşık anlamındaki Maşuk kelimesinden gelmektedir. Bunun nedeni ise Osmanlı Döneminde gözden uzak vakit geçirmek isteyen aşıklar sürekli burayı tercih etmekteymiş. Bu nedenle de o dönemde bölgeye pek çok konakta inşa edilmiştir.
Osmanlı mimarisi özellikleri gösteren bu konakların bazılarını hala bölgede görmeniz mümkündür. Buraya Çerkezlerin yerleşmesi nedeni ile kültürel anlamda da zenginleşme yaşanmıştır.
93 Harbinde Batum'dan buraya göç eden Mahbe isimli grup buraya yerleşmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ise Doğu Karadeniz Bölgesinden çok fazla göç almıştır.
Maşukiye doğal güzellikleri ve sakinliğinin yanında mutfağı ve kültürü ile de dikkat çekmektedir. Kurtuluş Savaşı döneminde başarıları ile adından söz ettiren Hasan Paşa'da burada yetişmiştir. Hasan Paşa'nın kızı Leyla Atakan da Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı unvanına sahiptir.
Maşukiye Bölgesinde hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminin etkileri görülmektedir. Bu nedenle de bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Doğanın uyandığı ilkbahar ayları ile yaz aylarında muhteşem doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir.
Maşukiye doğa ile iç içe olmayı seven kişiler için bulunmaz bir cennettir. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir ve sessiz sakin restoranlarda vakit geçirebilirsiniz. Bölgede gezinmek için bisiklet kiralamanız mümkündür. Bunun yanında gölde gezintiye çıkmak içinse kano kiralayabilirsiniz.
Sapanca Gölü, Maşukiye'ye çok yakın bir mesafede bulunur. Bu nedenle buraya kadar gelmişken meşhur Sapanca Gölünü de görmeye gidebilirsiniz. Sapanca Gölü kenarında yürüyüşler yaparak ve ormanda temiz hava alarak sevdikleriniz ile güzel vakit geçirebilirsiniz. Kırkpınar kenarındaki tesisler de ise göle karşı lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.
Maşukiye de pek çok yayla da bulunmaktadır. Bu yaylaları mutlaka görmeniz gerekmektedir. Kirazlı Yaylası ile Kuzu Yaylası oldukça ünlü yaylalardır. Bunlar dışında Çiğdem Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Soğucak Yaylası ve Dikmen Yaylası da bulunmaktadır.
Aygır Deresi bölgede oldukça meşhurdur. Bu sebeple buraya gelmişken Aygır Deresini de mutlaka görmeniz gerekmektedir. Aygır Deresi Kartepe'nin zirvesinden başlar ve Maşukiye'ye kadar devam eder. Bölgede pek çok alabalık tesisi de bulunmaktadır. Doğa içerisinde güzel bir alabalık da yiyebilirsiniz.
Maşukiye serpme kahvaltıları ile ünlü bir bölgedir. Aygır Deresi yakınlarında pek çok serpme kahvaltı bulabileceğiniz restoran vardır. Alabalık çiftliklerinin yakınında kurulan restoranlarda birbirinden lezzetli alabalıkları yiyebilirsiniz.
Kartepe Marmara bölgesinin en yüksek ikinci dağı olma özelliğine sahiptir. Bura özellikle kış turizmi açısından oldukça popülerdir. Kayak merkezi İstanbul'a yakın olması nedeniyle kış sporları için her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Burada birbirinden konforlu otelleri de bulabilirsiniz. Otel yakınındaki pist, kayak yapmaya yeni başlayanlar için oldukça uygundur. Bölgeye günübirlik gelerek de kayak yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Kış mevsimi haricinde farklı mevsimlerde de Kartepe'de pek çok aktivite yapılmaktadır. Burada uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, ATV ya da bisiklet ile bölgede gezinti yapabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Samsun sonbaharda göz kamaştırıyor! Kartpostallık görüntüler ortaya çıktı
Domaniç Dağları'nda eşsiz sonbahar güzelliği
VİZESİZ GİDEBİLECEĞİNİZ 5 BALKAN ÜLKESİ! Hem Ucuz, Hem Kaliteli: 'Gören Dönmek İstemiyor!'
BÜTÇEYİ SARSMAYAN 5 TATİL ROTASI! Güzel, Eğlenceli Ve Büyüleyici! Kasım Ayında Buraları Görmeden 'Tatil Yaptım' Demeyin!
OKULLARDA ARA TATİL YAKLAŞIYOR! Türkiye’de Sonbaharın Gizli Cennetleri: 'KASIMDA TATİL BAŞKADIR!'