hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir? Kuş Cenneti'nin Özellikleri Nelerdir, Ne Zaman Gidilir?

    Kuş Cenneti Nerede, Nasıl Gidilir Kuş Cennetinin Özellikleri Nelerdir, Ne Zaman Gidilir
    expand

    Kuş Cenneti, Türkiye'de özellikle de çeşitli göçmen kuşların meraklıları olan kişilerin ilgisini çeken bir alan olarak öne çıkmaktadır. Hatta yurtdışından dahi kuş türlerine ilgi duyan kişilerin ve kuş gözlemcilerinin yılın belirli dönemlerinde ziyaret ettiği Kuş Cenneti, dünya çapında önemli bir noktadır. Kuş Cenneti, son zamanlarda göçmen kuş türlerine ilgi duyan kişilerin çok sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Elbette yalnızca göçmen kuşlar değil, yerel kuş türlerinin de barınakları olarak devlet koruması altına alınmış olan Kuş Cenneti, ziyarete açık durumdadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuş Cenneti Nerede?

    Türkiye coğrafi konumu açısından göçmen kuşların uğrak yeri olarak öne çıkan bir ülkedir. Sahip olduğu bu özelliği ile Türkiye, yabancı kuş meraklılarının da tercih ettiği coğrafyaların başında gelmektedir. Ülkemizde göçmen kuşların ve yerel kuşların uğradığı yerlerin başında ilk sırayı Kuş Cenneti almaktadır. Bölge yaklaşık olarak 25 bin hektarlık bir alana sahip olup 1959 yılında milli park statüsüne sahip olmuştur.

    Kuş Cenneti, Marmara Bölgesinde bulunan Balıkesir İlinin Bandırma ilçesi sınırları içerisinde bulunmakta olan Manyas Gölü üzerinde yer alan ilgi çekici bir alandır. Bandırma ilçesinin yanı sıra Manyas ilçesine sınırı bulunan doğal bir bölgedir. Bunun yanı sıra Gönen ve Susurluk ilçelerine de son derece yakın bir konumda bulunmaktadır.

    Kuş Cenneti'ne Nasıl Gidilir?

    Kuş Cenneti'ne ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Bölgeye tüm ulaşım araçlarına vasıtasıyla ulaşım sağlayabilmek mümkün olmaktadır. Kuş Cenneti'ne İDO, BUDO aracılığı ile deniz yolundan ulaşım sağlanabilmektedir. Bandırma ilçesinden Balıkesir Havalimanı ve Bursa Yenişehir Havalimanından da ulaşım sağlama olanağı bulunmaktadır. Susurluk, Gönen, Bandırma ve Manyas ilçelerinden direkt olarak sefer düzenleyen otobüsler vasıtasıyla ulaşım sağlanabileceği gibi Balıkesir ilinde de günlük olarak düzenlenen turlar bulunmaktadır.

    Kuş Cenneti'nin Özellikleri Nelerdir?

    Kuş Cenneti, Manyas Gölü üzerinde bulunmakta olup yaklaşık olarak 266 çeşit kuşun gözlemlenebilir olduğu bir bir yer olma özelliği barındırmaktadır. Kuş gölünün üzerine kurulu olduğu Manyas Gölü bir tatlı su gölüdür. Manyas Gölü konum olarak Uludağ Dağları'nın eteklerinde bulunmaktadır. Kaynak olarak ise buradan beslenerek varlığını devam ettirmektedir.

    Göle giriş ise yasaktır ve gölün çevresinde ateş yakmak ve konaklama durumu da söz konusu değildir. Çünkü koruma altına alınmış olması nedeniyle bölgeye zarar verebilecek her türlü faaliyet yasaklanmış durumdadır. Kuş Cenneti Yılın her günü ziyaret edilebilir fakat bazı özel durumlarda ziyarete kapatılması söz konusudur. Bundan dolayı de bölgeye yönelik olarak bir ziyaret planlanmadan önce Bakanlığın web sitesinden bilgi alınmasında çok büyük bir yarar olacaktır.

    Kuş Cenneti, devlet koruması altına alınmış durumda olan bir bölgedir. Bundan dolayı da Kuş Cenneti sınırları içerisinde kamp yapmak ve konaklamak mümkün olmamaktadır. Fakat bölgeye en yakın kamp alanı Kapıdağ Yarımadasında hizmet vermektedir. Balıkesir ilinin her ilçesinden bölgeye çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmesi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı özellikle Manyas, Bandırma, Susurluk Erdek ve Gönen ilçelerinde hizmete sunulmakta olan Otel, Motel, Pansiyon, Apartlar'da da konaklama olanakları söz konusudur.

    Kuş Cenneti, eski adı Orman ve Su İşleri Bakanlığı olan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altında alınmış durumda olan bir alandır. Bunun yanı sıra bölgenin işletmesi de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilmektedir. Bundan dolayı Kuş Cenneti'ne girişler ücretlidir. 2021 yılı için giriş ücretleri ise 10 TL'dir.

    Öğrenciler için Kuş cenneti giriş ücreti 5 TL'dir. Kuş Cenneti giriş süreçlerinde yönetmelikler için notlar mevcuttur. Bu yönetmeliklere uyulmaması halinde ( çevre kirliliği, ateş yakılması gibi) idari para cezası kolluk kuvvetleri ve bakanlık yetkilileri tarafından yönetmelikleri ihlal eden kişilere uygulanmaktadır. Kuş Cenneti sınırları içerisindeki hayvanlara zarar verilmesi durumunda adli kişilere işlem uygulanması söz konusudur.

    Kuş Cennet'ine Ne Zaman Gidilir?

    Kuş Cennetini ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında kuş Cenneti'ne ne zaman gidilir sorusunun yanıtı olmaktadır. Bu konu özellikle de çeşitli kuş türlerine merakı olan kişiler tarafından çok fazla merak edilmektedir. Kuş Cennetini ziyaret etmek için en ideal olan süreçler Mart-Temmuz ve Eylül-Ekim ayları arası olmaktadır. Kuş Cenneti sınırları içerisinde bulunan gözetleme kuleleri ile bölgedeki kuşlar rahatlıkla gözlemlenebilmektedir. Yüksekliği yaklaşık olarak 18 metre olan gözetleme kulesi ile oldukça geniş bir alanı gözlemleyebilmek mümkün olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow