Karamürsel Nerede, Nasıl Gidilir? Karamürsel Gezilecek Yerler Nelerdir?
Karamürsel, Kocaeli'ne bağlı olan şirin bir ilçemizdir. Aynı zamanda bu ilçe, pehlivanlar kenti olarak da biliniyor. Çünkü doğan pek çok ünlü pehlivan bulunuyor. Gazanfer Bilge, Ahmet Taşçı, Aydın Demir gibi alanında meşhur güreşçiler Karamürsellidir. Aynı zamanda buranın sepetleri de ünlüdür.
Bu sepetler ise, diğer sepetlerden farklı olarak sapsız olarak üretilir. Bu sepetler ise, genellikle de ip ile bele bağlanarak kullanılır. Bu sepetler dışarıdan küçük görünse de çok şey alır. Kestane köklerinde bulunan dal ve filizler kullanılarak yapılır. Bu malzemeler genellikle elde örülür ve oval şekle getirilir.
Karamürsel Nerede?
Karamürsel, Kocaeli’ne bağlı küçük ve şirin bir ilçedir. Karamürsel, aynı zamanda Gölcük ile Yalova arasında kalan Kocaeli Körfezi'nin güneyinde yer alır. Sahil şeridi ise, şeftali, erik, kiraz, incir ve armut gibi çeşitli meyve bahçeleri ve zeytinciliği ile bilinir. Bölgenin en dikkat çeken yöresel ürünü ise, Karamürsel sepetidir. Kocaeli il merkezine 34 kilometre, Yalova’ya ise, 32 kilometre mesafede yer alır.
Karamürsel'e Nasıl Gidilir?
Karamürsel, Kocaeli il merkezine yaklaşık olarak 34 km uzaklıkta, Yalova'ya ise, 32 km mesafede yer alıyor. Bölgeye özel araçla gitmek isteyenler, İzmit ve Yalova sahil yolu üzerinden ilçeye rahatlıkla ulaşma imkanı bulurlar. Bölgeye gitmek için toplu taşıma kullanmak isteyenler ise, Kocaeli'nden ya da çevre illerden kalkan otobüslerle ilçeye kolaylıkla ulaşabilirler.
Karamürsel'e gitmek için öncelikle İzmit'e gelmek gerekiyor. İzmit de İstanbul'dan Anadolu'ya ve Anadolu'dan İstanbul'a olan yolların neredeyse kavşak noktasında yer alıyor. Ulaşımın en güzel ve en kolay olduğu yerlerden birisidir. İzmit Karamürsel arası yaklaşık olarak 37 - 40 km civarındadır. İzmit'e geldikten sonra da toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşım sağlanır. Aynı zamanda deniz otobüsleri ile de bölgeye çok rahat bir şekilde gelinebilir.
Karamürsel Gezilecek Yerler Nelerdir?
Karamürsel, Kocaeli'ne bağlı küçük ve şirin bir ilçedir. Gölcük ile Yalova arasındaki bu güzel ilçe, Kocaeli Körfezi’nin güneyinde yer alır. Aynı zamanda burada çok fazla balık lokantası ve doğal dinlenme alanı da bulunuyor. Daha çok doğal güzellikleri ile bilinen bir bölgedir. Mesire alanları ve trekking noktaları ise günübirlik olarak gezilecek rotalar arasında yer alır. Karamürsel ilçesinin adı Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan-ı deryası olarak da bilinen Kara Mürsel Paşa’dan geliyor.
Yerleşim İzmit Körfezi’nin güney kesimine kuruldu. Karamürsel, ilçesi, sahilinin güzelliği ile dikkat çeker. Burada deniz manzaralı pek çok işletme de yer alıyor. Karamürsel’in yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Yöreye özgü bir yemek olarak ön plana çıkan simit dolması meşhurdur. Bunun yanında tuzda balık ve diğer balık yemekleri de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Karamürsel'de belli başlı gezilecek yerler ise şunlardır;
Kara Mürsel Bey Mezarı: Kara Mürsel Bey Osmanlı dönemindeki ilk kaptan-ı derya olarak da bilinir. Doğum tarihi ve yeri günümüzde bilinmiyor. Osmanlı donanmasının önemli ölçüde gelişmesini sağladı. Orhan Gazi zamanında Bizans ile yapılan Pelekanon Savaşı Kara Mürsel Beyin başarıları ile kazanıldı. Osmanlı donanmasını baştan aşağı yeniden kurarak denizlerde hakimiyet sağladı. 1329 yılında ise, hayatını kaybettikten sonra Karamürsel'e defnedildi. Mezarın batı tarafında bulunan taşa oyularak yapılmış olan bir kadırga resmi bulunuyor. Mezarın üzeri ise, dört ayak üzerine örtülmüş bir çadırı benzerliği ile dikkat çekiyor.
Baş Değirmen Mesire Alanı: Baş Değirmen Mesire Alanı, ilçeye bağlı olan Karapınar köyünde yer alıyor. Bu bölge ise, ilçeye 8 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Ulaşımı oldukça kolay olan bu mesire alanında 225 yaşında anıt çınar ağacı yer alıyor. Bu alanın ismi ise, vadide bulunan iki su değirmeninden geliyor. Özellikle de ilçede yaşayan kişiler, burayı çok sık ziyaret ediyor. Genellikle de hafta sonları kalabalık oluyor. Bu mesire alanı, büyük çınar ağaçları ile kaplıdır.
Piknik ve yürüyüş için çok sık tercih edilen bu alanda aynı zamanda otopark, çocuk oyunları gibi imkanlar da bulunur. Mangal ve alabalık yapmaya uygun yerleri ile dikkat çeker. Burada yer alan Alabalık Tesisinde ise, yılda 24 ton alabalık üretimi yapılır. Tesise bağlı olarak faaliyet gösteren restoranda ise, en lezzetli hali ile çeşitli balık yemekleri sunulur. Mesire alanı yakınlarında da çok şirin dağ evleri bulunuyor. Bu evlerde de konaklama imkanına ziyaretçiler sahip oluyor.