İznik'de gezilecek yerler - İznik'de ne yapılır? Yapılacaklar listesi
Marmara Bölgesi'nde yer alan ve mutlaka gezilmesi gereken en özel yerlerinden biri İznik’tir. Özellikle büyük şehirlere yakın olduğu için hafta sonu kaçamak olarak kolayca ziyaret etme şansı veriyor. Peki, İznik'te Gezilecek Yerler - İznik'te ne yapılır? Yapılacaklar Listesi hakkında bilinmesi gerekenler.
Bursa'nın bu güzel ve şirin ilçesi hem kısa hem de uzun tatiller için özel bir fırsat tanıyor. Özellikle kültürel ve tarihi mirası ile büyük öneme sahip olan İznik, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış muhteşem yerlerden biridir. Hafta sonu kaçamak için ziyaret edilebilir ya da uzun söyle güzel bir turistik tatil gerçekleştirilebilir. Yapılacaklar listesinde mutlaka yer alması gereken bölgelerden biridir.
İznik'te Gezilecek Yerler
Özellikle camileri ve hamamı ile beraber antik bölgeleri nedeniyle İznik özel bir tarihi alandır. Ayrıca zamana karşı direnen tarihi yapıları kapılarını tüm ziyaretçilere yılın bütün mevsimleri boyunca açıyor. Bu konuda gelip görmeniz ve ziyaret etmeniz gereken pek çok özel yeri bulunmaktadır.
İznik Gölü: Bol oksijenli ortamı ve doğal güzellikleri ile mutlaka gelip görmeniz gereken yerlerden biridir. 1950'li yıllardan itibaren yapılan düzenlemeler ile beraber huzur dolu ve muhteşem görseli altında yoğun şekilde ziyaretçi çekiyor.
İznik Müzesi: Sultan 1. Murad tarafından 1388 yılında yaptırılan han, o dönem annesi Nilüfer Hatun için yaptırılmıştır. 1960 yılında ise İznik Müzesi olarak görevine başladı. Cumhuriyet döneminde depo olarak da kullanılan bu yapı, 1960 yılından sonra önemli eserlerin burada biriktirilmesi ile müze olarak kullanılmaya başlandı. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait çok özel tarihi eserlere burada şahitlik edebilirsiniz.
Ayasofya Camii: Hıristiyanlık döneminde kilise olarak yaptırılan bu yapı, özellikle önemli kararların alındığı 7 konsül toplantısı için ev sahipliği yapan önemli bir yapıdır. 1331 yılından sonra ise Orhangazi'nin isteği ile İslamiyet'e uygun şekilde ibadethane haline getirildi. Mimar Sinan'ın eklemeler yaptığı bu özel Cami, günümüze kadar bazı başarısız restorasyonlara rağmen bir süre müze olarak kullanıldı. Daha sonra ise baskılar nedeniyle 2011 yılında yeniden ibadete açıldı.
İznik Kalesi: Yaklaşık olarak 5 km gibi bir uzunluğa sahip duvarları olan İznik Kalesi, tarihsel açıdan M.Ö. 258 yılına kadar uzanmaktadır. Günümüzde hala Önemli bir kısmını korumayı başarmış olan bu muhteşem yapı, zamanında savunma için çok güçlü bir kale olarak kullanılmıştı. Sur içerisinde eski kent kalıntılarına şahitlik edebilir ve savaşları anlatan kabartmaları görebilirsiniz.
Antik Tiyatro: Bu özel antik tiyatro İznik Gölü yakınında yer almaktadır. 15000 kişilik bir alana sahip olması ile beraber, Roma imparatoru Trajanus tarafından M.Ö. 2 yy’da yaptırıldı. Özellikle seyircilerin oturduğu bölgeler ve Arena'ya açılan kapılar önemli oranda korunmuş durumda. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait seramikler ile beraber Bizans döneminden gelen mezarlık kalıntılarına şahitlik edebilirsiniz.
İznik'te Ne Yapılır?
Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan İznik aynı zamanda tarihi yapılarıyla bir adım öne çıkıyor. Kent aynı zamanda binlerce yıldır çini ve seramik yapımı konusunda önemli bir yere sahiptir. Popüler mekanları kentin farklı bölgelerinde ziyaret ederken, eski dönemlerden günümüze kadar yapılmış birçok farklı çini ve seramik eserleri de görebilirsiniz. Özellikle ilçe merkezde yer alan mağazalar üzerinden ürünleri satın almanız mümkün. Aynı zamanda yemek kültürü açısından İznik Gölü'nde yetişmiş lezzetli balık çeşitlerini ya da yöreye özel köftesinin değerlendirebilirsiniz. Bunu yaparken üstelik muhteşem doğal güzelliklerine ve tarihi eserlere çıplak gözle şahitlik etme şansına yakalamanız mümkün.
İznik'te Yapılacaklar Listesi
İznik'te gelip görmeniz gereken pek çok özel antik ve tarihi eserler bulunmaktadır. Bu eserler Roma ve Bizans ile beraber Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok önemli imparatorluğa aittir. Tarihin her dönemine ışık tutan eserler ve yapıları bulunduran İznik, Türkiye'nin en önemli tarihi kentleri arasında yer almaktadır. Yukarıda verilen yapıların dışında İsmail Bey Hamamı, Eşrefoğlu Rumi Türbesi, Aziz tryphonos Kilisesi, Koimesis Kilisesi ve Nakaia Antik Kenti gibi pek çok farklı yapı sizleri bekliyor.
Her bir tarihi ve kültürel Yapı M.Ö. ile M.S. yy’larına aynı şekilde değişik tarihleri anlatmaktadır. Hem turistik bir ziyaret yapabilmek hem de muhteşem doğal yapıları görebilmek amaçlı İznik mutlaka yapılacaklar listesine bulunmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi