hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lüleburgaz Nerede, Nasıl Gidilir? Lüleburgaz Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Lüleburgaz Nerede, Nasıl Gidilir Lüleburgaz Gezilecek Yerler Nelerdir
    expand

    Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte seyahat planları da yapılıyor. Farklı yerler gezip görmeyi isteyen kişiler farklı şehirlere gidebilirler. Lüleburgaz ise tarihi ve turistik değerleri ile ünlü ilçelerden bir tanesidir. Bunun aynı sıra Lüleburgaz Trakya bölgesinin en büyük dördüncü yerleşim alanı olarak ortaya çıkabilir. Kırklareli'ne bağlı olan Lüleburgaz tarih boyunca pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lüleburgaz Nerede, Nasıl Gidilir? 

    Tarihi ve turistik değerleri ile ünlü olan Lüleburgaz, Kırklareli'nin en bilinen ilçelerinden bir tanesidir. Trakya bölgesinde bulunan Lüleburgaz'a ulaşım da oldukça kolaydır. Lüleburgaz'da karasal iklim hakim olduğu için yaz mevsimi çok sıcak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer. O nedenle Lüleburgaz yılın her ayında rahat bir şekilde ziyaret edilebilir. Özellikle Ağustos ayının sonlarına doğru bağbozumu zamanı Lüleburgaz'a gidilebiliyor.

    Lüleburgaz'a çevredeki pek çok şehirden rahat bir şekilde ulaşım sağlanıyor. Lüleburgaz'a gitmek isteyen kişiler öncelikle Kırklareli şehir merkezine gelirler. Lüleburgaz ise Kırklareli şehir merkezine 66 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kırklareli şehir merkezinden Lüleburgaz'a giden otobüsler ile ulaşım sağlanabilir. Bunun yanı sıra Halkalı- Çerkezköy- Kapıkule tren hattı kullanılarak da Lüleburgaz'a varılabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Lüleburgaz Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Balkanlar ve Kuzey Anadolu'nun kültürünü barındıran Lüleburgaz ilçesinde gezilip görülecek pek çok alan bulunuyor. Lüleburgaz, Kırklareli'nin en gelişen ve en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Sakin ve huzurlu bir doğası olan Lüleburgaz son yıllardaki gelişmeler ile modern bir hale gelmiştir.

    Geçmişten günümüze tarihin izlerini de taşıyan Lüleburgaz ilçesinde Sokollu Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi ile Taşköprü bulunmaktadır. Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü Koca Sinan tarafından yapılmıştır. Oldukça büyük olan bu caminin avlusunda Şadırvan, Lüleburgaz şehitliği, Zindan Baba Türbesi ve Zafer Çeşmesi de bulunmaktadır. 

    Lüleburgaz'da Ne Yenir?

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yöresel yemekler de çok önemlidir. Balkanlardan göç eden kişiler genellikle Kırklareli ve Lüleburgaz taraflarına yerleşmişlerdir. O nedenle Lüleburgaz'da Balkan lezzetleri ön plana çıkar. Et ve sür ürünleri ise Balkan mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'da hamur işleri de en fazla tüketilen yemekler arasında yer alır. Bağcılığın da çok sık yapıldığı Lüleburgaz'da içki üretimi oranı da çok yüksektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lüleburgaz tatlısı ve bakla çorbası da yöreye özgü yemekler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a gidildiğinde mutlaka yoğurtlu labada, borani ve manca gibi yemekler yenilmelidir. Tarla yemeği olarak bilinen bu lezzetin yanında papaz yahnisi ve pilavlı dolma da Lüleburgaz'da çok sık tüketilmektedir. Lüleburgaz'da bıldırcın kapama ile deniz ürünlerinden oluşan kupriva en çok beğenilen yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. 

    Lüleburgaz'da Gerçekleşen Festivaller

    Kırklareli şehrine bağlı olan Lüleburgaz çok daha gelişmiştir. Her anlamda öne çıkan Lüleburgaz'da çeşitli festivaller düzenleniyor. İlçede Temmuz aylarında Uluslararası Halk Dansları Festivali düzenlenmektedir. Lüleburgaz Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs ve Makedonya'dan gelen dans toplulukları tarafından dans gösterileri sunulur. Toplam da 3 gün süren festival Lüleburgaz Kongre Meydanı'nda gerçekleşiyor İlçede Mayıs ayında ise Köy Tadında Yöresel Ürünler Festivali gerçekleşiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lüleburgaz Belediyesi ve Türkiye Muhtarlar Federasyonu tarafından bu festival gerçekleştiriliyor. Yöresel Ürünler Festivali, İstanbul Caddesi üzerindeki Kongre Meydanı'nda yapılıyor. Lüleburgaz'da Ekim aylarında Güvercin Festivali düzenleniyor. Lüleburgaz Belediyesi ile Lüleburgaz Süs Hayvanları Sevenleri ve Yetiştiricileri Derneği tarafından düzenlenen festival de yoğun ilgi çekiyor. Lüleburgaz Güvercin Festivali, kapalı pazaryeri ve fuar alanında gerçekleşiyor. 

    Lüleburgaz'da gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yer bulunuyor. Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ilçenin en bilinen tarihi değerlerinden biridir. Lüleburgaz'a gelen yerli ve yabancı turistler de mutlaka Sokullu Mehmet Paşa Köprüsünü ziyaret edebilirler. İlçede yer alan Zindan Baba Türbesi ile ilgili hikayeler ise halk arasından dilden dile dolaşır. 

    Mimar Sinan tarafından 1569- 1570 tarihleri arasında yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Hamamı da görkemli yapısıyla geçmişin izlerini taşıyor. Günümüzde Lüleburgaz Belediyesi tarafından yapının restorasyonu da gerçekleşmiştir. Lüleburgaz'ın önemli değerlerinden olan Zafer Çeşmesi 1913 yılında ilçenin Bulgar işgalinden kurtuluşu anısına yaptırılmıştır. Lüleburgaz'da Sokullu Mehmet Paşa Camii avlusunda yer alan şadırvan da geçmişten günümüze ayakta kalan benzersiz eserlerden biridir. Lüleburgaz'a gidildiği takdirde mutlaka gezilip görülmesi gereken pek çok önemli eser bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow