Kaz Dağları Nerede? Hangi Şehirde? Kaz Dağları'na Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin yeşille kaplı ve en temiz bölgelerinden birisi olan Kaz Dağları, iki farklı il sınırlarında kalması nedeni ile çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır.
Kaz Dağları Nerede?
Çanakkale ve Balıkesir illerinin arasında kalan Kaz Dağları, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer almakta ve diğer bilinen adı ise İda Dağı olarak geçmektedir.
Kaz Dağları Hangi Şehirde?
Biga Yarımadası’nın en yüksek yeri olarak bilinen Kaz Dağları, Türkiye’nin Çanakkale ve Balıkesir il sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kaz Dağları’na Nasıl Gidilir?
Daha çok oksijen miktarı ve temiz hava almak için tercih edilebilecek olan yerlerin başında gelen Kaz Dağları aynı zamanda eşsiz manzarası ile birlikte ziyaretçileri büyülemektedir. Kaz Dağları’na gitmek ve orada vakit geçirmek için pek çok farklı alternatif kullanmak mümkündür. Özel araç ile Kaz Dağları’na gitmek için İstanbul’dan yaklaşık olarak 500 km mesafe kat etmeniz yani 7 saatlik yolculuk yapmanız gerekiyor.
İzmir’den Kaz Dağları’na özel araç ile 215 km yol gelmeniz yani yaklaşık 8 saat yolculuk yapmanız mümkündür. Balıkesir ile Kaz Dağları arası 105 km mesafe bulunmakta ve bu yolculukta ortalama 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Kaz Dağları Özellikleri
Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi’ni birbirinden ayıran Kaz Dağları, Alpler’in ardından dünyada en fazla oksijenin yer aldığı bölgelerin başında geliyor. Bölgeyi korumak ve eşsiz yeri geleceğe ulaştırmak için yapılan çalışmalar sonrasında ilk olarak 1994 yılında Kaz Dağları Milli Park olarak koruma altına alınmış ve günümüze kadar ulaşılması başarılmıştır. Yaklaşık 800’den fazla bitki türünün yer almış olduğu Kaz Dağları’nda toplanan çaylardan elde edilen özel Kaz Dağı Çayı da bulunuyor. Bu çay bölgedeki halkın en sevdiği ve beğendiği çayların başında gelmektedir. Kaz Dağları’nın daha alt bölgelerinde maki alanları yer alıyor.
Dağların üst yani tepe noktalarına çıkılmaya başlandığında ise sizleri meşe ağaçları, kayın ağaçları, kestane ağaçları ve gürgen ağaçları karşılıyor. Kaz Dağları’nda genel olarak nemli bir iklim görülmektedir. Senenin büyük bir kısmında yağış alan Kaz Dağları’nda, özellikle yüksek kesimlerde soğuk ve yağışlı bir hava hakimdir. Genel olarak Akdeniz ikliminin yaşandığı Kaz Dağları’nın kuzey bölümlerinde ise Marmara iklimi yaşanmaktadır. Normalde odlukça sıcak geçen yaz akşamları Kaz Dağları’nda ise soğuk olabilmektedir. Buna bağlı olarak Kaz Dağları’na giderken yanınızda kalın giysiler götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Kaz Dağları Giriş Ücreti
Eşsiz doğası ve tabiatı ile birlikte yalnızca ülkemizin değil aynı zamanda tüm dünyanın göz bebeklerinden birisi olarak bakılan Kaz Dağları’nı korumak ve yeni nesle aktarabilmek adına Kaz Dağları Milli Parkı özel olarak oluşturulmuştur. Kaz Dağları Milli Parkı’na giriş yapmak için bölgeye giren kişi, araç sayısı ve özellikleri aynı zamanda konaklama ile kılavuz için farklı ücretler ödenmesi gerekmektedir. Kaz Dağları giriş ücretleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kişi Başı 7 TL
- Otomobil 21 TL
- Büyük Minibüs 105 TL
- Küçük Minibüs 65 TL
- 1 ile 4 kişilik Çadır Konaklama 15 TL
- Alan Kılavuzu 170 TL
Kaz Dağları Gezilecek Yerler
Kaz Dağları çevresinde gezilebilecek ve görülecek olan pek çok farklı yerler bulunuyor. Bunlar arasında köy ve türbe alanları gelmektedir. Gezilecek yerler ve diğer bilgiler ise şu şekildedir:
- Sarıkız Türbesi: Kaz Dağları’nın en yüksek noktasında yer alan Sarıkız Türbesi, oldukça uzun emekler sonrasında gidilecek yerlerden olup yerden yaklaşık 1700 metre yükseklikte bulunmaktadır.
- Yeşilyurt Köyü: Kaz Dağları ziyaretinde en çok tercih edilen yerlerin başında gelen Yeşilyurt Köyü eskiden Büyük Cetmi olarak bilinmekteydi. Yaklaşık 700 yıllık köklü bir geçmişi bulunan köy aynı zamanda denize yakın bir konumda yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi