Kapadokya Nerede, Nasıl Gidilir? Kapadokya Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?
Kapadokya, Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden bir tanesidir. Buradaki yanar dağların binlerce yıl önceki faaliyetlerinin sonucunda çok nadir görülen bir doğa olayı meydana gelmiştir. Büyüleyici güzelliği ile burası UNESCO dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır.
Kapadokya Nerede, Nasıl Gidilir?
Kapadokya M.Ö. 7000 yılına kadar giden köklü bir tarihe sahiptir. Bunun yanında ülkemizin önemli doğal güzelliklerinden biri olarak da bilinmektedir. Türkiye'de yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği bölgedir.
Kapadokya Türkiye'nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Bununla beraber bazı bölümleri Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerinde bulunmaktadır. Bölgede Antik dönemden kalma farklı tarihi eserler mevcuttur. Bu sebeple de bünyesinde pek çok kültürel miras barındırmaktadır.
Kapadokya'ya gitmek için öncelikle Nevşehir'e gitmek gerekmektedir. Nevşehir ili İç Anadolu bölgesinin tam ortasında bulunan bir ildir. Bu nedenle de ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Karayolu ya da havayolu ile Nevşehir'e gitmek mümkündür. Buraya gitmek için otobüs tercih edenler için Nevşehir'e giden direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.
Karayolu yanında şehre havayolu ile de gidilebilmektedir. Nevşehir'e havayolu ile gitmek için en yakında bulunan havayolu ise Kayseri'de bulunmaktadır. Kayseri'ye geldikten sonra buradaki taksiler ya da servis araçları ile Nevşehir'e gitmek mümkündür. Özel aracınız ile Nevşehir'e gidecekseniz belli yol güzergahlarını takip ederek kolay bir şekilde gidebilirsiniz.
Kapadokya Gezilecek Yerler Nelerdir, Ne Yapılır?
Kapadokya'nın eski adı Katpatuka olarak bilinmektedir. Burada gezilecek doğal güzelliklerin yanında tarihi yerler de bulunmaktadır. Kapadokya denilince akla öncelikle peri bacaları gelmektedir. Per bacaları Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağın bundan yaklaşık 60 milyon yıl önce volkanik faaliyetleri sırasında oluşan yumuşak tabakaların hava olayları sonucunda aşınması ile meydana gelmiştir.
Peri bacalarına kolayca şekil verilebilmektedir. Bu nedenle yaklaşık 10 bin yıldır buradaki halkın barınma ve depolama ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Göreme Milli Parkı, Aşıklar Vadisi, Zelve Ören Yerinde peri bacalarını ziyaret edebilirsiniz.
Göreme Milli Parkı, 9614 hektarlık bir alanda bulunmaktadır. Bu bölge 1986 yılında korumaya alınmıştır. Park en fazla peri bacaları için ziyaret edilmektedir. Bunun yanında Göreme Milli Parkı içerisinde Göreme Açık Hava Müzesi de bulunmaktadır.
Buraya gelerek hem peri bacalarını hem de Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Uçhisar, Kapadokya'nın en tarihi yerlerinden bir tanesidir. Bu bölge Uçhisar kalesinin eteklerinde kurulmuştur. İpek Yolu üzerinde önemli bir dinlenme yeri olması nedeni ile oldukça kültürel çeşitliliğe sahiptir.
Buradaki oteller oldukça kalitelidir. Bu nedenle ziyaretlerinizde konaklamak için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Bunun yanında el yapımı ürünler ile şarap satan dükkanları da burada bulabilirsiniz. Burada bulunan Güvercinlik Vadisi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Güllüdere Vadisi, Çavuşin Köyü ve göreme arasındaki bölgede bulunmaktadır. Burada toplamda 5 tarihi kilise yer alır. Ihlara Vadisi muhteşem manzarası ile gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Burası Melendiz Çayının yumuşak tabanı aşındırması sonucunda meydana gelmiştir. Burada pek çok konaklama yeri de bulunmaktadır. Buradaki kayaların bir kısmı 9 yüzyıl dolaylarında oyulup kilise haline getirilmiştir.
Zelve Ören Yeri, Avanos'a 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu bölgede peri bacaları oldukça yoğun olarak bulunur. Bunun yanında dağcılık ile ilgilenen kişiler için önemli bir tırmanış alanıdır. Bu bölge 9. yüzyıl ile 13. yüzyılda Hristiyanların yerleşim yeri ve dini merkezi olarak kullanıldı.
Aktepe'nin kuzey bölgesinde dik yamaçlara kurulan bu alanda 728 ile 842 yıllarında Balıklı, Üzümlü, Geyikli kiliseli gibi önemli dini yapılar inşa edilmiştir. Ürgüp özellikle çiftler tarafından tercih edilen tatil bölgelerinden bir tanesidir. Burası Bizans döneminde Osiana, Selçuklu döneminde Başhisar en son Osmanlı döneminde ise Burgut kalesinin ismi ile anılmıştır.
Burada Roma döneminden kalma kaya mezarları bulunur. Bunun yanında Selçuklular döneminde inşa edilen Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbesi de bulunmaktadır.
Paşabağ Rahipler Vadisi, Kapadokya'nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biridir. Burada mantar formunda bulunan peri bacaları bulunmaktadır. Buradaki yürüyüş yolları oldukça güzel olduğu için kolaylıkla gezilebilmektedir. Münzeviler ile keşişlerin inzivaya çekilmek için kullandığı kayalara oyulmuş şapaller ve odaları da görmeniz mümkündür.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Hristiyanların Roma imparatorluğunun işkencelerinden kaçarak sığındıkları yerdir. Toplamda 8 kattan oluşmuştur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi