Kartepe Nerede, Nasıl Gidilir? Kartepe Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?
![Kartepe Nerede, Nasıl Gidilir Kartepe Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//60c1d46fc8c3731e10ee4302.jpg)
Kartepe, Kocaeli'ne bağlı bir yerleşim merkezidir. İstanbul'a yakın olduğu için özellikle hafta sonları pek çok kişi burayı ziyarete gelmektedir. Bu bölge özellikle kış turizmi açısından oldukça elverişlidir. Kışın kar seviyesi belli bir seviyeye geldiği zaman kayak tutkunları burada kayak yapmaya gelmektedir. Kartepe, Marmara Bölgesinin üçüncü en yüksek noktası olma özelliğine sahiptir. Sakarya, İstanbul ve Yalova gibi yakın şehirlerden pek çok yerli turist burayı kış aylarında ziyaret etmektedir.
Kartepe Nerede, Nasıl Gidilir?
Kartepe, Kocaeli iline bağlı turizm beldelerinden bir tanesidir. İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında bir yerde bulunmaktadır. Batı tarafında Köseköy yerleşim yerinden bağlayıp, doğu tarafında Sapanca Gölü ile Sakarya sınırına doğru gitmektedir. Güney ve güneydoğu bölgesinde Kartepe isimli dağı da içine alacak şekilde sınırlandırılmıştır. Güneybatıda ise Başiskele ilçesine kadar gitmektedir.
Kartapa'ye gitmek için pek çok farklı yol vardır. Bu yollar içinden size en uygun olanları tercih edebilirsiniz. Otobüsle bölgeye gelmek isteyenlerin İstanbul ya da Ankara'dan hareket eden otobüsler ile bölgeye ulaşması mümkündür. Kartepe'ye ulaşım İstanbul'dan 1 saat sürerken Ankara'dan 3 saat sürmektedir.
Kayak tatili severlerin kış aylarında uğrak noktalarından biridir. Burada kayak sezonu Aralık'ta başlayıp Mart ayına kadar devam etmektedir.
Kartepe Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?
Kartepe, Kocaeli'ne bağlı ilçelerden bir tanesidir. 2008 yılında 7 tane beldenin birleşmesinin ardından ilçe olmuştur. İzmit'in doğu bölgesinde Sapanca'nın ise batı tarafında yer almaktadır. Buradaki en yüksek rakım yaklaşık 1699 metre civarındadır. Burası günümüzde turizm açısından oldukça hareketli yerlerden bir tanesidir. Burada Kartepe Kayak Merkezi de bulunmaktadır.
Kartepe, Samanlı Dağları arasında yer alır. Marmara Bölgesinde bulunan en yüksek üçüncü dağ olma özelliğine sahiptir. Burada kestane, çam, meşe, fındık ağaçları sıklıkla yetişmektedir. Bu nedenle sık ve gür ormanları ile de göz doldurmaktadır.
Kartepe sık yağış alması ile de bilinir. Bu sebeple bitki örtüsü oldukça gelişmiştir. Su kaynakları açısından da son derece bereketlidir. Bölgede bulunan alabalık çiftlikleri de ünlüdür. Sapanca Gölünün en büyük su kaynağı olma özelliğine de sahiptir.
Kartepe Bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda Bizans ve Roma dönemine ait pek çok tarihi eser ve mezar gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu da Kartepe'nin pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığının bir göstergesidir.
Yavuz Sultan Selim döneminde Arabistan'a doğru uzanması için yapılan İpek Yolu Kartepe'nin eteklerinden geçer. Bu da bölgenin Osmanlı döneminde oldukça önemli bir yer olduğunu göstermektedir.
Kartepe'nin günümüzdeki nüfusu yaklaşık 100 yıl öncesine dayanmaktadır. Burada bulunan Sarımeşe ve Köseköy beldeleri Bulgaristan ile Yunanistan'dan göç edenlere ev sahipliği yapmaktadır. Kartepe'nin eteklerinde yer alan Maşukiye'nin nüfusu 1878 Rus savaşı sonrasında gelen göçmenlerden sonra artış göstermiştir. Bölgede önceleri daha çok Abazalar, Çerkezler bulunmaktaydı. günümüzde ise daha çok Laz ve Karadeniz göçmenleri bulunmaktadır. Burada daha çok tarım ve hayvancılık ile geçim sağlanmaktadır.
Kartepe alabalık çiftlikleri ile ünlüdür. Buraya gelen ziyaretçilerin alabalık tesislerinde mutlaka bu lezzeti denemesi gerekmektedir. Burada pek çok yöresel lezzetler de bulunmaktadır. Özellikler yol kenarında bulunan işletmelerden yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
Kartepe'nin en popüler yeri şüphesiz kayak merkezidir. Ancak bunun yanı sıra gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Thököly Anıtı, Kuzu Yaylası, Aygır Deresi, Maşukiye bunlardan bir kaçıdır.
Kartepe, İstanbul, Sakarya, Yalova gibi illere oldukça yakındır. Kayak ve snowboard seven pek çok kişi kış aylarında Kartepe'ye gelmeyi tercih etmektedir. Bunun yanında doğal güzellikleri ile de pek çok turisti kendine çekmektedir. Burada doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği, binicilik, dağ bisikleti, paintball gibi pek çok farklı aktivite de yapılabilmektedir.
Kartepe Kayak Merkezi mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir. Tökeli İmre anıtı da gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Tökeli İmre, Avusturya'ya bağlı Protestan Macarlarının şefiydi. Ancak Avusturya İmparatoru Katolik mezhebine geçmesi için kendisine bir teklif sunar. Ancak Tökeli İmre teklifi reddeder ve Avusturya İmparatorluğuna karşı ayaklanır. Sonrasında da Osmanlı İmparatorluğu himayesine girmek istediğini bildirir.
Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya ile barışı bozmak istememesi nedeni ile teklifi reddeder. 1701 yılında Osmanlı devletine sığınır. Arından karısı da Kartepeye yerleştirilir. 1705 yılında İzmit'te hayatını kaybeden Tökeli İmre'nin mezarı 1906 yılına kadar burada kalmıştır. Sonrasında ise Macaristan'a götürülmüştür. SEKA Parkı içerisinde Tökeli imre ve eşi adına bir anıt bulunmaktadır.