Kariye Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihi Ve Özellikleri...
Tüm dünyada turizm hızlı bir şekilde gelişmektedir. Özellikle Türkiye'nin birbirinden farklı şehirlerinde doğal ve tarihi güzellikler ön plana çıkar. Şehirlerin yaşanmışlıkları, tarihleri ise kimi zaman geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Özellikle tarihi değerler göz önüne alındığında İstanbul da pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kariye Camii ise İstanbul'un en gözde eserleri arasında yer alır. Kariye Camii 1945 yılından itibaren ise müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Kariye Camii Nerede?
İstanbul pek çok medeniyete ev sahipliği yapan güzide kentlerden bir tanesidir. Kariye Camii ise İstanbul'un önemli değerlerinden bir tanesidir. Kariye Camii günümüzde Kariye Müzesi olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Kariye Camii Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak bilinmektedir. Kariye Camii ilk inşa edildiği zamanlarda kilise olarak hizmet vermiştir. Bina camiye dönüştükten sonra ise ibadete almıştır. Kariye Camii İstanbul'un en eski camilerinden bir tanesidir. Kariye Camii 1945 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Kariye Camii Nasıl Gidilir?
Tarihi çok eskilere dayanan Kariye Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Marmara Bölgesi'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'daki Kariye Camii insanlık tarihi için çok önemli bir yere sahiptir. İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camisine ulaşım da çok kolaydır. Dervişali Mahallesinde yer alan Kariye Camisine kişisel araçlar ve ya toplu taşıma aracı ile gitmek mümkündür.
İstanbul'un her noktasından Fatih ilçesine giden minibüslere binilir. Minibüsten indikten sonra Dervişli Mahallesinde inilerek beş dakika kadar yürünür. Kendi aracı ile gidenler ise Dervişali Mahallesi, Kariye Cami Sokak tabelalarını takip ederek Kariye Camisine ulaşabilirler.
Kariye Camii Tarihi ve Özellikleri
Günümüzde Kariye Camii ibadete açılmıştır. O nedenle bu cami hem ziyaret edilir hem de ibadet yapılabilir. Kariye Camisinin 6. yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Caminin yapımı Aziz Teodius tarafından 534 yılında tamamlanmıştır.
Kariye Camii 11. yüzyıl itibariyle tekrar inşa edilmiştir. Tarihte Kariye Camisinin savaş sonraları ve zarar gördükten sonra restorasyon çalışmaları da tamamlanmıştır. 14. yüzyılda yaşanan Latin saldırısı sonrasında Kariye Camisinin dış narteks ve pareklezyonları sonradan ilave edilmiştir. Tüm bu işlemler Teodor Metokhites tarafından yapılmıştır. Ayrıca caminin girişinde bulunan mermer bir taş ile mezarın da yeri belirtilmiştir. Aile yakınlarının mezarı da yakın alanlara konulmuştur.
Kariye Camii İle İlgili Merak Edilenler
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Camii 5 ana mimariden oluşur. Ayrıca 6. yüzyılda inşa edilen Kariye Camii günümüze kadar çeşitli restorasyonlardan da geçmiştir. Uzun yıllar ayakta kalan Kariye Camii içerisinde 16 adet pencere yer almaktadır. Camideki bu pencereler içerdeki bölümün aydınlatılması için uzun şekilde yapılmıştır.
Kariye Caminin zemininde ve duvarlarında mermer kullanılmıştır. Ayrıca iç dizaynda mozaik, mermer ve freskolar ile süsleme yapılmıştır. Kariye Camii uzunlamasına dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Her türlü felaketlere rağmen ayakta kalan Kariye Camii yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir. Kariye Camii içerisindeki mozaikler ise yapısı itibariyle herkeste büyük bir hayranlık uyandırmaktadır.
Kariye Camii Kim Tarafından Yapılmıştır?
Kariye Camii ilk olarak manastır gibi kullanılmak için inşa edilmiştir. Aziz Teodius tarafından inşa edilen Kariye Camii uğradığı hasar nedeni ile yeniden inşa ettirilmiştir. Mimar Aziz Teodius, Hz. İsa ve Hz. Meryem'i yaptığı her işlemeden övmüştür. Kariye Camii ilk dönemde manastır olarak 534 yılında yapılmıştır. Kariye Camii günümüze kadar ise çeşitli restorasyonlar ile ayakta durmuştur. Özellikle büyük felaketler nedeniyle Kariye Camii zaman zaman çeşitli zararlara uğramıştır. Kariye Camii yaşanılan büyük felaketlerden bile ufak tefek zararlar alsa da yıkılmamıştır.
İstanbul'un en önemli değerlerinden bir tanesi de kariye Camii olarak bilinmektedir. Özellikle savaşlarda harap olan kısımlar zaman zaman onarılmıştır. Kariye Camii zarar görmesine rağmen güzelliğinden ödün vermemiştir. Özellikle Bizans Döneminde Kariye Camii çok önemli bir hal almıştır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Kariye Camii Türklerin eline geçmiştir. Sonrasında ise Kariye Camii 58 yılın ardından Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından da camiye dönüştürülmüştür. Kariye, camiye dönüştükten sonra "Atik Ali Paşa Camii" olarak anılmıştır. Ayrıca camiye dönüştürme sırasında iç duvarların desenleri değişmiştir. Her restoran sırasında yapının orijinalliği de özenli bir şekilde korunmuştur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi