Karataş Nerede, Nasıl Gidilir? Adana Karataş Gezilecek Yerler Nelerdir?
Karataş, Adana ilinin önemli turizm merkezlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle yaz aylarında buraya yerli ve yabancı pek çok turist gelmektedir. Plajlarının ince kumlu olması, liman kenti özelliğine sahip olması, sulak bölgeleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Bunun yanında bölgede hala tarımsal faaliyetler de sürdürülmektedir. Karataş ilçesinin nüfusu yaklaşık 20 bin civarıdır. Bölgede yelkencilik, rüzgar sörfü, motocross ve offroad gibi aktiviteler de yapılmaktadır.
Karataş Nerede, Nasıl Gidilir?
Karataş muhteşem bir kıyı şeridine ve doğal güzelliklere sahiptir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında tatil için oldukça uygun bir beldedir. Tarihi de oldukça gelişmiş olan bu beldede pek çok tarihi mekana rastlamanız mümkündür.
Karataş, Akdeniz bölgesinin önemli ticaret merkezi aynı zamanda da liman kenti olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kültürel anlamda da burası oldukça zengindir. İlçenin tarihi yaklaşık M.Ö. 4 bin yılına kadar dayanmaktadır. Burada bulunan Yedikardeş ve Mandal mağaralarında yapılan incelemelerin ardından bölgenin tarihinin M.Ö. 2 binli yıllara kadar gittiği bilinmektedir.
Bölgede Hititlere ait en eski uygarlık izleri M.Ö. 5. yüzyıla gitmektedir. Burada Syennesis Hanedanlığı, Pers İmparatorluğu, Seleukos Krallığı, Makedonya Krallığı, Ptolemaios Krallığı, Roma İmparatorluğu, Ermeni Krallığı, Abbasi Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi çeşitli uygarlıklar hüküm sürmüştür.
Karataş, Akdeniz Bölgesinde bulunan ülkemizin en önemli şehirlerinden bir tanesi Adana'nın bir ilçesidir. Adana merkeze yaklaşık 48 km uzaklıkta yer almaktadır. Burası Seyhan ile Ceyhan nehirleri ile doğal bir sınıra sahiptir. Burası Adana'nın güney kesiminde Akdeniz'e doğru olan çıkıntı üzerinde yer almaktadır.
Bölge arazisi düz ve ovalık biz özellik göstermektedir. Bu ilçe Çukurova bölgesinde bulunmaktadır. Karataş'ın kuzeyinde Yüreğir bulunur. Kuzeydoğusunda Ceyhan, doğu tarafında Yumurtalık yer almaktadır. Güneydoğu, güney ve batı bölgesinde ise Akdeniz yer alır. Kuzeybatı kesiminde Mersin şehri be Seyhan ilçesi ile çevrilmiştir.
Karataş ilçesine çift yönlü bir asfalt yol bulunmaktadır. Toplu taşıma araçları, minibüsler ve belediye otobüsleri ile ilçeye gidilebilmektedir. Otobüs ile gidildiğinde Adana merkez ile Karataş ilçesi arası yaklaşık 45 dakika sürer. Özel araç ile 30 dakika gibi kısa bir sürede bölgeye gitmek mümkündür. Minibüsler ise Taşköprü ile Karataş arasında gidiş geliş yapmaktadır.
Adana Karataş Gezilecek Yerler Nelerdir?
Akyatan Gölü, ilçede yaklaşık 10 bin yıl önce doğal yollar ile meydana gelmiştir. Nehir taşkınlarından sonra bataklık alanlarının meydana gelmesi ve sonrasında dalgalar yardımı ile kıyıda bir kordon oluşumu sonucunda göl meydana gelmiştir. Bu gölün bir diğer özelliği ise kuş cenneti olmasıdır.
Akyatan Gölü, kuşların göç yolu üzerinde bulunur. Bu nedenle özel olarak yapılmış olan Ramsar Sözleşmesinde bulunmaktadır. Burada Saz horozu, Turaç, Akça Cılıbılt, Mahmuzlu Kız Kuşu, Kacagöz, Yaz ördeği, Sumru gibi kuş türleri yer almaktadır. Ayrıca bir su kuşu türü olan flamingolarında uğrak noktalarından bir tanesidir.
Karataş'ta gezilecek tarihi mekanlardan biri Magarsus Antik Kentidir. Burası Kilikya Medeniyeti döneminden günümüze kadar gelmiştir. Bu antik kent Karataş'ın dört Direkli isimli bölgesinde yer almaktadır. Antik Kentin tam adı ise Mallos, şehrin dini merkezinin de adı olma özelliğini taşımaktadır.
Antik Kent içerisinde yapılan kazı çalışmaları günümüzde hala devam etmektedir. Burada tiyatro, tapınak ve kale gibi tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması için çalışmaları yapılmaktadır. Büyük İskender'in M.Ö. 333 yılında kenti ziyaret ettiği ile alakalı bir takım rivayetler bulunmaktadır. Magarsus Antik Kenti, ilçe merkezinden yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Karataş Plajı, ince kumları ve uzun sahil şeridi ile gezilip görülmeye değer yerlerden bir tanesidir. Burada her mevsim denize girilebilmektedir. Halk plajı olduğu için girişlerde ücret talep edilmez.
Tuzla Milli Parkı içinde bulunan Tuzla Gölü bölgenin ikinci büyük lagünü olma özelliğine sahiptir. Bu gölün en önemli özelliği yılın her ayında balık popülasyonu aynı şekilde seyretmektedir. Tuz oranı gölde yüksek olduğu için burada farklı kuş türleri de bulunur. Fotoğraf çekmeyi sevenler için bölge oldukça elverişlidir.
Osmanlı Hanları, Karataş'ın gezilecek tarihi yapılarından biridir. Bölge 1517 yılında Osmanlı Hakimiyetine geçmiştir. Burada Osmanlı Döneminden kalan iki tane han bulunur. Bunlardan biri Menzil Han diğeri ise Tarihi Handır. Tarihi Han 1608 yılında inşa edilmiştir. Menzil Han ise 1782 yılında Mar Ali tarafından inşa edilmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi