Kaunos Antik Kenti Nerede? Kaunos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Kaunos Tarihi Ve Özellikleri...
Kaunos Antik kenti, ülkemizin en büyük kıymete sahip durumda olan tarihi miraslarından biri olarak öne çıkmaktadır. Kaunos Antik Kenti, her yıl çok sayıda turistin gezi amaçlı geldiği mekanlar arasında yer almaktadır. Türkiye'de bulunan ön dikkat çekici niteliğe sahip tarihi mekanlardan biridir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir atmosfer barındırmaktadır.
Kaunos Antik Kenti Nerede?
Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etmek isteyenlerin en çok sorduğu soru bu tarihi kentin nerede olduğudur. Kaunos Antik Kenti konum olarak Türkiye'nin en güzel illerinden ve turistik değere sahip yerlerinden biri olan Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesinde yer almaktadır.
Kaunos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Kaunos Antik Kenti'ne ulaşım konusu pek çok tarihi mekan tutkunu tarafından çok fazla merak edilen bir konudur. Bundan dolayı bu konuda verilebilecek her bilgi çok değerli olmaktadır. Antik kent konum olarak Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan Beldesinde bulunduğundan dolayı buraya ulaşımın sağlanabilmesi için ilk önce Dalyan ilçesine ulaşım sağlamak gerekmektedir.
Dalyan ilçesine ulaşımın sağlanmasından sonra bu ilçeden düzenlenen tekne turlarıyla 10 dakikalık bir süre içerisinde en büyüleyici ve dikkat çekici tarihi güzelliklerden biri antik kentte varış sağlanabilmektedir.
Kaunos Tarihi ve Özellikleri
Ziyaretçilerini tarihi atmosferinde geçmişe sihirli bir yolculuğa çıkaran bir yapıya sahip olan Kaunos Antik Kenti, Dalyan Çayının karşı kısmında bulunmakta olan Çandır Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Likya ve Karya döneminde bu bölgede tuz üretimi yapılmaktaydı. Ticaret oldukça gelişmiş bir durumdaydı. Kaunos Antik Kenti bir liman şehri olarak varlık göstermekteydi.
Kaunos, bölgede oldukça büyük bir ekonomik güce sahip olan ve kendi adına para bastıran Miletos'un oğludur. Gerçekleştirilen kazı çalışmaları gösteriyor ki bölgedeki ilk yerleşim M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzamaktadır. Kaunos Antik Kenti ilk defa olarak İngiliz bir araştırmacı Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiştir. 1840 tarihinde İngiliz Hoskyn yapmış olduğu gezide üzerinde Kaunos halkı ve meclisi yazan bir yazıt bulmuştur.
İlerleyen süreç içerisinde buranın Kaunos halkına ait olduğu sonucuna varmıştır. Kaunos Antik Kenti sınırları içerisinde halen hiç bir şekilde bozulmadan kalabilmiş durumda olan kaya mezarları bulunmaktadır. Amasyalı bir coğrafyacı olan Strabon'a görüşüne göre Kaunos'ta şimdiki Sülüklü Göl civarında ağzı kapanabilen bir liman bulunmaktaydı.
Kaunos Antik Kenti asırlar içerisinde çok çeşitli medeniyetin hakimiyeti altına girmiş olan bir şehir olma niteliği barındırır. Bu medeniyetler arasında; Mısır, Pers, Bergama, Rodos ve Roma İmparatorluğu yer almaktadır. Antik devirlerde Kaunos ticaretin son derece önemli olduğu bir liman şehri konumunda bulunmaktaydı. Fakat zaman içerisinde denizin alüvyonlar ile dolması sonucunda burası liman kenti olma özelliğini kaybetmiştir.
Heredot'un anlattıkları doğrultusunda Kaunos halkı Karia'nın yerli halkı konumundaydı fakat kendilerini Giritli olarak görmekteydiler. Antik Kentin kuzey bölümünde bulunmakta olan surların orta çağdan kaldığı tahmin edilmektedir. Son derece uzun olan surlar limanın kuzey kısmından başlamakta ve Dalyan Köyü'nün ilerisinde bulunmakta olan sarp kayalıklara kadar uzamaktadır. Surların kuzey kısmında bulunan bölümleri Mausolos döneminden kalmadır. Kuzey batı tarafında konumlandırılmış olan surlar ise Helenistik dönemden kalmadır. Liman bölümünde yer alan surlar ise Arkaik döneminden kalmıştır.
Kaunos Antik Kenti sınırları içerisinde bulunmakta olan Tiyatro akropolün eteğinde konumlandırılmıştır. Bu tiyatro içerisinde 33 adet oturma bölümü bulunmaktadır. Tiyatronun batısında bulunmakta olan kalıntılar arasından bir tanesi bazilika şeklinde olan bir kiliseye aittir. Geriye kalanlar ise bir tapınağın ve hamamın kalıntılarıdır.
Kaunos Antik Kent sınırları içerisinde keşfedilesi nitelikte olan en önemli yer antik kentin yakınında bulunmakta olan büyük kaya mezarlarıdır. Bu kaya mezarları statüsü yüksek olan kişiler için inşa edilmekteydi. Mezarların bu kadar yüksek olmasının nedeni ise ölen kişilerin tanrıya daha yakın olmalarını sağlamak idi. Kayaların içlerinin oyularak yapılmış olan bu kaya mezarları Dalyan'da görülmesi gereken en dikkat çekici niteliği bünyesinde barındıran yerlerden bir tanesidir.
Kayaların nasıl oyulduğu ise halen gizemini korumaya devam etmektedir. Kaya mezarları dağdan bağımsız bir şekilde yapılmış bir niteliğe sahiptir. Bu sayede ziyaretçiler çevrelerinden yürüyüş yapabilme olanağına sahiptir.
Kaunos Antik kentine girişler sivil ziyaretçiler ve öğrenciler için 10 TL olarak belirlenmiştir. Öğrenci indirimi söz konusudur. Kaunos Antik Kenti müze kart ile bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Kentin ziyaret saatleri ise yaz dönemi için 09:00 ile 20:00 arasındadır. Kış döneminde ise 09:00 ile 17:00 arasında olmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi